Cozonac cu aluat oparit

de Nadyne in Dulciuri, 27 Oct 2016 | 38209 vizualizari

 

     Cozonac am inceput sa fac acum vreo 11 ani. Nu credeam ca sunt in stare de asa ceva. Mi se parea cea mai complicata reteta. Mi-am luat inima-n dinti si am preparat doar unul, de proba. Cand am vazut cum a iesit si mai ales cand am primit ok-ul din partea familiei, am prins curaj. Acum fac de cateva ori pe an, nu numai de sarbatori.

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 1 kg faina(bine ar fi daca aveti faina Manitoba)
  • 8 galbenusuri+1 galbenus pentru uns
  • 300-350 g zahar
  • 200 g unt gras, moale, taiat cubulete
  • 2 pliculete drojdie uscata sau 50 g drojdie proaspata
  • 500 ml lapte
  • 1 varf lingurita sare
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • coaja de lamaie si portocala

Crema de nuca:

  • 1/2 pahar cu lapte
  • 50 g unt
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 200 g zahar
  • 250 g nuca macinata
  • cacao
  • 1-2 linguri cu pesmet(optional)

si/sau rahat cubulete, Nutella

Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu aluat oparit:

       Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca pregatiti-le cu cateva ore bune inainte sau si mai bine, de seara.

     Pentru inceput, amestecam drojdia cu o lingura cu zahar si cu 2-3 linguri cu lapte caldut si lasam la crescut maiaua, cam 20 minute.

     Intr-un castron, punem 4-5 linguri cu faina(din cantitatea de 1 kg, nu in plus), peste care turnam 150 ml lapte clocotit. Amestecam energic, pana obtinem o pasta pe care o lasam la racit.

     In vasul robotului de bucatarie, punem faina ramasa, facem o gaura in mijloc si adaugam restul de ingrediente(cu exceptia laptelui, pe care il turnam treptat in timpul framantarii), inclusiv maiaua si faina oparita racita.

     Pornim robotul si framantam pana obtinem un aluat neted. Ador aluatul de cozonac. gust substantial din el, asa crud.

     Transferam aluatul intr-un vas incapator uns cu ulei si-l lasam, acoperit, la dospit, in loc caldut, 1h-1h30'.

   Intre timp, ne ocupam de umplutura(care poate varia in functie de preferintele fiecaruia).

     Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1 lingura cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet.

     Dupa ce aluatul a crescut frumos, luam jumatate din el si  impartim in doua.

    Pe blatul de lucru uns usor cu ulei, aplatizam cu palma fiecare bucata intr-o foaie nu foarte subtire, dandu-i forma dreptunghiulara, peste care punem un strat de nuca si bucatele de rahat sau doar Nutella, apoi rulam. Impletim cele doua rulouri, strangem capetele dedesubt si asezam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei/unt.

    Mai lasam cozonacii la crescut in tava cam 20-30 minute, apoi ii ungem cu galbenus diluat cu putin lapte.

     Dam la cuptor, preincalzit, la 180 grade pentru 40-45 minute sau pana cand trec testul scobitorii si sunt rumeniti frumos.

     Sunt moi, pufosi si se pastreaza asa mai mult timp, "de vina" fiind aluatul oparit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Ksenya 1

31.10.2016, 10:34

ti-au iesit foarte frumosi!Sunt curioasa cum arata si o felie

Dragomir 1

01.12.2016, 09:25

Buna ziua si La multi ani!!! multumesc pentru reteta,l-am facut si eu si a iesit minunat,sincer nu ma asteptam am mai incercat si alte retete si nu mi-a iesi,dar acesta ffff bunnnn.

VI 1

13.12.2022, 10:03

Buna! Untul se pune tot de la inceput?! Stiam ca se pune treptat! In reteta asta vad ca laptele se pune treptat! Felicitari pentru rezultat si astept raspuns! Multumesc!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si nuca