Gem de mere cu gutui

de Rocsi in Dulceata / Gem, 22 Oct 2014 | 1342 vizualizari

 

De mult nu am mai mancat acest gem plin de parfum si savoare...Zbor cu gandul la copilarie cand vine vorba de aceasta reteta, la zilele reci de toamna cand mergeam sa culegem fructele iar in bucataria de vara, din spatele casei, se facea focul in soba si acolo incepea activitatea pentru gem. Acum am facut in cantitate mica, dar atunci totul era in cantitate industriala, ne puneam langa un borcan eu si fratele meu si nu ne lasam pana nu il terminam...

 

INGREDIENTE

  • 2,2 kg mere
  • 1 kg gutui
  • 1 cana suc proaspat de mere (cana de 250 ml)
  • 1 kg zahar
  • 1/4 de lamaie
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de mere cu gutui:

Spalam cateva borcane mici cu apa fierbinte si le punem la scurs, cu gura in jos, pe un prosop curat.

Spalam merele, gutuile, le curatam de coaja apoi le trecem prin razatoarea cu ochiuri mari.


Intr-o oala de tuci punem merele rase, sucul proaspat (eu am facut o prajitura cu mere si sucul stors de la ele l-am folosit la gem), zaharul, apoi gutuile, amestecam bine si lasam sa stea vreo jumatate de ora asa, de preferat la rece.

Transferam oala pe foc, la inceput flacara fiind mai mare.

Amestecam cu o paleta de lemn, iar cand incepe sa fiarba gemul, dati focul mai mic.

Invartim des in gem pentru a nu se prinde de oala, apoi dupa circa 1 ora si jumatate, punem putin pe o farfurie sa vedem daca este gata, daca fructele sunt bine fierte, in special gutuile care sunt mai tari.


Eu am fiert 1 ora si 50 de minute pe ceas.

Cu 5 minute inainte sa luam oala de pe foc, adaugam lamaia taiata felii.

Gemul il punem fierbinte in borcanele curate, le invelim intr-o patura, sa stea la caldura.

A doua zi cand s-au racit le ducem la loc racoros.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de mere cu gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (39)

Rocsi 1

26.10.2014, 19:45

Multumesc mult Daniela.

Rocsi 1

26.10.2014, 19:45

Claudia

Rocsi 1

26.10.2014, 19:45

Babi iti multumesc

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert placinta cu rahat
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

RETETA RECOMANDATA
Dulceata de piersici cu capsuni