Gomboti ( galuste cu prune )

de Ina in Dulciuri, 1 Aug 2014 | 34582 vizualizari

 

Un desert de care auzisem , dar nu-l incercasem niciodata, pana anul trecut.
Le-am facut, mi-au placut, dar parerea mea sincera este ca acest desert se preteaza de 1-2 ori pe vara, nu mai mult :D

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de prune
  • 4 linguri cu zahar
  • 2-3 bete de scortisoara

Aluatul pentru galuste :

  • 1 kg de cartofi
  • 350 gr faina
  • 2 oua
  • 2 linguri de ulei
  • sare

Pentru tavalit:

  • 50 gr de unt
  • 250 gr zahar
  • 300 gr pesmet
  • 1 lingura de scortisoara pudra
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti ( galuste cu prune ):

Cartofii ii curatam de coaja, ii taiem cubulete si-i fierbem in apa cu putina sare, in care am adaugat si 2-3 bete de scortisoara .  Cand sunt fierti, ii scurgem de apa si-i lasam sa se raceasca.

Spalam prunele si scoatem cu grija samburii, fara sa separam complet cele doua jumatati. Amestecam prunele cu cele 4 linguri de zahar si le lasam de o parte.

Intr-o tigaie topim untul apoi adaugam pesmetul si-l prajim pana devine auriu inchis, amestecand continuu. Adaugam la sfarsit 250 g zahar si o lingura de scortisoara , apoi oprim focul dar nu ne oprim din amestecat pentru a nu se arde zaharul. 

Lasam pesmetul sa se raceasca  si ne ocupam de aluat

Zdrobim cartofii ca pentru piure, adaugam ouale, uleiul, un praf de sare si faina. Framantam totul pana obtinem un aluat protrivit de tare si usor lipicios.

Lasam aluatul sa se odihneasca 10 minute apoi rupem din el bucati potrivite pe care le aplatizam , iar in mijloc punem cate o pruna.  Strangem aluatul in jurul prunei , invelind-o total .

Intr-o oala punem 3-4 litri de apa la fiert cu putina sare si cand apa  incepe sa clocoteasca adaugam galustele formate, avand grija ca galustele sa nu fie prea dese si sa se lipeasca intre ele. 

Cand galustele se ridica la suprafata este semn ca-s gata. Le scoatem din apa si le tavalim imediat prin amestecul de pesmet/zahar/scortisoara.

Sunt bune atat calde, cat si reci .

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Cu cat prunele sunt mai coapte, cu atat galustele vor fi mai suculente.

2

Este bine sa avem prune de dimensiune mica, pentru a putea forma galuste mici, care sunt mai aspectuoase.

3

Daca aluatul este prea moale, putem sa mai adaugam 1-2 linguri cu faina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti ( galuste cu prune )" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

Dana_Retetegg 1

05.08.2014, 23:04

Delicioaseeee!

Panacris 1

13.08.2014, 18:48

Dacă pui și vreo 2 linguri de griș în aluat, o să fie și mai pufoase

Corinuta 1

02.09.2014, 11:43

Ce bune sunt!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu iaurt și vișine: Desert rapid și savuros

pe 12.07 la 17:24

Vinete umplute cu legume și brânzeturi - Rețeta gustoasă de vară

pe 12.07 la 16:17

Pulpe de pui cu rosii si usturoi, in sos de vin - Reteta gustoasa la cuptor

de laura_n 7

pe 12.07 la 15:14

Dulceață de cireșe cu ghimbir și anason - Rețeta delicioasă și aromată

pe 12.07 la 11:50

Supa crema de mazare - Reteta simpla si delicioasa

pe 11.07 la 16:29

TOP
utilizatori

vasimur

1170 puncte

Constelatialeu

1104 puncte

Caty

825 puncte

Rocsi

255 puncte

Lau

Lau 9

197 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Gomboti cu prune din aluat cu gris