Placinta cu mere si migdale

de merisor in Prajituri, 14 Aug 2014 | 10200 vizualizari

 

Deosebit la aceasta placinta este aluatul de foietaj facut in casa, pe care l-am imbunatatit cu niste migdale decojite, coapte si macinate grosier.
A iesit o nebunie de aluat si o nebunie de placinta!

 

INGREDIENTE

Pentru o tava de 33/43 cm Aluat:
  • 150 gr unt + 1 lingura untura
  • 50 gr zahar + 2 pachete zahar vanilat
  • 2 oua
  • 10 linguri apa
  • 1 varf cutit sare
  • 600 gr faina
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
Pentru uns:
  • 6 linguri ulei
  • 50 gr unt
  • 4 linguri faina
  • 75 gr migdale macinate
Pentru umplutura:
  • 2 kg mere
  • 4 linguri zahar + 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite scortisoara
  • 3 linguri gris
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta cu mere si migdale:

Pentru aluat, mixam untul cu untura, tinute la temperatura camerei, cu zaharul si putina sare pana devin spumoase si nu se mai simte zaharul. Eu am rasnit zaharul sa scurtez din timpul de mixare.


Incorporam cele doua oua, apoi adaugam apa si incepem sa adaugam, treptat, faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.


Formam un aluat nu foarte tare, nelipicios si usor de intins.


Il lasam sa se odihneasca pana pregatim compozitia de uns.


Migdalele, le-am copt cateva minute in cuptorul incins, apoi le-am macinat, dar nu foarte fin, am urmarit sa mai ramana si bucati mai mari.


Punem untul si uleiul pe foc, iar cand untul se topeste omogenizam bine amestecul si adaugam faina in ploaie, mestecand energic, mai lasam cateva minute vasul pe foc, apoi il dam la rece.


Impartim aluatul in doua parti, dar nu egale. Eu de regula pun mai mult aluat la partea pe care o asej jos in tava, pentru ca aceasta va fi presata de umplutura si mere si nu se va mai inalta la fel ca partea de sus. De aceea incerc sa creez o uniformitate intre foi, atat cat reusesc.


Intindem prima foaie, cat de subtire putem si o ungem cu putina compozitie racita, apoi presaram peste jumatate din foaie, migale macinate. Pliem jumatatea cealalta de foaie peste migdale si presam usor, mai tragem si de colturi sa uniformizam putin foaia.


Ungem foaia din nou cu compozitie si presaram peste jumatate, migdale si tot asa de trei ori sau de cate ori se poate.


Procedam intocmai si cu cealalta foaie, apoi dam pachetele de aluat la frigider, invelite in folie pana cand se va intari compozitia cu care le-am uns.


Ne ocupam intre timp de umplutura.


Spalam merele, le indepartam cotoarele si stricaciunile si le trecem prin robt sau daca avem rabdare, le dam pe razatoare.


Le punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul si le lasam pana cand devin caramizii si se topeste zaharul.


Ridicam vasul de pe foc, adaugam scortisoara si il dam la rece.


Cand se raceste, adaugam grisul in functie de siropul format.


Intindem, in tava unsa cu ulei sau unt, prima foaie, adaugam compozitia de mere pe care o acoperim cu a doua foaie si dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.


Lasam placinta sa se raceasca pe urma o portionam si o pudram cu zahar.



Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Praful de copt si bicarbonatul sunt optionale la acest gen de aluat, daca vreti ca foile sa fie tari si mai crocante, nu puneti! Eu le-am preferat sa se topeasca in gura. :)))

2

Cantitatea de zahar in mere depinde de tipul merelor, ale mele au fost cam acrisoare, fiind mere de la tara care au cazut din pomi inainte de coacere.

3

Migdalele se pot inlocui cu nuca, arahide, alune sau daca aveti samburi de caise cred ca ar fi si mai buni!

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu mere si migdale" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (37)

RuxyRux 1

28.10.2014, 21:29

Excelenta prajitura draga mea...asa ca de obicei!!!

-Licurici- 1

04.08.2015, 11:12

Cat imi place prajitura asta! Mai ales aluatul Am trecut-o la favorite si o sa-l incerc, cand o sa am timp Pot sa folosesc doar unt la aluat? Ca nu am untura

Valclaudia 1

10.12.2015, 19:26

dementialaaaaa!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere