Foie gras

de Sylvia in Reteta de vedeta, 22 Dec 2014 | 21747 vizualizari

 

Sa faci foie gras de casa este o mare provocare :) este o etapa te trecut in parcursul de bucatarit, nu o sa va mint ca este usor dar va garantez ca este posibil, e vorba de multa precizie, respectare de temperaturi, timpi, cantitati ....Calitatea unui foie gras facut de casa, 100 % pur foie gras nu se compara cu nimic altceva, dupa ce il veti face veti intelege de ce pretul unui foie gras pur este de aproximativ 100 de euro pe kilogram , gustul este deosebit , aromele sunt pure si consitenta perfecta. Este deci o mare provocare : va lansati ?

 

INGREDIENTE

  • un kilogram de foie gras ( ficat de rata) crud de cea mai buna calitate
  • 15 grame sare
  • 8 grame piper proaspat macinat
  • putin zahar
  • un fir de nucsoara
  • 3 linguri vin porto alb
  • flori de sare de mare ( guerande am folosit eu )
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Foie gras:

 

   Prepararea este nu atat de  complicata cat foarte precisa in cantitati si timp si tehnici de realizare. Aveti nevoie de  o tava de ceramica de preferinta, hartie de copt, un termometru sonda, o lingura. 

  Bucatile de ficat se despica incet cu manerul de la lingura si se extrag cu grija toate  venele de la interior care au asigurat vascularizarea ficatului. SE asezoneaza apoi cu sare si piper proaspat macinat, proportiile snt exacte 15 gr sare pe kg de ficat si 8 grame de piper, este foarte important sa respectati asta. Se amesteca intr-un bol zaharul ( cat luam de doua ori intre degete) cu sarea, un fir de nucsoara si iperul proaspat macinat. Zaharul despre care nu multa lume stie este exrem de important pentru a aevita gustul posibil amarui al ficatului de rata, este un secret de chef .  Dupa ca le asezonam pe o parte , se adauga 1,5 linguri vin porto alb se intorc si se asezoneaza pe cealalta parte ( eu lucrez pe o hartie de copt) si apoi se pun la frigider pret de o ora ca sa isi refaca consistenta. Se scot apoi si se aseaza  intr-o tava de cake de ceramica tapetat cu folie transparenta sau hartie de copt ( ambele sunt bune) . Se incepe cu lobii mai mari si se continua cu cei mici . Se acopera apoi cu marginile de la hartia de copt si se mai lasa la frigider minim o ora puteti sa lasati si peste nopate ca sa se patrunde bine aromele. . Se aseaza  apoi tava in bain marie ( nu uitati sa incepeti cu apa care coloteste )  si se da la cuptorul preincalzit la 110 grade, timp de aproximativ 50 minute. Pentru ca timpul difere mult de cantitate singura metoda perfecta este sa verificati temperatura cu o sonda , o sa aveti un foie gras perfect mi-cuit ( roze ) la 52 grade in inima terinei daca vreti un foie gras bine gatit urcati temperatura la 57 grade maxim , gustul lui se pierde dupa aceasta temperatura. 

 Pentru mine un foie gras perfect este la 52 grade , roz la culoare. Dupa ce temperatura este atinsa se scoate tava si se lasa la racorit. Se staorce apoi garsimea in execs intr-un recipient in care o sa o pastram . SE preseaza apoi tava de foie gras punand ceva deasupra care sa preseze perfect si se lasa asa in frigider peste noapte. A doua zi de dezambaleaza din hartie se repune in tava si se toarna grasimea recuperata si reincalzita peste el . Eu nu am mai procedat astfel pentru ca l-am si folosit a doua zi:). Este minunat pe paine cu smochine, pe paine aromatizata cu condimente de turta dulce sau  pe paine brioche ( un fel de cozonac simplu). 

   Dupa ce il veti face si il veti gusta o sa intelegeti de ce este atat de scump, atat de apreciat , de ce este unic in felul lui si cu renume mondial :) . Va doresc spor la treaba si gedustare placuta  ! 

TIPS-URI

1

dupa ce il feliati sa il puneti pe paine ca sa evitati oxidarea lui pensulati deasupra putin ulei neutru care ii da si luciu si adaugati cristale de flori de sare si piper

2

se serveste cu dulceata de ceapa sau de smochine

Daca ti-a placut reteta noastra "Foie gras" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

mirela0911 1

28.12.2014, 09:32

Panacris 1

31.12.2014, 17:53

Daaaaaa Anul acesta am primit gata preparat tocmai de la Paris În seara asta vom degusta Dar sigur că nu va fi la fel de gustos ca cel creat în bucătăria proprie Mulțumim pentru rețetă, iar pentru Chef Sylvia

Sylvia 1

01.01.2015, 14:29

te imbratisez cu drag Criss cu siguranta ca este foarte bun si ce ai primit tu nu are cum sa nu fie

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Frittata cu cartofi dulci, mozzarella gourmet si bergader by Delaco