Ghiveci de legume, de toamna

de vasimur in Mancaruri de legume, 24 Oct 2021 | 7270 vizualizari

 

 
Toamna este anotimpul cel mai generos, legumele găsindu-se din abundență. O tocăniță de legume este oricând bine venită, mai ales în zilele de post dar nu numai. Este o mâncare pe gustul tuturor, putând constitui un prânz delicios sau o cină ușoară.

 

INGREDIENTE

  • 2-3 cepe mai mari
  • 5-6 buc. de ardei gras (capia sau gogoșari)
  • 4-5 roșii mai mari
  • 1-2 rădăcini de morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 țelină, mai mică (opțional)
  • 1 conopidă mică (opțional)
  • 1/2 sau 1/4 de varză dulce (opțional)
  • 1 crenguță de cimbru (opțional)
  • 3-4 cartofi (opțional)
  • 1-2 vinete, potrivite
  • 5-6 căței de usturoi
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • boia de ardei dulce/iute, după gust (opțional)
  • 3-4 linguri de ulei, pentru călit legumele
  • pătrunjel verde, tocat mărunt
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ghiveci de legume, de toamna:

Curățăm și spălăm bine legumele. Ceapa o tocăm ceva mai mare, morcovii îi tăiem rondele (sau îi dăm prin răzătoarea mare) iar ardeii, vinetele și roșiile le tăiem cubulețe, de mărimea dorită. La fel procedăm cu țelina, cartofii și varza iar conopida o desfacem bucățele nu prea mari, dacă punem și din aceste legume, în ghiveci.

Punem uleiul la încins, într-o cratiță/tigaie potrivită. Sotăm legumele, mai întâi ceapa până ce devine transparentă ca sticla, apoi adăugăm ardeii și rădăcinoasele și lăsăm la rumenit 3-4 minute. După aceea, eu am transferat totul într-o oală mai mare, deoarece nu încăpeau toate legumele, în tigaie! Adăugăm acuma vinetele și roșiile, crenguța de cimbru, punem capacul și lăsăm să fiarbă, la foc mic, până ce scade zeama lăsată de legume iar sosul rămas este la consistența dorită. Putem să îndepărtăm crenguța de cimbru, în orice moment, dacă nu dorim să-i dea ghiveciului, un gust prea puternic. Când este gata, oprim focul și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei, după gust. Tot acuma adăugăm pătrunjelul verde, tocat mărunt și usturoiul, pentru un plus de savoare.

Observație1: Odată cu vinetele și roșiile, adăugăm și țelina, cartofii, varza și conopida, dacă dorim să punem în ghiveci.

Observație2:  Amestecăm periodic, ca să nu se prindă de fundul vasului!

Dacă nu am pus și cartofi, putem servi ghiveciul de legume cu cartofi natur, cartofi piure, în amestec cu orez fiert sau doar cu pâine.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Amestecați periodic, ca să nu se prindă ghiveciul, de fundul vasului.

2

Ceapa, ardeiul și roșiile pot fi tăiate și peștișori (julienne), după preferință.

3

Puteți adăuga și alte legume de sezon, dacă aveți: țelină, varză dulce, conopidă, fasole păstăi... chiar și cartofii tăiați cubulețe.

4

Dacă nu ați pus și cartofi, serviți ghiveciul de legume cu cartofi natur, cartofi piure, în amestec cu orez fiert sau doar cu pâine.

5

Ghiveciul se poate pregăti și în sezonul rece, bineînțeles folosind îngrediente din conservă, dacă nu găsim proaspete, în market.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ghiveci de legume, de toamna" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

ieri la 22:08

Muschiulet de porc savuros cu rosii cherry si mozzarella gratinata

de Rocsi 9

ieri la 20:56

Salata traditionala greceasca cea mai simpla reteta

ieri la 19:20

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Fasole batuta cu ciolan afumat