Desert cozonac cu aluat oparit

de Merisor in Dulciuri, 19 Dec 2019 | 4622 vizualizari

 

Foarte mult mi-a plăcut cum a ieșit acest cozonac cu aluat opărit și umplutură de cacao cu nucă!
Aluatul opărit conferă cozonacului o textură mai aerată, mai pufoasă, îl folosesc deseori și la pâine și tare mulțumită sunt de el.
Atât am a-mi reproșa de data aceasta, că în criza de timp în care am fost, am făcut aluat cât pentru doi cozonaci, dar l-am împărțit în trei și nu au mai ieșit așa mari, cum ar fi trebuit și nici umplutura nu a mai fost suficientă.
Tăvile fiind late( 14/30 cm), aluatul s-a dovedit a fi puțin pentru ele, iar eu trebuia să fac neapărat 3 cozonaci.
Dar așa este când vrei să faci multe într-o zi și ajungi să nu le cuprinzi pe toate.
Însă gustul și textura au compensat din plin, așa că vă recomand cu toată încrederea să încercați cozonac cu aluat opărit, sigur o să vă încânte!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 1 kg făină
  • 42 g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri(de la ouă mai mici, de țară)
  • 200 g zahăr
  • 400 ml lapte
  • 200 g unt(82%)
  • 50 ml ulei
  • 2 sticluțe esență de rom( 2 x 38 ml)
  • coaja de la o lămâie, rasă fin
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 gălbenuș + 1/2 linguriță lapte, pentru uns
  • puțin mac pentru decor
  • Pentru umplutură:
  • 6 albușuri
  • 100 g zahăr
  • 40 g zahăr vanilat
  • 30 g cacao
  • 200 g nucă măcinată fin
  • 50 g nucă ruptă
  • 50 g pesmet
  • un vârf cuțit sare
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu aluat oparit:

Pentru aluat, este bine să aducem făina în bucătărie de seara și să o cernem. A doua zi, o mai cernem odată, în vasul în care vom frământa aluatul, pentru a fi aerată și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem laptele la încălzit, fără zahăr și fără sare. Într-un bol, sfărâmăm drojdia și o frecăm cu o lingură din cantitatea de zahăr, până se diluează, apoi adăugăm 120 ml de lapte cald, nu fierbinte și 2 linguri de făină. Omogenizăm amestecul, acoperim bolul cu un ștergar de bucătărie și îl lăsăm la loc cald, să se activeze bine drojdia. În restul de lapte, adăugăm sarea, restul de zahăr și coaja rasă de lămâie și îl punem pe foc până se topește zahărul și atinge punctul de fierbere. Îl turnăm în fir subțire în adâncitura din făină și îl amestecăm ușor cu făina de pe margini, atât cât să obținem o compoziție ca o ciulama, ceva mai groasă. Va îngloba ceva mai mult decât jumătate din cantitatea de făină. Îl lăsăm să se tempereze ușor și ne ocupăm de restul ingredientelor. Topim untul amestecat cu uleiul, frecăm gălbenușurile cu un praf de sare pentru a le accentua culoarea, apoi le adăugăm peste aluatul opărit și temperat, alternativ și cu maiaua crescută și amestecăm totul cu făina de pe margini. Nu uităm să adăugăm și esența. Untul topit nu il adăugăm foarte fierbinte, de fapt eu îl pun la topit cu uleiul, dar nu îl las decât până se topește jumătate, apoi ridic vasul de pe foc și amestec intens în el, până untul se topește definitiv. Frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa înfăinată, până se omogenizează bine, apoi îl punem înapoi în vas, îl acoperim bine cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la loc cald aproximativ o oră, până își dublează volumul. Ne ocupăm între timp de umplutură Mixăm albușurile spumă, presărate cu puțină sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă. Adăugăm, pe rând: cacaua cernută, nuca măcinată fin și amestecată cu pesmetul și zahărul vanilat. Omogenizăm bine compoziția și o împărțim în trei. Asamblare și coacere cozonac cu aluat opărit și umplutură de cacao cu nucă Împărțim și aluatul în trei și îl întindem pe masa înfăinată, în trei foi subțiri, pe care le ungem cu umplutura, presărăm nucă tăiată sau ruptă, apoi le rulăm. Tapetăm tăvile cu hârtie de copt și așezăm rulourile de cozonac cu aluat opărit în ele. Le acoperim și le lăsăm la loc cald, până când aluatul își dublează volumul. Ungem aluaturile cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte, presărăm mac deasupra și dăm tăvile la cuptorul preîncălzit, la 165 de grade, pentru 40-45 de minute. Sper să vă încânte rețeta mea de cozonac cu aluat opărit și s-o încercați și voi!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

oanapl 1

21.12.2019, 20:59

Ce bunatate!

violeta30 1

21.12.2019, 21:13

Arata foarte bine, chiar daca sunt mai mici Am sa incerc si eu :*

Ksenya 1

23.12.2019, 09:28

si tocmai ma uitam sa fac si eu 2 cozonaci. Incerc reteta

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Cuib (melc) cu scortisoara