Desert prajitura televizor

de Criss in Prajituri, 8 Oct 2013 | 156293 vizualizari

 

Azi m-am intors in timp si am rasfoit retetele mamei si m-am oprit la aceasta prajitura pe care o facea mama cand eram copii. Sigur ca in retetarul ei se numea cu totul altfel, dar eu prefer sa-i spun pe numele cunoscut in prezent. Pana acum n-am facut niciodata aceasta prajitura, dar parca m-am saturat de mousse-uri, ganache, frisca, ciocolata si am vrut o prajitura simpla, clasica, buna. Sigur ca n-am respectat in totalitate reteta dar asta pentru ca mereu imi place sa-mi pun amprenta asupra fiecarei retete. Si cred ca fiecare face la fel. Prajitura in sine e foarte simpla, usor de facut, doar ca necesita ceva mai mult timp. Dar merita.

 

INGREDIENTE

  • Foi maro:
  • 2 oua
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 1 lingurita bicarbonat de amoniu
  • 2 linguri cacao
  • faina cat cuprinde (cam 500 g)
  • Blat de pandispan:
  • 6 oua
  • 2 linguri apa
  • 2 linguri ulei
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Crema:
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri gris
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte
  • coaja si zeama unei lamai
  • 250 g unt de buna calitate 
  • optional dulceata sau gem pentru uns
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura televizor:

Foi maro:


Intr-un vas se bat ouale cu zaharul si uleiul, se adauga laptele fierbinte in care se adauga in prealabil amoniul. Atentie, ca laptele se va umfla si va face spume :) Se adauga apoi faina amestecata cu cacao, amestecand la inceput cu o lingura si apoi framantand cu mana pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se imparte aluatul in 2 parti egale. Eu am cantarit fiecare bucata, sa fiu sigura ca foile imi vor iesi egale. Se coc 2 foi pe dosul unei tavi unse cu unt si tapetat cu faina. Foile se intind, se inteapa cu furculita sa nu se umfle si se coc 8-10 minute la foc mic. Se desprind si se manevreaza cu grija pentru ca sunt destul de fragile si casante.


Blat galben:


Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul. Peste galbenusurile batute se adauga faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca cu mixerul. Compozitia e destul de vartoasa, insa va deveni pufoasa de la albusuri. Lasam mixerul deoparte si se adauga albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se pune in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace blatul pana trece testul cu scobitoarea. In general 30-35 minute, la 180 de grade.


Crema:


Din faina, gris, zahar, lapte si coaja de lamaie se fierbe o budinca, se lasa sa se raceasca, apoi se pune in frigider pana se raceste bine de tot. Eu am adaugat si zeama de la o jumatate de lamaie (n-am pus de la o lamaie intreaga pentru ca imi era teama ca va fi crema prea acra) si am amestecat bine budinca. Untul la temperatura camerei se bate spuma cu mixerul si se adauga apoi treptat in budinca de gris. Se amesteca avand grija sa nu se taie.


Asamblare:


Peste prima foaie maro se pune jumatate din crema. Blatul se poate unge putin cu gem pe ambele parti, doar doar atat cat sa se coloreze. Eu am pus putina dulceata de visine. De fapt siropul de la dulceata facuta cu gelfix s-a transformat intr-un fel de jeleu si cu acest jeleu am uns pandispanul pe ambele parti. Peste pandispan se pune restul de crema, apoi cea de-a doua foaie maro si se pune prajitura in frigider pentru o ora, dupa care se glazureaza deasupra cu ciocolata sau cu o glazura de cacao. Eu am folosit ciocolata Laura amaruie pe care am topit-o si am amestecat-o cu frisca lichida pana cand a ajuns suficient de fluida pentru a o putea folosi la glazurat prajitura. Dupa inca o ora-doua se poate taia prajitura in patrate, dreptunghiuri sau cum va place.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura televizor" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (36)

-Miti- 1

21.12.2013, 22:38

Royal 1

02.12.2016, 16:19

Criss 1

04.12.2016, 17:59

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

8490 puncte

Constelatialeu

7650 puncte

RODIMUR

7180 puncte

mirela0911

6460 puncte

Rocsi

5000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Pui cu dovlecei en papillote
  • 12

    S

  • 13

    D

  • 14

    L

  • 15

    MA

  • 16

    MI

  • 17

    J

  • 18

    V

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura televizor