Desert cozonac cu iaurt grecesc

de Constelatialeu in Dulciuri, 6 Apr 2018 | 8367 vizualizari

 

M-am inspirat de la Bucatarasul nostru dragalas ( inca de sex incert ), e o enigma, dar nu conteaza, e simpatic......Cred ca am respectat reteta, am pus eu niste stafide, sa fie mai chinchi....si mi-am testat si roboteleul Kikimiki, cel pe care l-am castigat la concursul Dr. Oetker.....si sa nu mai lungesc vorba ca acum vine Pastele, am zis ca poate imi aduc noroc dolofanii astia si ma fac si cu un aspirator.....concurs '' Bunatati de Paste''....

 

INGREDIENTE

  • Aluat cozonac pentru 2 bucati
  • 1 kg faina Gyermelyi
  • 200 ml lapte caldut
  • 150 g iaurt grecesc ci 10 % grasime
  • 4 oua
  • 2 pliculete drojdie uscata Dr. Oetker
  • 300 g zahar
  • 150 g unt topit cu 80% grasime
  • 2 plicuri zahar vani;at Dr. Oetker
  • 1 plic coaja lamaie Dr. Oetker
  • 2 plicuri finnese vanilie bourbon Dr. Oetker
  • un praf de sare
  • Umplutura
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • 80 g zahar
  • 2 linguri cacao Dr. Oetker
  • 140 ml lapte fierbinte
  • 2 fiole esenta rom Dr. oetker
  • 300 g rahat colorat
  • 60 g stafide aurii
  • Pentru uns
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • Decor
  • zahar brun
  • mac
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu iaurt grecesc:

Aluat : Se amesteca laptele cald cu iaurtul la temperatura camerei, se adauga 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina si plicurile de drojdie dr. oetker. Se omogenizeaza bine si se lasa la dospit cca 15 min pana se umfla.

In vasul robotului se pune faina cernuta, zaharul, praful de sare, ouale, coaja de lamaie, vanilia si maiaua crescuta. Se amesteca cu carligul robotului la viteza mica pana se incorporeaza toate ingredientele. Se pune apoi untul topit, putin cate putin, mixand in continuare pana se incorporeaza bine. Se mai framanta 5 minute. Am transferat aluatul intr-un castron uns cu putin ulei, am acoperit castronul cu un prosop si l-am lasat sa creasca cca 2 ore sau pana-si dubleaza volumul.

Cat timp a stat la crescut aluatul, am pregatit umplutura. Intr-un castron am amestecat nuca macinata cu cacao si zahar si am adaugat laptele fierbinte, am omogenizat bine.

Separat am taiat rahatul bucatele mai mici. Dupa ce aluatul a crescut, am rasturnat pe blatul de lucru si am impartit aluatul in 4 parti aproximativ egale. M-am uns pe maini cu putin ulei si am inceput sa intind prima bucata intr-un dreptunghi, apoi am pus jumatate din umplutura de nuca si am intins bine pe toata suprafata,am presarat cca 30 g stafide, apoi am rulat bine. Am intins si bucata a doua si am asezat jumaatte din bucatalele de rahat, am rulat bine. Am impletit cele doua rulouri si am asezat in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. La fel am procedat si cu cele doua bucati ramase, formand  al doilea cozonac. Am lasat sa mai creasca cca 30 min la loc cald, apoi am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte, am presarat zahar brun si mac. Am introdus tavile in cuptorul preincalzit la 180 grade C,  pentru cca 45-50 min ( acum depinde de cuptorul fiecaruia), este gata cand trece testul scobitorii. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca, asta daca ai rabdare......

Am obtinut doi cozonaci dolofani, i-am cantarit de curiozitate...1,389 si 1,326 Kg

 

 

 

TIPS-URI

1

toate ingrendientele sa fie la temperatura camerei

2

in bucatarie sa fie cald

3

ca sa nu se arda deasupra prea rau ( eu i-am bronzat putin) cand incep sa se rumeneasca, punem deasupra lor o coala de hartie

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu iaurt grecesc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1271 puncte

Lau

Lau 9

1181 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

RODIMUR

1133 puncte

oanapl

1104 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert napolitane