Gem de macese

de Oana in Dulciuri, 20 Noi 2014 | 1299 vizualizari

 

Un gem atat de aromat si gustos...pe atat de migalos :) Dar merita!!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg macese
  • 450 gr zahar
  • zeama de la o lamaie
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de macese:

Se spala bine de tot macesele in apa rece, in mai multe ape si se lasa apoi sa stea 15 minute in apa rece. Se taie apoi coditele si capatul negru, cel mai usor este cu o foarfeca. Se pun macesele intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa rece, inca doua degete peste macese si se lasa la fiert cel putin 30 de minute, la foc potrivit, cu capac, pana se inmoaie bine. Se verifica daca sunt fierte zdrobind un fruct pe o farfurie cu o lingura.

Se mixeaza apoi macesele impreuna cu zeama la robot, pana se obtine o pasta. Se da apoi pasta printr-o sita, pana se obtine o crema de macese fina, fara samburi si coji. Daca aveti la robotul de bucatarie si sita este perfect, va merge mult mai repede! Se amesteca apoi pasta de macese cu aproximativ 500 ml apa, pentru ca va fi foarte groasa. Am cantarit apoi pasta rezultata, 1,5 kg. Am calculat cam 300 gr de zahar pentru un kg de pasta. 

Se amesteca pasta de macese cu zeama de lamaie si zaharul si se pune pe foc mic, amestecand continuu. Se lasa pe foc aproximativ 45 de minute, pana se ingroasa si se inchide putin la culoare. 

Cat timp fierbe gemul se sterilizeaza borcanele. Mie mi-au iesit 5 borcanele. Se spala bine borcanele si capacele cu apa calda si detergent sau la masina de spalat vase. Se pun apoi borcanele goale si capacele intr-o tava in cuptor si se seteaza temperatura la 100 gr. Se lasa borcanele in cuptor pana se incing bine si sunt zvantate de apa. Se scot cu tot cu tava, se lasa putin la racorit si apoi se pune gemul fierbinte. Se inchid capacele si se pun iar borcanele in tava, in cuptorul incins la 100 de grade pentru 10 minute. Se opreste focul la cuptor si se lasa borcanele sa se raceasca acolo.

 

TIPS-URI

1

Daca doriti gemul mai dulce puteti adauga mai mult zahar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de macese" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

Xandrinne 1

22.10.2015, 16:48

dantes 1

23.10.2015, 06:42

Buna!

Ksenya 1

23.10.2015, 08:24

L-am facut !Fetelor,cele care inca nu v-ati hotarat....vi-l recomand...e atat de fin ,o adevarata bomba pentru papilile gustative!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Chec savarina cu frisca si capsuni
  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L