Desert cozonac pufos cu nuca si rahat

de Rahela Velicu in Dulciuri, 7 Apr 2018 | 3908 vizualizari

 

" Bunatati de Paste"
 

 

INGREDIENTE

  • 8 oua
  • 2.5-3 kg de faina
  • 400 g unt de 80% grasime – Covalact
  • 400 g zahar
  • 900 ml lapte
  • 100 g drojdie
  • 1 esenta de vanilie
  • optional- coaja de portocala sau de lamaie
  • + 2 galbenusuri si 2 linguri de lapte pentru uns cozonacii
  • Umplutura:
  • 50 g cacao
  • 5 linguri de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 400-500 g nuca taiata grossier
  • 500 g rahat
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac pufos cu nuca si rahat:

Punem faina intr-un bol incapator si ii facem o adancitura in mijloc in care vom pune maiaua. Facem maiaua din 6 linguri de lapte caldut, 1 lingura de zahar si drojdia, amestecam bine pana cand drojdia este topita si  punem peste faina.  Adaugam si zaharul, untul si coaja de lamaie pe marginea bolului. Lasam 15-20 de minute la dospit pana cand maiaua se umfla.

Adaugam si laptele caldut, ouale batute cu un praf de sare, esenta de vanilie si incepem sa framantam. Timp de 30-40 de minute trebuie sa framantam aluatul. Apoi il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit in loc calduros pentru cel putin 1 ora.

Intre timp pregatim umplutura. Amestecam cacaua, zaharul, laptele si zaharul vanilat. Rahatul il taiem cubulete, iar nuca o taiem bucati mai mari.

Impartim aluatul in 16 bucati egale. Ungem blatul de lucru cu ulei si intindem cat mai subtire fiecare parte. Punem pe jumatate cacao si presaram nuca, iar pe margini punem rahat si rulam.

Cate 2 astfel de rulouri le rasucim sa formam cozoncii si le punem in forme unse cu unt topit si tapetate cu faina, sau tapetate cu hartie de copt.

Mai lasam inca 30-35 de minute cozonacii sa creasca frumos apoi ii dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade C, doar rezistenta de jos pornita, pentru 40 de minute. Ii ungem apoi cu galbenus de ou amestecat cu lapte si ii dam din nou la cuptor, de data asta pornim si rezistenta de sus a cuptorului. Ii mai lasam inca 20-25 de minute. Facem testul cu scobitoarea.

TIPS-URI

1

Imediat ce-i scoatem din cuptor, ii acoperim cu un prosop de bucatarie.

2

Pentru a se pastra pufosi mai multe zile, ii infoliati.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac pufos cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Sacher