Desert fursecuri sclipitoare, cu lamaie

de RODIMUR in Prajituri, 9 Feb 2019 | 2541 vizualizari

 

Fac adeseori fursecuri, de tot felul, pentru că sunt niște prăjituri bune la ceai, la cafea, la capuccino... Pentru că se fac relativ ușor și sunt nepretențioase. Pot fi luate la pachet, la picnic, oriunde, pentru că sunt ușor de transportat și nu-și ”strică aspectul”. 
Acestea sunt niște fursecuri cu lămâie, crocante la exterior și moi la interior, pe care le-am numit ”sclipitoare” pentru că zahărul brun care le decorează le dă o sclipire plăcută...
Din ingredientele de mai jos am făcut 78 de fursecuri mici, cam 6/porție.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care aluatul a stat la frigider, să se întărească.

 

INGREDIENTE

  • 100 grame de unt
  • 2 ouă
  • 400 grame de făină albă
  • 100 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de esență de lămâie
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 2 lingurițe de coajă răzuită de lime
  • Pentru decor:
  • 5-6 linguri de zahăr brun
Portii: 13
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert fursecuri sclipitoare, cu lamaie:

Se mixează spumă untul cu: zahărul, vanilia și gălbenușurile. 

Se mixează și albușurile cu praful de sare și bicarbonatul de sodiu. Când albușurile se fac spumă, se adaugă în compoziția cu gălbenușuri și se mixează în continuare, până ce se uniformizează compoziția.

Se adaugă făina ”în ploaie” (amestecată în prealabil cu praful de copt), esența de lămâie și coaja răzuită de lime. (Eu am mixat coaja de lime cu albușurile, pentru că are și zahăr, care trebuia să se dizolve. Am lime bio de la băiatul meu și le-am răzuit coaja, pe care am amestecat-o cu zahăr, în așa fel încât îmi va fi de folos la multe prăjituri.)

Se încorporează făina și când aluatul este omogen, moale și lipicios, dar dens se pune într-o pungă alimentară de unică folosință, se aplatizează (ca să se întărească mai ușor) și se dă la frigider pentru 1 oră.

După acest interval de timp, se scoate o jumătate din aluat din frigider, se porționează în bucățele cât o nucă, se fac biluțe care se aplatizează la bază și cu partea bombată se dau prin zahărul brun și se pun în tavă, pe hârtia de copt.

După ce s-a modelat tot aluatul, se dă tava la cuptorul preîncălzit pentru 12-15 minute, până ce fursecurile sunt rumenite la bază.

Se scoate tava din cuptor, se transferă fursecurile pe un platou și se prepară celelalte fursecuri, din restul de aluat rămas la frigider.

Zahărul brun le dă o sclipire decorativă, așa că nu mai este nevoie de alte elemente de decor.

TIPS-URI

1

Scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale și ușor de prelucrat.

2

Dacă nu aveți lime la îndemână, puteți folosi lămâi, dar asigurați-vă că se poate folosi și coaja lor (să fie bio).

3

Dacă folosiți coajă răzuită, amestecată cu zahăr, va trebui să o mixați cu albușurile, pentru ca zahărul să se dizolve.

4

Dacă nu vreți să folosiți esență de lămâie, puteți adăuga zeama de la o lămâie întreagă, dar atunci va trebui să suplimentați corespunzător și cantitatea de făină.

5

Nu adăugați mai multă făină, chiar dacă aluatul este moale și lipicios. El se va întări la frigider și va fi ușor de prelucrat. În caz contrar, fursecurile vor fi tari, uscate și înecăcioase.

6

Puteți prepara aluatul chiar cu o zi înainte și să-l țineți la frigider până la prelucrare.

7

Este bine să păstrați fursecurile într-un recipient închis ermetic, ca să nu se întărească, în cazul în care le țineți pentru mai multe zile.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert fursecuri sclipitoare, cu lamaie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

RODIMUR 1

10.02.2019, 13:34

Mulțumesc frumos, Cristina!

kytz 1

10.02.2019, 14:27

Deosebite!

RODIMUR 1

10.02.2019, 14:58

Îți mulțumesc frumos, Kytz, pentru apreciere!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu portocale si afine