Desert ecleruri cu vanilie, ciocolata, unt de arahide si sos caramel

de Ancutsa in Dulciuri, 7 Apr 2019 | 1538 vizualizari

 

Zilele trecute am pregătit ecleruri. Pentru cremă am folosit lapte de orez de la Sano Vita, apoi am împărțit crema în trei, pentru a experimenta diverse arome: vanilie, ciocolată și unt de arahide. Eu am avut unt de arahide de la Sano Vita, care mi-a plăcut mult pentru aroma intensă – acea aromă de arahide măcinate, pe care le foloseam mai demult ca să decorez checurile înainte de a le da la cuptor, obțineam o crustă gustoasă, crocantă. La final le-am decorat cu sos caramel făcut cu zahăr brut din trestie de zahăr Sano Vita.

 

INGREDIENTE

  • Pentru ecleruri:
  • 500 ml apă,
  • 200 ml ulei,
  • 284 g făină albă,
  • 4 ouă M,
  • 1 vârf de cuțit sare,
  • 1 plic praf de copt,
  • Pentru creme:
  • 2 gălbenușuri,
  • 400 ml lapte de orez Sano Vita,
  • 3 linguri făină,
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon,
  • 50 g unt moale,
  • 50 ml frișcă lichidă,
  • în plus: un vârf de cuțit coajă de lămâie ținută în zahăr la borcan,
  • o linguriță unt de arahide Sano Vita,
  • 50 g ciocolată neagră,
  • Pentru sosul caramel:
  • 6 linguri zahăr brut din trestie de zahăr Sano Vita,
  • 50 g unt,
  • 80 ml lapte condensat,
  • Pentru decor:
  • 150 ml frișcă lichidă
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert ecleruri cu vanilie, ciocolata, unt de arahide si sos caramel:

 

Se începe mai întâi cu sosul caramel, pentru că necesită timp pentru răcire și îngroșare. Așadar, pentru sosul caramel: într-un ibric mai mare se topește zahărul brut, mișcând ibricul, rotindu-l (nu se amestecă în el cu lingura sau altceva), astfel încât să nu se ardă zahărul. Când s-a topit, se adaugă untul, se pune înapoi pe foc, se mișcă ibricul până se topește untul, apoi se adaugă și laptele condensat și se mai fierbe cam 4 minute. Se dă de pe foc, se lasă la răcit. După ce s-a răcit bine, se toarnă într-un borcan și se dă la frigider două ore, veți vedea că se va mai îngroșa.

 Eclerurile:

Se pun la fiert apa cu uleiul și un praf de sare. Când fierbe apa, se adaugă făina, se amestecă energic, apoi se dă crăticioara de pe foc și se continuă amestecarea, până se omogenizează. Se lasă la răcit o oră, se adaugă un vârf de cuțit de sare, praful de copt și ouăle, unul câte unul, amestecând cu mixerul acum, pentru o omogenizare bună.

Se umple un pos și se formează ecleruri, cu dui stelat sau fără dui, într-o tavă pregătită cu hârtie de copt.

Se umezesc cu apă, îndreptând moțurile, să nu se ardă.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 10 minute, ca să se umfle, apoi se scoate tava, se înțeapă eclerurile cu grijă, astfel încât să iasă aerul din ele și să nu rămână crude înăuntru și se dă tava înapoi la cuptor încă 15 minute la foc mic. Fiecare tavă va sta la cuptor în total 25 de minute. Se scot eclerurile pe o altă tavă și se lasă la răcit.

 Cremele:

Într-o crăticioară se amestecă 2 gălbenușuri împreună cu laptele de orez, zahărul vanilat Bourbon și făina, bătând cu un tel, pentru a aera compoziția. Se fierbe amestecul pe foc mic, până se îngroașă ca o budincă, amestecând mereu, să nu se lipească. Crema este gata în aprox 10 minute. Se dă de pe foc, se lasă la răcit aprox 30 de minute, se adaugă untul și frișca lichidă și se bate cu mixerul maxim un minut până se omogenizează.

 

Se dă deoparte câte 3 linguri din crema de vanilie în două boluri: într-unul se adaugă unt de arahide, în celălalt, ciocolată neagră topită. Se amestecă bine.  În crema de vanilie rămasă în castronul mare, se adaugă un vârf de cuțit de coajă de lămâie ținută în zahăr la borcan, pentru o aromă delicată.

 Montare și decor:

Într-un vas înalt, se bate frișca lichidă cu mixerul, până devine consistentă, mătăsoasă.

După ce s-au răcit eclerurile și cremele, se taie fiecare ecler în două, se umple cu cremă, frișcă și se stropesc cu sosul caramel.

 

Timp de pregătire: aprox 3 h

Timp de gătire: 1 h  15 min

Porții: 15

 

Poftă Bună!

 

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/04/ecleruri-cu-vanilie-ciocolata-unt-de.html

TIPS-URI

1

Notă! Caramelul rămas se poate păstra în frigider până la 10 zile.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert ecleruri cu vanilie, ciocolata, unt de arahide si sos caramel" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Crizanteme cu migdale