Desert cozonac cu mirodenii si cacao, de post

de Ancutsa in Dulciuri, 27 Mar 2020 | 530 vizualizari

 

Am pregătit acest cozonac de post, cu mirodenii și cacao, iar pentru o culoare frumoasă, am pus puțină curcuma (turmeric).

 

INGREDIENTE

  • pentru 1 cozonac mare:
  • 9 g drojdie uscată,
  • 460 făină,
  • 350 apă,
  • o linguriță zahăr,
  • un praf de sare,
  • un vârf de cuțit curcuma (turmeric),
  • o jumătate de linguriță pudră de vanilie Bourbon,
  • aprox 100 ml ulei pentru frământat,
  • pentru umplut:
  • 6 linguri cacao,
  • 5 linguri zahăr,
  • 1 lingură nucă măcinată,
  • 1 linguriță coajă de lămâie (ținută în zahăr la borcan),
  • 1 linguriță coajă de mandarine (ținută în zahăr la borcan),
  • stafide, după gust,
  • rahat, după gust,
  • pentru uns:
  • 2 linguri apă + 1 linguriță zahăr
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu mirodenii si cacao, de post:



Se amestecă drojdia uscată cu apă caldă și zahărul, se amestecă, apoi se adaugă făina, în ploaie, (aprox 360 g) în care am amestecat sarea. Se adaugă pudra de vanilie și curcuma. Se ung mâinile cu ulei și se frământă. Se mai adaugă ulei, la frământat, atât cât e nevoie. Se obține un aluat pufos, moale. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la crescut, la loc cald, o oră.


Se răstoarnă aluatul de cozonac pe blatul presărat cu făină (aprox 100 g), se frământă ușor, cât să capete consistență, se întinde, cu mâinile, în foaie potrivit de groasă, apoi se presară amestecul de cacao, zahăr și nucă, dar și mirodeniile preferate: stafide, coajă de lămâie, coajă de mandarine, rahat tăiat cubulețe.


Se rulează aluatul și se transferă în tava pregătită cu foaie de copt.


Se mai lasă la crescut o jumătate de oră, timp în care puteți preîncălzi cuptorul. Eu îl las pe aragaz, să crească la acest pas.



Se unge cozonacul cu puțină apă și se presară puțin zahăr, pentru un luciu frumos. Se coace la foc mic, 35-40 de minute sau până se rumenește. După ce se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răcește, se poate felia.



Timp de pregătire: aprox 2 h


Timp de coacere: aprox 40 min


Porţii: 10


Poftă Bună!


Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/03/cozonac-cu-mirodenii-si-cacao-de-post.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu mirodenii si cacao, de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (24)

Ancutsa 1

30.03.2020, 22:27

Cristina

dantes 1

01.04.2020, 10:47

Bun!

Ancutsa 1

01.04.2020, 18:06

Multumesc, domnule Dante!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

katty

5392 puncte

Constelatialeu

4752 puncte

mihaelar63

4714 puncte

Rocsi

4666 puncte

Panacris

3686 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Mini-pizza cu iaurt in aluat
  • 29

    V

  • 30

    S

  • 31

    D

  • 01

    L

  • 02

    MA

  • 03

    MI

  • 04

    J

RETETA RECOMANDATA
Gamboti cu prune