Desert clafoutis cu struguri

de RODIMUR in Prajituri, 8 Noi 2018 | 236 vizualizari

 

Dacă inițial clafoutis (”o clătită mare, cu fructe” după cum o considerau unii) era făcută neapărat cu cireșe, de ceva timp, patisierii inventivi o fac și cu: vișine, afine, mure, mere, pere, struguri...
Această prăjitură a apărut în ținutul Limousin din Franța și se făcea mai ales în provincie, dar între timp s-a răspândit peste tot, în așa fel încât astăzi se găsește chiar și în locațiile renumite și în fapt, în toate meniurile care respectă gusturile clienților.
Din ingredientele de mai jos am făcut ”o clătită mare cu struguri” la cuptor, într-o tavă de dimensiune medie, cu diametrul de 20 cm.
Eu am folosit struguri albi de masă (tămâioasă) foarte buni, dar dacă veți folosi struguri roșii, prăjitura va avea un aspect și mai frumos.

 

INGREDIENTE

  • 300-400 grame de struguri de masă, cu boabe mari
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 100 grame de făină albă
  • 2 ouă
  • 75 ml de lapte dulce
  • 1 plic de vanilie
  • 1 vârf de cuțit de praf de copt
  • 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de apă de flori de portocal
  • unt pentru uns tava
  • 1 linguriță de zahăr pudră, pentru decor
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert clafoutis cu struguri:

Se aleg boabele mari din ciorchine, se spală și se scurg de apă.

Se unge tava de copt cu unt și se distribuie  uniform în ea, pe toată suprafața, boabele de struguri.

Se amestecă făina cu: sarea, praful de copt, bicarbonatul, vanilia și zahărul. Se adaugă cele două ouă și apoi laptele (rece). Când compoziția este omogenă, se adaugă apa de flori de portocal. Se amestecă bine compoziția, pentru omogenizare și se toarnă în tavă, peste struguri.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit în prealabil și se ține, la foc mediu, până ce prăjitura se rumenește.

Când prăjitura s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor, se pudrează cu zahăr farin, se porționează și se servește caldă. Este la fel de bună și rece.

 

TIPS-URI

1

Scurgeți bine boabele de struguri, ca să nu rămână apă pe ele, când le veți pune în tava de copt.

2

Mixați bine compoziția și aveți grijă să nu se formeze cocoloașe.

3

Laptele trebuie să fie rece.

4

Dacă nu aveți apă de flori de portocal, puteți folosi o esență care vă place și pe care o aveți la îndemână.

5

Pudrați prăjitura cu zahăr farin, când este caldă. Astfel, zahărul va adera perfect.

6

Prăjitura este bună, atât caldă, cât și rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert clafoutis cu struguri" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

09.11.2018, 22:17

Cătălina, eu am consultat acest link pe care-l precizezi, ( wikipedia) în mai 2017, când am postat rețeta de clafoutis cu vișine. Acolo, de la cuvântul ”flaugnarde” se face trimitere la un alt link de dicționar pe net (https://www.linternaute.fr/dictionnaire/fr/definition/clafoutis/) unde se află următoarea definiție: Clafoutis, nom masculin, ”Gâteau fait d'une pâte et de fruits, notamment des cerises.
Exemple : Clafoutis aux cerises, clafoutis aux abricots, clafoutis aux prunes, etc.” Ei bine, încă de atunci am înțeles că în acea înșiruire, ETC se referă și la struguri... Așa că suntem amândouă, cu cele două rețete de ”Clafoutis aux raisins”, cât se poate de corecte, la lingvistică, și la ”cuisine”!

mihaelar63 1

11.11.2018, 21:55

Un dulce care mi-ar placea

RODIMUR 1

11.11.2018, 22:18

Mă bucur foarte mult, Mihaela!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

9130 puncte

RODIMUR

7390 puncte

Rocsi

6240 puncte

Lau

Lau 9

5730 puncte

Satisfyyourcravings

5250 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Peste prajit cu sos de smantana
  • 12

    L

  • 13

    MA

  • 14

    MI

  • 15

    J

  • 16

    V

  • 17

    S

  • 18

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Crockpot Romania Kuvings Romania Oster Romania Breville Romania Ozen Foodsaver Romania Homedics Babyliss Romania Yellowstore Inchide
RETETA RECOMANDATA
RULADA CU CREMA DE ZMEURA