Desert cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat

de Andra_Constantinescu in Dulciuri, 18 Apr 2017 | 7564 vizualizari

 

Pentru reteta m-am inspirat de la Rocsi. A fost foarte bun aluatul si este pentru prima data, cand framant cozonacul pentru ca, pana acum, il pregateam la masina de facut paine. La umplutura cred ca m-am incurcat un pic si am facut cam multa. Din pacate, cozonacul impletit in trei, cel care trebuia sa fie vedeta, a crescut prea mult si s-a rupt o parte din el, de aceea nu l-am mai pozat, dar sper ca nu s-a rupt din cauza umpluturii. Oricum, a fost grozav. Va recomand sa il faceti. Voi puteti face chiar si trei cozonaci din acest aluat.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 50 g drojdie proaspata + o lingura zahar
  • 1 kg faina + 150 g pentru framantat
  • sare
  • 150 ml lapte fierbinte
  • 420 g iaurt
  • 75 g unt (82 % grasime)
  • 2 oua
  • 4 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 plic de zahar vanilat (8 g)
  • esenta de rom
  • Umplutura:
  • 500 g rahat
  • 450 g nuca macinata
  • 250 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat (8 g/plic)
  • esenta de rom
  • 30 g cacao
  • 100 g stafide
  • 6 albusuri
  • 100 ml lapte fierbinte
  • Pentru uns:
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri lapte
  • 2 linguri zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat:

Se pregatesc ingredientele inainte de inceperea lucrului cu o ora, aducandu-le la temperatura camerei.

Intr-un pahar, se freaca drojdia cu o lingura de zahar pana cand se dizolva. Se lasa 10-15 minute sa creasca.

Se cerne faina intr-un castron mare. Se face o adancitura in mijlocul ei si se adauga o lingurita de sare si laptele fierbinte si se amesteca cu putina faina, dupa care se incorporeaza si drojdia si se lasa sa creasca.

Intre timp, se incalzeste iaurtul, se topeste untul, iar ouale si galbenusurile se bat cu un praf de sare.

Dupa ce a crescut maiaua, se toarna ouale peste ea, zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom. Se amesteca totul, apoi se incorporeaza si iaurtul caldut. Se rastoarna coca pe masa de lucru infainata si se framanta timp de 5-10 minute, adaugand cand faina, cand unt topit. Se poate lovi coca de masa de lucru, aruncand-o. Se pune apoi la loc in castron si se acopera cu o folie si un prosop, lasand-o sa creasca la loc cald.

Intre timp, rahatul se taie cubulete. 

Nuca macinata se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, esenta de rom, cacaua si stafidele (spalate si stoarse). 

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se incorporeaza in compozitia cu nuca. Se adauga laptele fierbinte si se amesteca totul.

Dupa ce coca a crescut, se rastoarna pe masa de lucru unsa cu ulei, si se imparte in functie de cum vreti sa ii impletiti. Din aluatul acesta, eu am facut un cozonac mare impletit in trei si unul impletit in doua, dar cred ca pot iesi si trei cozonaci. Ar fi mult mai simplu, daca nu ii impletiti.

Asadar, pentru cozonacul impletit in trei: se intinde o foaie (cu ajutorul unui sucitor uns cu ulei), pe care se pune umplutura cu nuca (nu se pune pe toata suprafata, se mai lasa o margine de circa un centimetru), si se ruleaza cu grija. Capetele se rasucesc si se baga dedesupt. Se intinde cea de-a doua foaie, pe care se presara jumatate din bucatelele de rahat, se ruleaza si se pune langa foaia umpluta cu nuca. Se intinde cea de-a treia foaie, se pune umplutura cu nuca peste ea, se ruleaza si se asaza langa celelalte doua foi. Se impletesc apoi in trei, cu grija, si se pune cozonacul intr-o tava mare, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

La cozonacul impletit in doua, se procedeaza la fel, numai ca va fi o foaie umpluta cu nuca si o foaie umpluta cu rahat.

Se acopera cozonacii cu o folie si un prosop si se mai lasa sa creasca la loc cald.

Se da drumul la cuptor, pentru a se incalzi.

Dupa ce au crescut, cozonacii se ung cu galbenusurile amestecate cu lapte si se presara zahar peste ei. Se introduc tavile la cuptor, pana cand cozonacii se rumenesc frumos pe deasupra.

 

TIPS-URI

1

Masa de lucru si sucitorul se ung cu ulei, inainte de a intinde fiecare foaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

Andra_Constantinescu 1

19.04.2017, 21:27

Numai sa il pui in tava mare. A mea are 11 cm latime parca.

Andra_Constantinescu 1

19.04.2017, 21:27

Eu zic sa incerci fara teama

RuxyRux 1

12.12.2018, 23:37

Delicios!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert biscuiti Urechile lui Aman