Focaccia alla genovese

de LauraA in Piine, 21 Feb 2011 | 4976 vizualizari

 

De cateva zile mi se facuse o pofta teribila de focaccia si ieri am reusit sa o fac. Focaccia ( in dialect a fügassa) alla genovese este un tip de paine care nu trebuie sa depaseasca 2 cm inaltime. Se condimenteaza cu sare grunjoasa si ulei de masline de cea mai buna calitate. Eu am adaugat si putin rozmarin pentru ca il ador in combinatie cu aluaturile. Se poate servi atat simpla cat si umpluta cu diverse mezeluri si branzeturi. Indiferent de cum o serviti sunt convinsa ca va veti indragosti de miezul pufos si aerisit si de crusta crocanta, plus ca uleiul de masline si rozmarinul ii dau o savoare divina. Cu incredere se poate servi si in perioada de post.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pt o tava de cuptor (30X40 cm)  
  • 460 gr faina
  • 300 gr apa calduta
  • 35 gr ulei masline de cea mai buna calitate
  • 1 lingurita miere/malt/zahar
  • 7 gr drojdie uscata
  • 1 lingurita sare  
  • Pt uns:  
  • 4 linguri ulei masline
  • 4 linguri apa
  • rozmarin
Portii: 6
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Focaccia alla genovese:

Intr-un vas, amestecam apa, uleiul si zaharul sau mierea si incepem sa adaugam treptata faina. Cand prinde o oarecare consistenta, adaugam in restul fainii ramase drojdia uscata si continuam sa adaugam faina amestecata cu drojdie aluatului deja format.


Spre sfarsit adaugam sarea si framantam pana obtinem un aluat moale dar nelipicios. Daca aluatul obtinut este lipicios, il lasam 15 minute acoperit pe masa infainata (timp in care glutinele incep sa se dezvolte si dau consistenta aluatului) dupa care mai framantam cu foarte putina faina daca mai este nevoie.


Tapetam tava de cuptor cu ulei de masline din belsug si apoi asezam biluta de aluat usor aplatizata in tava dupa care o intoarcem pe cealalta parte astfel incat ambele parti sa fie unse cu ulei. De ce facem acest lucru? Pentru ca, in timp ce creste, aluatul neacoperit formeaza o crusta care nu este deloc indicata in pasul urmator, si anume cand vom intinde focaccia.


Dupa 1 ora biluta de aluat se va extinde astfel in tava:


Acum incepem sa o aplatizam cu palmele in toata tava. Avem grija sa nu tragem aluatul ci doar sa il aplatizam cu palmele. Dupa ce am intins-o in toata tava, facem mici gropite cu varfurile degetelor avand grija sa apasam aluatul pana atingem fundul tavii. Adaugam sare grunjoasa sau normala pe intreaga suprafata dupa care lasam 15 minue focaccia sa se odihneasca.


Amestecam 4 linguri de ulei masline cu patru linguri de apa si ungem focaccia pe toata suprafata. Anumite persoane nu pun decat ulei iar altele il combina cu apa. De ce se face acest lucru? Pentru ca daca ungem doar cu ulei gropitele vor avea aceiasi culoare cu restul aluatului iar daca vom combina uleiul cu apa, gropitele vor ramane albe. Adaugam rozmarin proaspat sau uscat pe toata focaccia noastra.


Mai lasam focaccia 30 minute la crescut dupa care o coacem la 220 grade pentru 15 minute, pana se rumeneste,


Se serveste calda sau rece, simpla sau umpluta. Este o nebunie de arome!!


Pofta buna!!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Focaccia alla genovese" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (24)

Lau 1

28.02.2011, 10:22

buna

epurasha2bb 1

07.03.2011, 09:50

ce mi-a placut focaccia asta a ta Laura, arata super! si e si gustoasa vorba ta, o poti umple cu ceva ! delicios ca de obicei si poze super! pe asta am vazut ca ti-au cumparat-o si shutterstock! felicitari!

nilguin 1

13.04.2011, 10:02

super retet cred ca merge super cu o salata

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Friganele sandwich
  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Focaccia la tigaie