Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400

de RODIMUR in Torturi, 21 Oct 2018 | 4257 vizualizari

 

Cele mai parfumate și mai bune fructe ale toamnei mi se par gutuile, așa că este normal să facem tot ce se poate pentru a le pune în valoare: dulceață, gem, peltea, compot..., în afară de prăjituri și torturi aromate și delicioase.
Am ornat cu frișcă naturală acest tort de gutui, parfumat și bun, iar rezultatul a fost un deliciu...

 

INGREDIENTE

  • 3 gutui
  • 100 grame de unt
  • 200 grame de zahăr tos
  • Pentru blat:
  • 5 ouă
  • 200 grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 100 grame de făină albă
  • 1 lingură de ulei
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 6 linguri de apă
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • Pentru frișcă:
  • 400 ml de smântână grasă
  • 3 linguri încărcate de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru decor:
  • ornamente decor
  • ciocolată
  • fructe confiate...
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400:

Gutuile se spală bine, se curăță de coajă și se feliază.

Într-o tavă pentru copt (sau într-o cratiță specială) se pune untul tăiat felii și se acoperă cu 200 grame de zahăr. Deasupra se pun feliile de gutui, radial, în cerc, de jur-împrejurul tăvii, pentru a acoperi toată suprafața.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se topește zahărul, și feliile de gutui se înmoaie.

Între timp se pregătește compoziția pentru blat.

Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu zahărul, adăugat treptat și cu vanilia. După ce s-a încorporat toată cantitatea de zahăr și albușurile au crescut, se adaugă, unul câte unul, gălbenușurile și se mixează întruna. Se adaugă, ”în ploaie” făina și la urmă. o lingură de ulei.

Când feliile de gutui s-au înmuiat, se scoate tava din cuptor și se lasă la răcorit. După ce s-au răcorit, se toarnă compoziția pentru blat, având grijă să pătrundă peste tot în tavă, se nivelează și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce se coace și se rumenește, aproximativ 30-35 minute. Când blatul s-a rumenit, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcorească.

Între timp se prepară siropul din 4 linguri de zahăr tos și 6 linguri de apă. Se dă siropul la răcorit și se adaugă zeama de la 1/2 lămâie și coaja răzuită de la toată lămâia.

Se toarnă acest sirop peste blat și după 3-4 minute se desprinde blatul cu un cuțit de marginile tăvii și se răstoarnă rapid și sigur pe un platou, sau pe suportul pentru torturi.

Se dă tortul la răcorit și între timp se prepară frișca din 400 ml de smântână grasă naturală. Mai întâi se mixează doar smântâna, după care se adaugă treptat, cele 3 linguri încărcate de zahăr pudră și plicul de vanilie. Se mixează întruna, la viteză mare, până când frișca este suficient de tare și legată. Atunci frișca se dă la frigider, până ce tortul va fi rece și se va putea decora, după preferință.

Se ține la frigider, până la epuizare.

TIPS-URI

1

Curățați feliile de gutui de partea groasă și lemnoasă care înconjoară miezul fructului și semințele.

2

Pentru blat, dacă mixați bine albușurile și nu veți opri mixarea până la terminarea compoziției, nu va fi nevoie să adăugați praf de copt.

3

Nu legați tare siropul și lăsați-l să se răcească înainte de a adăuga zeama de lămâie.

4

Pentru frișcă folosiți smântână grasă, de la separator, care este dulce, nu acrișoară, ca cea pentru gătit.

5

Pentru frișcă, smântâna trebuie să fie rece, scoasă din frigider și se va mixa tot la rece, ca să nu se strice.

6

Pentru frișcă trebuie să folosiți zahăr pudră, care conține amidon, ce ajută la întărirea/legarea ei.

7

Nu mixați smântâna mai mult decât este cazul, ca să nu se transforme în unt dulce.

8

Nu decorați cu frișcă înainte ca tortul să fie complet răcit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

RODIMUR 1

23.10.2018, 12:43

Mulțumesc frumos, Dantes, pentru apreciere și pentru urări!

oanapl 1

01.11.2018, 09:02

Ce bine arata! Felicitari si la cat mai multe retete delicioase!

RODIMUR 1

01.11.2018, 09:22

Îți mulțumesc frumos, Oana, pentru apreciere și pentru urări!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort de biscuiti cu crema caramel si jeleu de piersici