Desert cozonac cu nuca

de tonirell in Dulciuri, 19 Apr 2020 | 1892 vizualizari

 

Este rețeta de cozonac făcută de mama.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg făină
  • 5 oua
  • ¾ cub mic de drojdie
  • 300 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 50 ml lapte bătut
  • 200 ml ulei
  • 300 g nuca măcinată
  • 1 linguriță de sare
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • Stafide
  • 1 esență rom
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu nuca:

Se cerne făina pe o coala mare de hârtie.

¾ cub de drojdie de amestecă cu 2 linguri de zahăr până devine ca o apă.

Se adaugă un ou întreg și se bate in continuare.

Se adaugă ½ ceașcă de lapte și se bate.

Se adaugă 4 pumni de făină și se amestecă. Aluatul trebuie să fie ca aluatul de clătite dar mai tare (ca  la  pizza)

Se lasă la crescut maiaua cam ½  oră.

Se separă ouăle , gălbenușurile de albușuri.

Se bat albușurile spumă.

Gălbenușurile se bat cu 1 linguriță de sare. Se adaugă zahărul puțin câte puțin, până de pune tot, bătându-se în continuu, bine , bine.

Se  adaugă ½ din cantitatea de albușuri bătute spumă și se bate.

Se pun gălbenușurile peste plămădeț (maia) . Se pune lapte în vasul în care ați avut gălbenușurile și se clătește de resturile de gălbenuș și apoi se pune peste maia. Se amestecă cu mâna până nu se mai simte zahărul.

Se pune faina peste aluat puțin câte puțin până se pune toată făina. Se amestecă în continuu.

Se pune laptele puțin câte puțin până se face o cocă mai moale.

Se pune ulei călduț puțin câte puțin și se amestecă, se trântește pentru ca să se înmoaie.

Se pune zahărul vanilat, esența de rom și stafidele pe rând și se amestecă.

Se frământă bine bine

Se lasă la crescut.

Se amestecă nuca cu albușurile spumă, laptele, zahărul și cacao, după gust.

Aluatul se împarte în patru.

Se întinde o parte de umple cu nucă, se rulează. Se întinde și a doua parte, se împletesc se pun în tava unsă cu unt.

La fel se procedează și cu celelalte două bucăți.

Se lasă la crescut în tavă.

Se ung cu ou și se presară zahăr.

Se pun la cuptor a foc potrivit 45 minute.

Pofta bună.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (2)

Ksenya 1

21.04.2020, 08:05

are multa nuca in compozitie,pe placul meu!
Bine ai venit la noi!

NicoletaZorea 1

22.04.2020, 18:35

Am vazut in Carrefour niste tavi de cozonac dar nu stiu daca ar fi calitative. Mi-a zis o prietena ca si-a luat dar nu crede ca de aici.

https://www.catalog-hypermarket.ro/catalog-carrefour-nealimentar

Mai erau unele rotunde dar atunci zici ca iese Pasca, nu cozonac.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

ieri la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

ieri la 11:25

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 10:21

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert poale-n brau – placinte moldovenesti