Desert cozonac brad de Craciun

de oanapl in Prajituri, 21 Dec 2017 | 4339 vizualizari

 

Această prăjitură delicioasă am pregătit-o anul trecut de Crăciun, iar fetele mele au fost foarte incântate.

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 450 g faina
  • 70 g zahar
  • 1 plic drojdie uscata
  • un praf sare
  • 30 g unt
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura ulei
  • pentru umplutura:
  • 1 cutie crema de ciocolata (Finetti)
  • 20 g nuci macinate
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar
  • pentru decor:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 4-5 linguri apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri seminte de susan / fulgi de cocos
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac brad de Craciun:

Amesteci toate ingredientele uscate (zahar, faina, drojdie, sare) intr-un castron incapator.
Incalzesti laptele si il adaugi peste amestecul uscat, urmat de 2 galbenusuri si de unt.
Amesteci ingredientele folosind o furculita, pana obtii un aluat, apoi  framanti cu mainile pentru vreo 10 minute. Initial, aluatul va fi lipicios, dar pe masura ce se framanta va deveni fin. Daca devine prea uscat, adaugi cateva picaturi de lapte si continui sa framanti.
Dupa cele 10 minute de framantat, adaugi uleiul intr-un castron si tavalesti aluatul in ulei. Pui o folie de plastic sau un prosop curat peste si lasi la cald cam 60-90 minute. Dupa ce aluatul si-a dublat marimea, il imparti in 4. 

Albusurile le bati spuma cu zaharul si apoi adaugi nucile macinate si amesteci usor.

Intinzi prima foaie de aluat  (pe o hartie de copt pe care s-a presarat faina) intr-o forma cat mai apropiata de una triunghiulara, subtire. Cand obtii forma perfecta, o pui pe o tava tapetata cu hartie de copt (si unsa cu unt), apoi o ungi cu crema de ciocolata usor incalzita, intr-un strat subtire.
Lasi in partea de jos, la baza “bradului” o zona de 5 cm neacoperita cu crema, mai putin in zona trunchiului, unde cobori cam 2-3 cm cu crema.

Procedezi la fel si cu urmatoarele foi, masurand dimensiunea primei foi, pentru a le intinde pe toate la fel.
Deasupra celei de-a doua foi adaugate intinzi un strat de crema cu nuci, apoi adaugi a treia foaie de aluat peste care intinzi un strat de crema de ciocolata. Asezi a patra foaie de aluat si o lasi simpla.
Elimini excesul de aluat folosind o rigla sau marginea unei tavi pentru a putea taia drept (pentru a se obtine forma de triunghi a bradului). Elimini aluatul din partea inferioara urmarind conturul cremei de ciocolata, pentru a  obtine “trunchiul” bradului.
Pe lateralele bradului de Craciun, tai fasii de 3 cm grosime, de la margine pana la trunchiul conturat mai devreme. Dupa ce tai toate fasiile, le iei pe rand cu mana si le rotesti de doua ori (in aceeasi directie), iar catre varf, unde bradul se ingusteaza, o singura data. 

Lasi prajitura la crescut pentru 30 de minute, apoi o ungi cu galbenusul amestecat cu lapte.
Dai prajitura la cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute, pana cand devine rumena.
Scoti din cuptor dupa ce s-a rumenit, dizolvi cele 2 linguri de zahar in apa si ungi prajitura. Presari fulgii de cocos sau semintele de susan din loc in loc, pentru a lasa impresia de brad nins.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac brad de Craciun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

RuxyRux 1

12.12.2018, 23:34

Superb!

oanapl 1

13.12.2018, 21:46

Va multumesc tuturor de aprecieri! Ma bucuc ca ai pregatit reteta si v-a placut navidad!

oanapl 1

13.12.2018, 21:47

Multumesc Ruxy!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Năut chips

pe 25.03 la 20:08

Ciorba de burta traditionala

de Sztufi 1

pe 23.03 la 10:53

Reteta de mancare de post cu urzici

de Caty 2

pe 22.03 la 17:01

Reteta de nuci umplute, de post

pe 18.03 la 17:55

Reteta de samosa cu dovleac

pe 18.03 la 17:47

TOP
utilizatori

Catalina L

2065 puncte

 Merisor

1400 puncte

Panacris

1337 puncte

RODIMUR

1018 puncte

Constelatialeu

950 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
h[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Eszter Hazi