Desert tort cu mousse de vanilie si piure de zmeura

de Gherca Daniela in Torturi, 25 Feb 2019 | 377 vizualizari

 

Tortul de ziua mea :D
Este un tort dulce-acrisor si minunat de bun!
Ador zmeura in torturi si prajituri si mereu incerc sa o combin cu diverse ingrediente, dar de data aceasta am folosit vanilia si faina de migdale!
 

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua
  • un varf cutit sare
  • 100 g zahar brun
  • 1 plic zahar vanilat
  • 3 linguri apa fierbinte
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 150 g faina de migdale
  • Mousse de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri cu varf zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 3 linguri amidon de porumb
  • 450 ml lapte
  • esenta de vanilie dupa gust
  • 1 plic gelatina
  • 4 linguri apa rece pentru hidratat gelatina
  • 200 ml smanatana naturala pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra cu gust de vanilie
  • Pentru piureul de zmeura:
  • 250 g piure de zmeura indulcit, pregatit inainte si pus in pungute la congelator
  • 3 lingurite de amidon de porumb dizolvat in 3 linguri apa rece
  • Sirop:
  • 150 ml apa
  • 2 lingurite zahar pudra cu vanilie
  • esenta de vanilie
  • Crema de ciocolata:
  • 200 ml smantana naturala pentru frisca
  • 1 lingura zahar
  • 200 gr ciocolata 56% cacao
  • 50 gr unt nesarat 82% grasime
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu mousse de vanilie si piure de zmeura:

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Apa, uleiul si vanilia le adaugam in compozitia de oua si mai amestecam putin, iar la final adaugam faina de migdale (care se poate inlocui cu cea de grau) cu praful de copt. Amestecam bine totul si turnam compozitia rezultata intr-o tava cu peretii detasabili de 24cm tapetata cu hartie de copt pe fund si unsa cu ulei si faina pe margini. Dam tava la cuptorul preincalzit la 175°C pentru 30 minute.

Cand este gata, scoatem blatul si-l lasam la racit direct in tava, apoi pe un gratar. Cand este complet rece, il taiem in 2, pe orizontala.



Pentru mousse-ul de vanilie:

Pentru inceput, punem gelatina la hidratat in 4 linguri de apa rece.

Intr-un ibric, punem galbenusurile impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, amidonul si laptele in fir subtire, amestecand energic pentru a evita eventualele cocoloase. Transferam ibricul pe foc si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa. Dam deoparte, punem esenta de vanilie si lasam sa se racoreasca, iar cand este calduta, adaugam gelatina pusa cateva secunde la microunda. Omognizam si lasam sa se raceasca complet.

Cand crema de vanilie este rece, mixam frisca lichida (eu am avut-o la frigider, apoi inainte de a mixa am pus-o in bol si le-am pus la congelator 10 minute, este important sa fie si bolul rece, pentru ca frisca sa se lege) cu zaharul pudra si cand este pufoasa, adaugam lingura cu lingura din crema racita pana obtinem un mousse aerat si bine legat.



Pentru piureul de zmeura:



Punem intr-un ibric, pe foc, piureul de zmeura indulcit impreuna cu amidonul dizolavat in cele 3 linguri de apa rece si amestecam cu un tel pana se ingroasa. Turnam compzitia intr-un vas de 10 cm si lasam sa se raceasca complet, apoi dam vasul la congelator pentru 15 minute.



Pentru sirop:

Apa cu zaharul si vanilia le punem pe foc, atat cat sa se topeasca zaharul.



Pentru crema de ciocolata:

Punem frisca lichida la incalzit impreuna cu zaharul, iar cand s-a incalzit bine, oprim focul si punem ciocolata rupta in bucatele si untul, amestecam pana la omogenizare.

Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o dam la frigider pentru 30 minute.



Asamblare:



Pe un platou punem inelul in care am copt blatul si asezam prima jumatate de blat, insiropam bine, punem jumatate din mousse-ul de vanilie, in centrul tortului, rasturnam piureul de zmeura inchegat, deasupra turnam restul de mousse de vanilie si acoperim tortul cu cealalta jumatate de blat insiropat. Invelim totul cu folie de plastic si-l dam la frigider pentru minim 2 ore sau peste noapte.

Cand scoatem tortul de la frigider avem grija sa trecem cu un cutit bine ascutit intre tort si tava, pentru a iesi perfect. Invelim tortul in crema de ciocolata si ornam dupa bunul plac (eu clar, fara imaginatie :)) ). Am pus zmeura proaspata si floricele cumparate din comert.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Cumparasem o punga de zmeura congelata de 750g si ca sa nu imi ocupe loc la congelator am lasat-o la dezghetat, apoi am pus-o intr-un ibric mai marisor impreuna cu zaharul 150g si am fiert doar cat sabse topeasca zaharul, apoi am transferat totul intr-un blender si am mixat pana am obtinut o pasta pe care am trecut-o printr-o sita pentru a scapa de seminte. Am impartit piureul obtinut in 2 si l-am bagat la congelator, in pungute. Este mai simplu si economisim si timp atunci cand vrem sa facem ceva dulce cu fructe!

2

La blat puteti folosi faina de grau, eu am vrut sa incerc faina de migdale, dar sincer o preferam pe cea de grau. Acum depinde si ce va place, dar si ce aveti prin casa! 

3

Puteti folosi frisca indulcita si sa eliminati zaharul pudra!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu mousse de vanilie si piure de zmeura" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (14)

-Licurici- 1

26.02.2019, 09:06

Foarte frumos!

mirela0911 1

26.02.2019, 11:54

Ce frumos e!

Tabita _ 1

01.03.2019, 11:11

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

TOP
utilizatori

 merisor

7885 puncte

MotanLaOale

6960 puncte

mirela0911

6616 puncte

Tabita _

6518 puncte

mihaelar63

5432 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert brownie cheesecake
  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
TORTUL INDRAGOSTITILOR