Foccacia-floare

de Ancutsa in Piine, 3 Mar 2019 | 2509 vizualizari

 

Foccacia cu cartof dulce, crestată ca o floare, unsă cu ulei în care am lăsat la infuzat puţin usturoi, decorată cu măsline, carne afumată şi roşii cherry.

 

INGREDIENTE

  • 410 g făină,
  • 155 g cartof dulce,
  • 104 g mix măsline (negre şi naturale),
  • 85 g carne afumată,
  • 80 g roşii cherry,
  • 25 g drojdie proaspătă,
  • 250 ml apă călduţă,
  • 2 linguriţe sare,
  • 3 linguri (45 ml) ulei de măsline,
  • 1 căţel de usturoi,
  • 1 linguriţă oregano uscat,
  • 1/2 linguriţă rozmarin uscat,
  • Un vârf de linguriţă busuioc uscat măcinat,
  • Un gălbenuş de ou (18 g)
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Foccacia-floare:

 

Se fierbe cartoful dulce, în coajă, apoi se lasă la răcit.

Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă, se adaugă puţină făină, se amestecă până se obţine o pastă, care se lasă 10 minute, pe masă, la crescut. Apoi se adaugă cartoful dulce pasat cu o furculiţă, restul de apă, 2 linguri din uleiul de măsline (în uleiul rămas în recipient se pune acum usturoiul zdrobit, pentru a-l aroma şi a-l folosi la uns), sare şi aprox 300 g făină, amestecând şi frământând până se obţine un aluat pufos, dar suficient de consistent pentru a fi întins. (Din cantitatea de făină dată la ingrediente, am folosit o lingură la maia, aprox 300 g la aluat, rămânând 90 pentru presărat pe masă). Se presară făină pe masă, se mai frământă aluatul, doar uşor, cât să-i dăm formă, apoi se întinde într-o foaie potrivită ca grosime. Se transferă în tavă.

Se unge cu uleiul aromatizat cu ustoroi (dar fără a pune pe aluat şi usturoiul) şi se presară oregano, rozmarin şi busuioc. Se crestează din loc în loc, astfel încât să semene cu o floare uriaşă, apoi se decorează cu măsline şi roşiile spălate şi tăiate felii. Carnea afumată se taie felii subţiri şi se adaugă pe blat, în crestăturile făcute anterior, astfel ca atunci când aluatul va creşte în cuptor, carnea să ţină pe loc aluatul, acolo unde l-am crestat, ca să păstreze forma de floare.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aprox 20 de minute, se scoate tava, se unge cu gălbenuş şi se mai dă la cuptor cam 10 minute. Va prinde un luciu frumos.

 

Timp de pregătire: 1h 30 min

Timp de coacere: 30 min

Porţii: 4 portii mari sau 6 medii.

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/03/foccacia-floare-cu-cartof-dulce-masline.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Foccacia-floare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

Ancutsa 1

04.03.2019, 16:12

Daniela

Rocsi 1

04.03.2019, 20:25

Are cam de toate, precum o pizza! Buna, buna este!

Ancutsa 1

05.03.2019, 14:06

Multumesc, Rocsi, ma bucur ca iti place!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Colac impletit in 6