Gomboti ( galuste cu prune )

de Ina in Dulciuri, 1 Aug 2014 | 17192 vizualizari

 

Un desert de care auzisem , dar nu-l incercasem niciodata, pana anul trecut.
Le-am facut, mi-au placut, dar parerea mea sincera este ca acest desert se preteaza de 1-2 ori pe vara, nu mai mult :D

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de prune
  • 4 linguri cu zahar
  • 2-3 bete de scortisoara

Aluatul pentru galuste :

  • 1 kg de cartofi
  • 350 gr faina
  • 2 oua
  • 2 linguri de ulei
  • sare

Pentru tavalit:

  • 50 gr de unt
  • 250 gr zahar
  • 300 gr pesmet
  • 1 lingura de scortisoara pudra
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti ( galuste cu prune ):

Cartofii ii curatam de coaja, ii taiem cubulete si-i fierbem in apa cu putina sare, in care am adaugat si 2-3 bete de scortisoara .  Cand sunt fierti, ii scurgem de apa si-i lasam sa se raceasca.

Spalam prunele si scoatem cu grija samburii, fara sa separam complet cele doua jumatati. Amestecam prunele cu cele 4 linguri de zahar si le lasam de o parte.

Intr-o tigaie topim untul apoi adaugam pesmetul si-l prajim pana devine auriu inchis, amestecand continuu. Adaugam la sfarsit 250 g zahar si o lingura de scortisoara , apoi oprim focul dar nu ne oprim din amestecat pentru a nu se arde zaharul. 

Lasam pesmetul sa se raceasca  si ne ocupam de aluat

Zdrobim cartofii ca pentru piure, adaugam ouale, uleiul, un praf de sare si faina. Framantam totul pana obtinem un aluat protrivit de tare si usor lipicios.

Lasam aluatul sa se odihneasca 10 minute apoi rupem din el bucati potrivite pe care le aplatizam , iar in mijloc punem cate o pruna.  Strangem aluatul in jurul prunei , invelind-o total .

Intr-o oala punem 3-4 litri de apa la fiert cu putina sare si cand apa  incepe sa clocoteasca adaugam galustele formate, avand grija ca galustele sa nu fie prea dese si sa se lipeasca intre ele. 

Cand galustele se ridica la suprafata este semn ca-s gata. Le scoatem din apa si le tavalim imediat prin amestecul de pesmet/zahar/scortisoara.

Sunt bune atat calde, cat si reci .

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Cu cat prunele sunt mai coapte, cu atat galustele vor fi mai suculente.

2

Este bine sa avem prune de dimensiune mica, pentru a putea forma galuste mici, care sunt mai aspectuoase.

3

Daca aluatul este prea moale, putem sa mai adaugam 1-2 linguri cu faina.

RETETA IN IMAGINI

Gomboti ( galuste cu prune )-0
Gomboti ( galuste cu prune )-1
Gomboti ( galuste cu prune )-2
Gomboti ( galuste cu prune )-3
Gomboti ( galuste cu prune )-4
Gomboti ( galuste cu prune )-5
Gomboti ( galuste cu prune )-6
Gomboti ( galuste cu prune )-7
Gomboti ( galuste cu prune )-8
Gomboti ( galuste cu prune )-9
Gomboti ( galuste cu prune )-10
Gomboti ( galuste cu prune )-11
Gomboti ( galuste cu prune )-12
Gomboti ( galuste cu prune )-13
Gomboti ( galuste cu prune )-14
Gomboti ( galuste cu prune )-15

COMENTARII (30)

Dana_Retetegg

Dana_Retetegg 1

05.08.2014, 23:04

Delicioaseeee!

Panacris

Panacris 1

13.08.2014, 18:48

Dacă pui și vreo 2 linguri de griș în aluat, o să fie și mai pufoase

Corinuta

Corinuta 1

02.09.2014, 11:43

Ce bune sunt!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!