Desert cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat

de Andra_Constantinescu in Dulciuri, 18 Apr 2017 | 7437 vizualizari

 

Pentru reteta m-am inspirat de la Rocsi. A fost foarte bun aluatul si este pentru prima data, cand framant cozonacul pentru ca, pana acum, il pregateam la masina de facut paine. La umplutura cred ca m-am incurcat un pic si am facut cam multa. Din pacate, cozonacul impletit in trei, cel care trebuia sa fie vedeta, a crescut prea mult si s-a rupt o parte din el, de aceea nu l-am mai pozat, dar sper ca nu s-a rupt din cauza umpluturii. Oricum, a fost grozav. Va recomand sa il faceti. Voi puteti face chiar si trei cozonaci din acest aluat.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 50 g drojdie proaspata + o lingura zahar
  • 1 kg faina + 150 g pentru framantat
  • sare
  • 150 ml lapte fierbinte
  • 420 g iaurt
  • 75 g unt (82 % grasime)
  • 2 oua
  • 4 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 plic de zahar vanilat (8 g)
  • esenta de rom
  • Umplutura:
  • 500 g rahat
  • 450 g nuca macinata
  • 250 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat (8 g/plic)
  • esenta de rom
  • 30 g cacao
  • 100 g stafide
  • 6 albusuri
  • 100 ml lapte fierbinte
  • Pentru uns:
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri lapte
  • 2 linguri zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat:

Se pregatesc ingredientele inainte de inceperea lucrului cu o ora, aducandu-le la temperatura camerei.

Intr-un pahar, se freaca drojdia cu o lingura de zahar pana cand se dizolva. Se lasa 10-15 minute sa creasca.

Se cerne faina intr-un castron mare. Se face o adancitura in mijlocul ei si se adauga o lingurita de sare si laptele fierbinte si se amesteca cu putina faina, dupa care se incorporeaza si drojdia si se lasa sa creasca.

Intre timp, se incalzeste iaurtul, se topeste untul, iar ouale si galbenusurile se bat cu un praf de sare.

Dupa ce a crescut maiaua, se toarna ouale peste ea, zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom. Se amesteca totul, apoi se incorporeaza si iaurtul caldut. Se rastoarna coca pe masa de lucru infainata si se framanta timp de 5-10 minute, adaugand cand faina, cand unt topit. Se poate lovi coca de masa de lucru, aruncand-o. Se pune apoi la loc in castron si se acopera cu o folie si un prosop, lasand-o sa creasca la loc cald.

Intre timp, rahatul se taie cubulete. 

Nuca macinata se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, esenta de rom, cacaua si stafidele (spalate si stoarse). 

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se incorporeaza in compozitia cu nuca. Se adauga laptele fierbinte si se amesteca totul.

Dupa ce coca a crescut, se rastoarna pe masa de lucru unsa cu ulei, si se imparte in functie de cum vreti sa ii impletiti. Din aluatul acesta, eu am facut un cozonac mare impletit in trei si unul impletit in doua, dar cred ca pot iesi si trei cozonaci. Ar fi mult mai simplu, daca nu ii impletiti.

Asadar, pentru cozonacul impletit in trei: se intinde o foaie (cu ajutorul unui sucitor uns cu ulei), pe care se pune umplutura cu nuca (nu se pune pe toata suprafata, se mai lasa o margine de circa un centimetru), si se ruleaza cu grija. Capetele se rasucesc si se baga dedesupt. Se intinde cea de-a doua foaie, pe care se presara jumatate din bucatelele de rahat, se ruleaza si se pune langa foaia umpluta cu nuca. Se intinde cea de-a treia foaie, se pune umplutura cu nuca peste ea, se ruleaza si se asaza langa celelalte doua foi. Se impletesc apoi in trei, cu grija, si se pune cozonacul intr-o tava mare, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

La cozonacul impletit in doua, se procedeaza la fel, numai ca va fi o foaie umpluta cu nuca si o foaie umpluta cu rahat.

Se acopera cozonacii cu o folie si un prosop si se mai lasa sa creasca la loc cald.

Se da drumul la cuptor, pentru a se incalzi.

Dupa ce au crescut, cozonacii se ung cu galbenusurile amestecate cu lapte si se presara zahar peste ei. Se introduc tavile la cuptor, pana cand cozonacii se rumenesc frumos pe deasupra.

 

TIPS-URI

1

Masa de lucru si sucitorul se ung cu ulei, inainte de a intinde fiecare foaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Noire