Desert tortul copilariei

de abetina in Torturi, 29 Mai 2017 | 1591 vizualizari

 

Imi aduc cu drag aminte de bunica mea cea iubita, la care mergeam mereu si la care casa era un paradis de culori si mirosuri ce iti trezea simturile si narile ni se lateau si ni se lungeau dupa bunatatile facute de ea. Nu ii trebuia prea multe ingrediente, dar tot ce facea ea, facea cu multa dragoste fata de nepotii ei si fata de toti cei ce ii calcau pragul.Cum sa nu iubesti acele vremuri si cum sa nu iti doresti ca, din cand in cand sa te intorci la acei ani, la mirosul si gustul copilariei!

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri nuca macinata
  • 3 linguri faina de grau
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura otet de mere
  • 1 lingura cacao
  • 100 gr margarina Rama 
  • Ingrediente pentru crema:
  • 4 oua
  • 1 l lapte dulce
  • 12 linguri zahar
  • 100 gr ciocolata
  • 200 gr faina de grau
  • 1 esenta de rom
  • 200 gr margarina
  • 2 linguri cacao
  • Ingrediente pentru insiropat si ornat:
  • 4 linguri nuca macinata
  • 100 ml sirop din compot de prune
  • 2-3 prune din compot
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tortul copilariei:

Se separa albusurile de galbenusuri si se pun la mixat doar albusurile cu zahar si zahar vanilat, se mixeaza pana se obtine o pasta foarte densa, apoi se adauga galbenusurile, nuca macinata, cacaua, faina de grau, praful de copt stins cu otet si margarina topita la bain marie. Se omogenizeaza bine si se toarna compozitia intr-o tava in care se pune hartie cerata. Se da tava la cuptorul inclazit si se coace blatul, la foc potrivit. Cand intra scobitoarea in blat si nu se ia aluat pe ea, inseamana ca blatul este copt. Se scoate si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.



Se pun ouale intr-un vas si se mixeaza.

Intr-un vas, se pune faina in amestec cu cacao, se omogenizeaza, se adauga 200 ml lapte dulce fiert si racit la temparatura camerei si se mixeaza pana se obtine o pasta.

Intr-o oal,a se toarna restul de lapte, zaharul, ouale batute, compozitia obtinuta din faina, lapte si cacao, ciocolata topita la bain marie si se fierbe totul la foc potrivit, amestecand mereu, pana se obtine o crema foarte densa. Cand apar bule deasupra compozitiei, oprim focul, se adauga margarina si se amesteca pana se incorporeaza.



Cand blatul s-a racit, se taie in trei foi pe orizontala, se pune o foaie pe platou, se insiropeaza cu patru linguri de sirop de compot de prune si se toarna cam 30% din crema. Se mai pune o foaie, se insiropeaza si se mai pune 30% din crema. Se pune si ultima foaie, se insiropeaza, se toarna restul de compozitie peste tort si se intinde peste tot. Se poate folosi un cutit zimtat, sa iasa ornat in mod placut. Se garniseste apoi cu nuca macinata si se orneaza cu felii de prune din compot.


Sa aveti pofta, dragilor!

 

TIPS-URI

1

concurs

2

retete cu gust de copilarie

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tortul copilariei" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (18)

CofetariiBucatari 1

29.08.2017, 18:56

arata foarte bine!!! Felicitari!!!

navidad_2017 1

03.09.2017, 01:03

Minunata reteta, cu dulci si nostalgice amintiri de tinerete/copilarie in Romania anilor 80! L-am facut initial "imbunatatit", folosind unt si a fost exceptional, dar anume gustul "acela" autentic l-am obtinut abia la a doua incercare, urmand exact reteta Dvs (cu margarina, desi din pacate nu am avut Rama!). Am hotarat la unison ca acesta va fi de-acum incolo tortul nostru la aniversari de familie. Multumim ptr reteta si pentru "amintiri(le) din copilarie"!

abetina 1

05.09.2017, 21:38

va multumesc din suflet pentru aprecieri!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

oanapl

5240 puncte

mihaelar63

5040 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert tarta cu mere si iaurt
  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

RETETA RECOMANDATA
Tort de biscuiti cu branza, cacao si scortisoara