Desert cozonac brad de Craciun

de oanapl in Prajituri, 21 Dec 2017 | 1405 vizualizari

 

Această prăjitură delicioasă am pregătit-o anul trecut de Crăciun, iar fetele mele au fost foarte incântate.

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 450 g faina
  • 70 g zahar
  • 1 plic drojdie uscata
  • un praf sare
  • 30 g unt
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura ulei
  • pentru umplutura:
  • 1 cutie crema de ciocolata (Finetti)
  • 20 g nuci macinate
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar
  • pentru decor:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 4-5 linguri apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri seminte de susan / fulgi de cocos
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac brad de Craciun:

Amesteci toate ingredientele uscate (zahar, faina, drojdie, sare) intr-un castron incapator.

Incalzesti laptele si il adaugi peste amestecul uscat, urmat de 2 galbenusuri si de unt.

Amesteci ingredientele folosind o furculita, pana obtii un aluat, apoi framanti cu mainile pentru vreo 10 minute. Initial, aluatul va fi lipicios, dar pe masura ce se framanta va deveni fin. Daca devine prea uscat, adaugi cateva picaturi de lapte si continui sa framanti.

Dupa cele 10 minute de framantat, adaugi uleiul intr-un castron si tavalesti aluatul in ulei. Pui o folie de plastic sau un prosop curat peste si lasi la cald cam 60-90 minute. Dupa ce aluatul si-a dublat marimea, il imparti in 4.


Albusurile le bati spuma cu zaharul si apoi adaugi nucile macinate si amesteci usor.


Intinzi prima foaie de aluat (pe o hartie de copt pe care s-a presarat faina) intr-o forma cat mai apropiata de una triunghiulara, subtire. Cand obtii forma perfecta, o pui pe o tava tapetata cu hartie de copt (si unsa cu unt), apoi o ungi cu crema de ciocolata usor incalzita, intr-un strat subtire.

Lasi in partea de jos, la baza “bradului” o zona de 5 cm neacoperita cu crema, mai putin in zona trunchiului, unde cobori cam 2-3 cm cu crema.


Procedezi la fel si cu urmatoarele foi, masurand dimensiunea primei foi, pentru a le intinde pe toate la fel.

Deasupra celei de-a doua foi adaugate intinzi un strat de crema cu nuci, apoi adaugi a treia foaie de aluat peste care intinzi un strat de crema de ciocolata. Asezi a patra foaie de aluat si o lasi simpla.

Elimini excesul de aluat folosind o rigla sau marginea unei tavi pentru a putea taia drept (pentru a se obtine forma de triunghi a bradului). Elimini aluatul din partea inferioara urmarind conturul cremei de ciocolata, pentru a obtine “trunchiul” bradului.

Pe lateralele bradului de Craciun, tai fasii de 3 cm grosime, de la margine pana la trunchiul conturat mai devreme. Dupa ce tai toate fasiile, le iei pe rand cu mana si le rotesti de doua ori (in aceeasi directie), iar catre varf, unde bradul se ingusteaza, o singura data.


Lasi prajitura la crescut pentru 30 de minute, apoi o ungi cu galbenusul amestecat cu lapte.

Dai prajitura la cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute, pana cand devine rumena.

Scoti din cuptor dupa ce s-a rumenit, dizolvi cele 2 linguri de zahar in apa si ungi prajitura. Presari fulgii de cocos sau semintele de susan din loc in loc, pentru a lasa impresia de brad nins.



 
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac brad de Craciun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

RuxyRux 1

12.12.2018, 23:34

Superb!

oanapl 1

13.12.2018, 21:46

Va multumesc tuturor de aprecieri! Ma bucuc ca ai pregatit reteta si v-a placut navidad!

oanapl 1

13.12.2018, 21:47

Multumesc Ruxy!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

Rocsi

4835 puncte

anuta

3074 puncte

lucy2002

3048 puncte

simona72

2347 puncte

 Adi

1900 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu dulceata din fructe de padure