Desert cozonac pufos cu nuca si rahat

de Rahela Velicu in Dulciuri, 7 Apr 2018 | 4197 vizualizari

 

" Bunatati de Paste"
 

 

INGREDIENTE

  • 8 oua
  • 2.5-3 kg de faina
  • 400 g unt de 80% grasime – Covalact
  • 400 g zahar
  • 900 ml lapte
  • 100 g drojdie
  • 1 esenta de vanilie
  • optional- coaja de portocala sau de lamaie
  • + 2 galbenusuri si 2 linguri de lapte pentru uns cozonacii
  • Umplutura:
  • 50 g cacao
  • 5 linguri de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 400-500 g nuca taiata grossier
  • 500 g rahat
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac pufos cu nuca si rahat:

Punem faina intr-un bol incapator si ii facem o adancitura in mijloc in care vom pune maiaua. Facem maiaua din 6 linguri de lapte caldut, 1 lingura de zahar si drojdia, amestecam bine pana cand drojdia este topita si  punem peste faina.  Adaugam si zaharul, untul si coaja de lamaie pe marginea bolului. Lasam 15-20 de minute la dospit pana cand maiaua se umfla.

Adaugam si laptele caldut, ouale batute cu un praf de sare, esenta de vanilie si incepem sa framantam. Timp de 30-40 de minute trebuie sa framantam aluatul. Apoi il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit in loc calduros pentru cel putin 1 ora.

Intre timp pregatim umplutura. Amestecam cacaua, zaharul, laptele si zaharul vanilat. Rahatul il taiem cubulete, iar nuca o taiem bucati mai mari.

Impartim aluatul in 16 bucati egale. Ungem blatul de lucru cu ulei si intindem cat mai subtire fiecare parte. Punem pe jumatate cacao si presaram nuca, iar pe margini punem rahat si rulam.

Cate 2 astfel de rulouri le rasucim sa formam cozoncii si le punem in forme unse cu unt topit si tapetate cu faina, sau tapetate cu hartie de copt.

Mai lasam inca 30-35 de minute cozonacii sa creasca frumos apoi ii dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade C, doar rezistenta de jos pornita, pentru 40 de minute. Ii ungem apoi cu galbenus de ou amestecat cu lapte si ii dam din nou la cuptor, de data asta pornim si rezistenta de sus a cuptorului. Ii mai lasam inca 20-25 de minute. Facem testul cu scobitoarea.

TIPS-URI

1

Imediat ce-i scoatem din cuptor, ii acoperim cu un prosop de bucatarie.

2

Pentru a se pastra pufosi mai multe zile, ii infoliati.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac pufos cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu iaurt și vișine: Desert rapid și savuros

pe 12.07 la 17:24

Vinete umplute cu legume și brânzeturi - Rețeta gustoasă de vară

pe 12.07 la 16:17

Pulpe de pui cu rosii si usturoi, in sos de vin - Reteta gustoasa la cuptor

de laura_n 7

pe 12.07 la 15:14

Dulceață de cireșe cu ghimbir și anason - Rețeta delicioasă și aromată

pe 12.07 la 11:50

Supa crema de mazare - Reteta simpla si delicioasa

pe 11.07 la 16:29

TOP
utilizatori

vasimur

1170 puncte

Constelatialeu

1104 puncte

Caty

825 puncte

Rocsi

255 puncte

Lau

Lau 9

197 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort Bucataras