Desert placinte moldovenesti Poale-n brau

de RODIMUR in Dulciuri, 6 Iul 2017 | 22869 vizualizari

 

Plăcinte specifice Moldovei, despre care toată lumea a auzit, măcar, din "Amintirile..." lui Ion Creangă...
Din aceste ingrediente mi-au ieșit 16 plăcinte mari.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat
  • 750 grame făină albă
  • 20 grame drojdie de bere
  • 3 gălbenușuri
  • 50-75 grame zahăr tos fin
  • 40-50 ml ulei de floarea soarelui
  • lapte pentru un aluat potrivit de moale
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru umplutură
  • 500 grame brânză de vaci bine scursă
  • 100 grame zahăr tos fin
  • 2 ouă întregi
  • albușurile rămase de la aluat
  • 1-2 linguri de făină albă
  • 2 plicuri de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 ou bătut pentru uns plăcintele
  • făină pentru întins aluatul pe planșetă
  • zahăr pudră, pentru decor
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert placinte moldovenesti Poale-n brau:

Se face un aluat potrivit de moale din făină, drojdie, zahăr, cele două gălbenușuri, vanilie și laptele cald. Când aluatul s-a format, începeți să adăugați uleiul, puțin câte puțin, frământând și bătându-l. După ce s-a încorporat bine tot uleiul, aluatul se lasă la dospit, la căldură, acoperit cu un șervet curat.

În timp ce aluatul stă la dospit, se face umplutura. Se amestecă/mixează brânza de vaci (bine scursă) cu cele două ouă, albușurile rămase de la aluat, zahărul, vanilia, coaja rasă de lămâie și făina albă, până ce rezultă o compoziție uniformă și consistentă, bine legată.

Când aluatul a crescut și s-a dublat, se răstoarnă pe planșetă, se mai frământă puțin cu făină, pentru a nu se lipi, se rulează și apoi se porționează în 16 bucăți. Se ia o bucată de aluat și se formează cu sucitorul un pătrat cu latura de aproximativ 12 cm. Cu sucitorul se întind mai ales lateralele, lăsând mijlocul pătratului mai gros, în caz contrar, plăcinta va fi mai groasă deasupra (prin "ridicarea poalelor"/a colțurilor opuse) iar dedesubt va fi prea subțire. Puneți o lingură încărcată de compoziție în mijlocul pătratului și apoi uniți/lipiți colțurile opuse, prin apăsare (după cum se poate vedea în fotografiile pe care le-am postat).

Procedați la fel cu toate bucățile de aluat și puneți plăcintele formate într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt. Lăsați plăcintele câteva momente să se odihnească și între timp bateți bine un ou și ungeți-le apoi, uniform.

Dați tava la cuptor, la foc potrivit și când plăcintele s-au rumenit frumos, opriți focul, scoateți-le și pudrați-le cu zahăr pudră.

Sunt foarte bune, atât calde. cât și reci.

Există zone din Moldova unde în compoziție se pune și mărar tocat fin.

TIPS-URI

1

Folosiți lapte cald la frămăntat și țineți aluatul la căldură, pentru dospit.

2

Nu este nevoie să frământați mult timp. Odată ce ingredientele, în cantitățile și caracteristicile respective au fost încorporate, aluatul va fi lăsat acoperit la căldură și va crește.

3

Pentru reușita aluatului, este necesar ca făina și ouăle să fie la temperatura camerei, iar drojdia trebuie să fie proaspătă, sfărmicioasă, nu lipicioasă.

4

Brânza pentru compoziție trebuie să fie bine scursă. Dacă e bine scursă, puneți o singură lingură de făină albă în compoziție, dacă nu, va trebui să suplimentați acest ingredient. Compoziția trebuie să fie consistentă, legată.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinte moldovenesti Poale-n brau" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

07.07.2017, 11:37

Mulțumesc frumos, Dante!

mihaelar63 1

24.06.2019, 23:50

Perfecte pentru mine !!! Sunt sigura ca o moldoveanca , face cele mai bune poale-n brau !!!

RODIMUR 1

25.06.2019, 07:41

Mulțumesc foarte mult pentru apreciere, Mihaela...!

COMENTEAZA

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Churros