Desert prajitura cu mere

de oanapl in Prajituri, 17 Mai 2020 | 555 vizualizari

 

Pentru această rețetă delicioasă am avut ca sursă de inspirație o rețetă de-a Alinei Vicu (de pe bucataras.ro), căreia îi mulțumesc pentru idee.

 

INGREDIENTE

  • pentru blat:
  • 7 ouă mari
  • 140 g zahăr
  • 170g făină
  • 25g cacao
  • 50ml ulei
  • un praf sare
  • pentru piure de mere:
  • 1 kg mere (curățate de coajă și cotor)
  • 100 g zahăr
  • 50 ml apă
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • pentru crema de mere:
  • 200 g smântână
  • 200 g frișcă lichidă
  • 40 g zahăr
  • 500 g piure de mere
  • 10 g gelatină (Dr.Oetker)
  • 50 ml apă
  • pentru jeleu de mere:
  • 500 g piure mere
  • 10 g gelatină (Dr.Oetker)
  • 25 ml apă
  • pentru decor:
  • 200 g frișcă lichidă
  • 20g zahăr
  • pentru insiropat:
  • 20 g zahăr
  • 50 ml apă
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu mere:

Blatul:

Se separă albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile spumă tare cu praful de sare. Se adaugă zahărul măcinat în două tranșe și se mixează după fiecare tranșă până când zahărul este complet dizolvat, iar spuma formată este densă și lucioasă.


Se adaugă gălbenușurile și uleiul în compoziție și se mixează până la înglobarea acestora.

Se amestecă făina cu cacaoa și se cerne mix-ul în compoziție în două-trei tranșe. Se înglobează ușor cu o spatulă, prin mișcări circulare, de sus în jos.

Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară (35 x 25 cm) tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 30-35 minute, sau până când trece testul scobitorii.

Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească complet apoi se taie blatul în două pe orizontală.





Piure de mere:

Se pun merele curățate și tăiate felii într-o cratiță cu fund dublu. Se adaugă apa, zahărul și zeama de lămâie, se amestecă bine, se pune un capac deasupra și se lasă vasul pe foc potrivit timp de 10 minute, sau până când se înmoaie merele. După ce se răcoresc puțin merele se transformă în piure cu ajutorul unui mixer vertical, apoi se lasă piureul la răcit.





Crema de mere:



Se hidratează 5g de gelatină în 25ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic.

Se mixeaza smântâna și frișca lichidă cu zahărul măcinat, până când crește în volum și devine aerată. Se adaugă 500g de piure de mere și se omogenizează. Se ia jumătate din această compoziție și se pune în alt vas și se adaugă gelatina dizolvată și se mixează până la încorporare.



Asamblare:

Se așează prima felie de blat în tava în care a fost pregătit (tapetată cu hârtie de copt), se însiropează, se adaugă crema de mere (prima parte), se întinde uniform, se introduce în frigider pentru minim 15-20 minute.



Jeleu de mere:

Se hidratează gelatina în 50ml apă rece pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic. Se înglobează cu un mixer în piureul de mere rămas (500g).


Se scoate tava din frigider și se toarnă jeleul peste crema de mere și se lasă în frigider pentru 20-30 de minute.



Se prepară a doua tranșă de cremă de mere. Se hidratează 5g de gelatină în 25ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic și se adaugă gelatina peste crema de mere rămasă.


Se scoate tava cu prăjitura de la frigider și se toarnă crema de mere, se întinde bine și se pune cealaltă felie de blat deasupra (nu uita să o însiropezi după ce ai pus-o) și se introduce în frigider pentru minumum 5 ore (sau peste noapte).



După ce s-au întărit cremele, se scoate prăjitura din frigider, se porționează. Se mixează frișca lichidă cu zahărul până când capătă volum și devine aerată. Se pune frișca într-un poș și se ornează fiecare prăjitură.


TIPS-URI

1

ATENTIE! Se prepară crema în momentul în care este totul pregătit pentru asamblat, și se pregătește în două tranșe (adică se împart ingredientele în două și se pregătește prima tranșă de cremă, se întinde pe blat, se așteaptă câteva minute, se prepară jeleul și se pune deasupra, se așteaptă câteva minute, abia apoi se pregătește următoarea tranșă din ingredientele rămase).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

Rocsi 1

18.05.2020, 20:19

Imi si imaginez cat de minunata este! Felicitari!

oanapl 1

21.05.2020, 11:10

Ma bucur ca va place! Va multumesc de aprecieri!

dantes 1

24.05.2020, 11:43

Delicioasa!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

6412 puncte

mihaelar63

6404 puncte

Constelatialeu

6275 puncte

Panacris

6179 puncte

Ancutsa

5290 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
gogosile lui "buni"