Desert Sfintisori sau mucenici moldovenesti

de Catalina L in Dulciuri, 13 Mar 2015 | 1408 vizualizari

 

MI-ati facut mare pofta cu retele voastre, asa ca m-am pus la treaba miercuri (2 zile mai tarziu dar i-am facut ...) Ce bun, n-am mai mancat de vreo 15 ani, noroc cu voi :)) În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac. Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici din spațiul ortodox.

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 600 g faina
  • 2 oua
  • 160 ml lapte
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 2 linguri ulei
  • 6 linguri zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • un praf de sare
  • 1 galbenus de ou

Sirop:

  • 300 ml apa
  • 150 g zahar
  • coaja de la o portocala

Decor:

  • 4 linguri miere
  • 100 g nuca macinata 
  • nuca de cocos
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert Sfintisori sau mucenici moldovenesti:

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 2-3 linguri de lapte, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul.

In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, ouale, sarea si zaharul vanilat.

Turnam laptele caldut pana se incorporeaza tot. La final adaugam uleiul si framantam cam 10-15 minute. Lasam la dospit cel putin o ora.

Eu am folosit masina de paine pe program aluat.

Aluatul dospit se framanta un pic si se imparte in 20 bucati.



Din fiecare bucata se intinde un fir subtire de 25-30 cm pe care-l impletim in doua apoi unim capetele. Rezulta un colacel rotund pe care-l incrucisam obtinand un 8.



Se pot face si doua rasuciri dinspre capetele spre centru - al doilea capat se rasuceste in sens invers fata de primul.



Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la crescut 15-20 minute.

Dupa ce au crescut ii ungem cu ou si-i dam la cuptorul incalzit pana se rumenesc usor (20 de minute- se face testul cu scobitoarea).



Siropul se face prin fierberea ingredientelor 2-3 minute.

Se scoate tava din cuptor, se indeparteaza hartia de copt.

Scufundam fiecare mucenic in sirop. Se pot unge si cu pensula de mai multe ori.

Puteti pune restul de sirop in tava sub ei sa-si traga din el. Ii lasam pe tava sa se insiropeze bine.



Ii ungem apoi cu mierea si presaram nuca macinata sau nuca de cocos.



Pofta Buna!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Sfintisori sau mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (10)

Rocsi 1

14.03.2015, 20:13

Ce frumosi si deliciosi!

Catalina L 1

14.03.2015, 20:35

Multumesc Rocsi

monik80 1

18.03.2015, 21:04

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

7390 puncte

mihaelar63

6600 puncte

Constelatialeu

6540 puncte

Rocsi

5790 puncte

Rahela Velicu

5490 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Vinete impanate-reteta reinterpretata

de abetina 3

ieri la 22:25

Imam Bayildi - vinete umplute reinterpretate

de katty 6

ieri la 15:32

RETETA RECOMANDATA
Tort Octavia