Desert tort cu ciocolata si afine

de oanapl in Torturi, 23 Mai 2021 | 977 vizualizari

 

"retete pascale"
Cu ocazia zilei onomastice a soțulei meu am pregătit acest tort delicios. L-am servit alături de prietenii noștri și a fost foarte apreciat.

 

INGREDIENTE

  • pentru blat umed(23 cm):
  • 133 g ciocolată neagră (54,5% cacao)
  • 80 ml cafea fierbinte
  • 166 g iaurt grecesc
  • 133 g ulei
  • 3 ouă
  • 200 g făină
  • 200 g zahăr
  • 66 g cacao extra black
  • 5 g praf de copt
  • 2 g sare
  • pentru crema de ciocolată:
  • 400 g ciocolată cu min. 50% cacao
  • 600 ml smântână naturală pentru frișcă cu min. 30% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 40g zahăr măcinat
  • jeleu de afine:
  • 400 g afine congelate
  • 30 g zahăr
  • 3 linguri amidon
  •  pentru decor:
  • alune mărunțite
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu ciocolata si afine:

Pentru blat:
Pui ciocolata în 80ml cafea fierbinte și o lași să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Lași să se răcorească.
Pui într-un castron ouăle, uleiul și iartul și amesteci cu un tel, apoi adaugi crema de ciocolată și omogenizezi. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas pui făina, cacaua, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și omogenizezi amestecul, apoi îl cerni peste compoziția lichidă și omogenizezi ușor cu mișcări de jos în sus. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.
Tapetezi cu hârtie de copt fundul unei tăvi și ungi cu unt marginile, apoi torni compoziția. Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 160 de grade C, pentru 50-55 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Răstorni aluatul cu fața în jos pe un grătar și îl lași să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet îl tai în 3 pe orizontală.

Înfierbânți 400ml smântână pentru frișcă, o dai deoparte și pui în ea ciocolata ruptă în bucățele mici (400g). O lași nemișcată 1-2 minute după care omogenizezi ganache-ul. Lași la răcorit și apoi îl dai la frigider pentru 4-6 ore.

 

Pui afinele cu zahărul într-un vas și lași să fiarbă 5-7 minute. Adaugi amidon în zeama lăsată de afine și omogenizezi compoziția și apoi lași să fiarbă la foc mic, amestecând permanent până când se îngroașă compoziția. Lași să se răcească.


Mixezi crema mascarpone cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Adaugi 100ml smântână naturală pentru frișcă și mixezi până când devine fermă. Separat mixezi ganach-ul de ciocolată (scos de la frigider) 1 minut, până când devine pufos și apoi îl pui peste crema mascarpone și omogenizezi bine.


Pui un blat pe un platou în interiorul unui inel reglabil de tort și întinzi jumătate din jeleul de afine. Pui 1/3 din crema de ciocolată (cu ajutorul unui posh) și netezești crema cu o spatulă.
Pui al doilea blat, torni jeleul de afine rămas și torni 1/3 din crema de ciocolată și nivelezi. Pui ultimul blat și introduci platoul la rece pentru câteva ore.

Înainte de a desface inelul reglabil de tort treci cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. 

Dacă crema păstrată la rece s-a întărit, torni 100 ml smântână pentru frișcă peste cremă și o mixezi până când se omogenizează compoziția. Întinzi un strat de cremă peste ultimul blat și ornezi tortul după imaginație, cu crema rămasă.
Poți să presari alune mărunțite sau fructe.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu ciocolata si afine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Constelatialeu 1

25.05.2021, 13:10

Ce frumos este !

Rocsi 1

26.05.2021, 19:58

Mereu ne aduci torturi super delicioase!

oanapl 1

28.05.2021, 16:27

Vă mulțumec pentru aprecieri! Mă bucur că vă place!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

7042 puncte

Rocsi

4413 puncte

Constelatialeu

2471 puncte

mirela0911

2254 puncte

robert_b

2026 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de portocale