Desert placinta cu dovleac, de post

de RODIMUR in Prajituri, 26 Noi 2017 | 9596 vizualizari

 

Chiar și în post simțim nevoia să mâncăm ceva dulce, așa că am făcut o plăcintă cu dovleac, cu aluatul acela cunoscut cu borș, dar fără borș (pentru că nu aveam în casă) ci cu apă minerală.
 Tarte și plăcinte rumenite și iscusite.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 400 grame făină albă
  • 200 ml de apă minerală
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 3-4 lingurițe de zahăr tos fin
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 1/2 dovleac plăcintar de 1,5 kg
  • 100 grame de zahăr
  • 3-4 linguri de ulei pentru călit dovleacul
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • Pentru decor:
  • 3-4 linguri de zahăr pudră
Portii: 14
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert placinta cu dovleac, de post:

Mai întâi se face aluatul. Pentru aceasta, se dizolvă drojdia, zahărul și sarea în apa minerală, după care se încorporează, puțin câte puțin, făina. Când făina s-a încorporat se adaugă treptat uleiul și se frământă, până ce rezultă un aluat elastic, potrivit de moale, care nu se lipește de degete și poate fi întins ușor. Se acoperă cu un prosop curat vasul cu aluatul și se dă la căldură, ca să dospească.

Între timp se prepară umplutura. Se spală dovleacul, se curăță de coajă și se rade pe răzătoarea mare. Într-o cratiță se toarnă uleiul și apoi se pune dovleacul răzuit cu 100 grame de zahăr. Se călește dovleacul și se lasă pe foc, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fundul cratiței, până ce se înmoaie și nu mai are lichid.

Se lasă umplutura să se răcorească, se adaugă scorțișoara și se omogenizează.

După aproximativ 45 de minute, când aluatul a crescut, se pune pe planșeta presărată cu făină, se împarte în două bucăți și din fiecare se întinde, pe rând, câte o foaie dreptunghiulară. Se unge foaia cu o jumătate din umplutură, se rulează și se taie în 6-7 bucăți care se pun într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt. Se procedează la fel și cu cea de-a doua foaie de aluat.

Se dă tava la cuptor, la foc mediu și după aproximativ 45 de minute, dacă plăcintele s-au copt, se scot și se pudrează cu zahăr.

TIPS-URI

1

Topiți bine dovleacul, ca să nu rezulte o umplutură apoasă.

2

Stratul de umplutură nu trebuie să fie prea gros, pentru că la coacere poate curge.

3

Dacă vă place ca plăcintele să fie mai dulci, puteți suplimenta cantitatea de zahăr de la umplutură.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinta cu dovleac, de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

RODIMUR

507 puncte

Rocsi

505 puncte

vasimur

145 puncte

Sidy

103 puncte

MotanLaOale

67 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Albinita