Desert tort cu mure, nuci si crema de vanilie

de oanapl in Torturi, 22 Apr 2017 | 4494 vizualizari

 

Delicii de Paste

 

INGREDIENTE

  • pentru blat
  • 350 g mure
  • 200 g unt
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 1/2 lingurita scortisoara pudra
  • 1 varf cutit coaja de lamaie rasa
  • 100 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 200 g nuci macinate
  • 1 plic zahar vanilat
  • pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 100 g frisca batuta
  • esenta de vanilie
  • 15 g gelatina
  • pentru crema de ciocolata
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 g ciocolata amaruie
  • pentru decor:
  • 100 ml frisca lichida
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu mure, nuci si crema de vanilie:

Bati untul moale lasat la temperatura camerei, impreuna cu zaharul, pana obtii o crema spumoasa, dupa care adaugi ouale, unul cate unul. Inglobezi scortisoara si esenta de lamaie, apoi faina amestecata cu praful de copt si nucile macinate.

Ungi cu unt, o forma de tort cu diametrul de 24 de cm, torni jumatate din compozitie, iar peste aceasta, pui murele.

Peste mure, torni si restul de compozitie. Nivelezi si dai la cuptor sa se coaca, pentru aproximativ 50 de minute. Scoti blatul si il lasi sa se raceasca complet. Intre timp, bati frisca impreuna cu zaharul vanilat si plicul de intaritor de frisca pana se intareste. Tai blatul in doua.

Pentru crema, mixezi galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adaugi amidonul si omogenizezi. Torni apoi laptele caldut, amestecand usor. Pui vasul pe foc mic si amesteci din cand in cand, pana incepe sa se ingroase compozitia (fara sa dea in clocot). Dai vasul deoparte si lasi la racit, amestecand din cand in cand, sa nu se formeze pojghita. Acoperi crema cu o folie de plastic. In budinca racita, incorporezi frisca batuta, apoi adaugi esenta de vanilie dupa gust.

Hidratezi gelatina in 50 ml apa, pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. O lasi sa se raceasca putin si o adaugi peste crema de vanilie.

Pui unul din blaturi pe platou, in interiorul unui inel, torni crema de vanilie, si asezi cel de-al doilea blat (eu am pus blatul cu partea care a fost pe tava, in sus, pentru a avea o suprafata cat mai dreapta).

Lasi tortul in frigider, pentru 2-3 ore sau peste noapte.

Inainte de a desface inelul, treci cu grija de jur-imprejur, cu un cutit, pentru a dezlipi marginile.

Pentru crema, maruntesti ciocolata neagra. Incalzesti frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata maruntita si amesteci pana obtii o crema omogena. O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort, lasand sa curga usor peste margini.

Mixezi frisca lichida cu ciocolata topita si racita si decorezi tortul dupa imaginatie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu mure, nuci si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

oanapl 1

24.04.2017, 22:06

Va multumesc de aprecieri!

Mariana-AdelinaSkurka 1

24.04.2017, 22:45

Arata extraordinar de bine si sunt convinsa ca e si delicios.Mult succes oe viitor

oanapl 1

24.04.2017, 23:04

Va multumesc! Da, a fost delicios!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema caramel