Desert cozonac cu umplutura mixta si mac

de Merisor in Prajituri, 24 Dec 2018 | 1396 vizualizari

 

În general îmi place să fac cozonacii cu umpluturi simple, pe categorii, așa cum știu că ii preferă ai casei, dar de data aceasta am vrut să îmbin toate gusturile într-un singur cozonac, așa că am facut cozonac cu umplutură mixtă.
Și îmi place cum a ieșit, bogat în ingrediente și frumos colorat.
 

 

INGREDIENTE

  • Aluat(pentru 2 cozonaci):
  • 1 kg făină de țară
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 400 ml lapte
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 ml ulei de măsline
  • 4 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie
  • coajă rasă de portocală
  • esență de rom
  • un praf sare
  • Pentru umplut:
  • 4 albușuri
  • 4 linguri zahăr
  • 50 g stafide
  • 6 cuburi rahat multicolor
  • 150 g nucă
  • un praf sare
  • 2 linguri cacao
  • Pentru uns:
  • 1 ou
  • un praf sare
  • mac pentru decor
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu umplutura mixta si mac:

Pregătim aluatul.


Mai întâi vom cerne făina într-un vas, de două ori chiar, pentru a fi pufoasă, aerată.


Preparăm apoi maiaua.


Frecăm într-un bol, drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi adăugăm 100 ml lapte cald și o mână de făină.


Omogenizăm amestecul și îl lăsăm la loc cald, acoperit, până când maiaua își va dubla volumul.


Punem laptele pe foc cu zahărul și o linguriță de sare și îl lăsăm până se diluează zahărul.


Amestecăm în el pentru a urgenta diluarea.


Facem o adâncitură la mijlocul făinii din vas și turnăm acolo maiaua crescută.


Adăugăm și gălbenușurile, frecate cu un praf de sare pentru a li se intensifica culoarea.


Amestecăm gălbenușurile cu maiaua, adunând la mijloc și din făina de pe margini.


Adăugăm uleiul peste laptele ușor fierbinte și începem să turnăm treptat peste ingredientele din vas, amestecând totul cu o spatulă.


Adăugăm esența, coaja rasă de lămâie și portocală și zahărul vanilat.


Când totul este omogen, transferăm aluatul pe masa înfăinată și îl frământăm până când nu se mai lipește de mâini, adăugând făină dacă mai este cazul.


Avem totuși grijă să nu iasă un aluat prea tare, ca la pâine.


Punem aluatul înapoi în vas, îl acoperim și îl lăsăm la crescut, la loc cald, aproximativ 45-50 de minute sau chiar o oră.


Pregătim umplutura.


Tăiem rahatul în cuburi mai mari, iar stafidele le hidratăm în apă cu rom sau esență de rom.


Eu am pus o fiolă de esență, nu am avut rom.


Mixăm albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și zeama de lămâie și mixăm până obținem o bezea fermă.


Adăugăm cacaua și 50 g nucă măcinată fin.


Asamblare și coacere Cozonac cu umplutură mixtă


Împărțim aluatul în două și întindem câte o foaie de grosimea degetului mare.


Presărăm stafidele peste aluat și le înfigem ușor în acesta, apoi întindem compoziția cu cacao și presărăm peste ea nuca tăiată grosier și cuburile de rahat.


Rulăm foile, dar nu foarte strâns și așezăm rulourile în tăvile tapetate cu hârtie de copt.


Lăsăm cozonacii din nou la crescut aproximativ 40 de minute, apoi îi ungem cu ou bătut cu un praf de sare și îi dăm la cuptorul preîncălzit și îi coacem pentru 40-45 de minute la 160-170 de grade.


Spre final, îi mai ungem cu ou și presărăm mac peste ei.


Se zice că dacă adăugăm puțină sare în oul cu care îi ungem, nu se vor mai închide foarte rău la culoare, în timpul coacerii.


Sper să vă placă și să vă fie de folos, rețeta mea de cozonac cu umplutură mixtă!


Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu umplutura mixta si mac" nu uita sa-i faci un review.
IEPURAS BUCATARAS VINE CU DARURI - EDITIA 2021

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (21)

Rocsi 1

28.12.2018, 20:34

Ce cozonaci pufosi si deliciosi!

dantes 1

30.12.2018, 10:37

Deliciosi!

Gherca Daniela 1

31.12.2018, 10:52

mmm ce buni sunt!

COMENTEAZA

IEPURAS BUCATARAS VINE CU DARURI - EDITIA 2021
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paste cu caracatita si nduja

de Ksenya 5

la 10:06

Salata cu oua umplute cu crema de avocado si branza

pe 05.05 la 22:08

 Parizer de casa

de abetina 3

pe 05.05 la 21:55

TOP
utilizatori

Constelatialeu

6273 puncte

Panacris

6243 puncte

mirela0911

4523 puncte

Rocsi

4172 puncte

oanapl

4171 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paste cu caracatita si nduja

de Ksenya 5

la 10:06

Salata cu oua umplute cu crema de avocado si branza

pe 05.05 la 22:08

 Parizer de casa

de abetina 3

pe 05.05 la 21:55

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu cirese si capsuni