Gratin de cartofi cu branza Reblochon - Tartiflette

de Catalina L in Aperitive / Garnituri, 21 Feb 2015 | 4716 vizualizari

 

Reblochon = o brânză cu denumire de origine controlată, obţinută din lapte crud.

Istoria anecdotică a brânzei reblochon datează din timpul Evului Mediu francez, când fermierul trebuia să plătească seniorului o dare pentru păşunatul vacilor pe alpaje. Suma era proporţională cu cantitatea de lapte produsă, dar putea fi plătită şi în natură, laptele servind, în acest caz, la fabricarea brânzei numite "tomme", rezervată seniorilor şi celor înstăriţi. Ca să plătească mai puţin, fermierul isteţ practica o mulgere (blocher) incompletă, pe care o termina după ce trecea perceptorul; astfel, avea loc o a doua mulgere (re-blocher) în urma căreia se obţinea un lapte mult mai gras.
Pentru că nu putea fi păstrat mult timp, acest lapte era transformat într-o brânză moale pentru consumul personal al fermierului, denumită reblochon.
Delicată şi păstrătoare a tuturor savorilor alpine, ca să fie corect apreciată (miros, culoare, consistenţă), brânza aceasta trebuie asociată cu vin local şi pâine la cuptor, pregătită din făină integrală.
La începutul secolului, producţia anuală de reblochon nu depăşea 40 de tone, însă, o dată cu creşterea numărului de turişti hibernali, brânza şi-a găsit locul pe mese, mai ales datorită invenţiei tartifletei (de la numele cartofilor din compoziţie), mâncarea schiorului foaaaarte flămând.

 

INGREDIENTE

  • 1 mic Reblochon de Savoie
  • 8 cartofi
  • 150 g bacon taiat bucatele
  • 1 ceapa,
  • 1 catel de usturoi
  • 2 linguri de smantana
  • sare
  • piper
  • un pic de unt
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gratin de cartofi cu branza Reblochon - Tartiflette:

Fierbeti cartofii întregi. Se curata si se taie in cuburi sau felii. 

Se taie marunt ceapa și usturoiul și se calesc cu un pic de unt. 

Se adauga baconul, se coloreaza si apoi se pun cartofii. Gatiti inca 5 min.

Adăugați smantana, un pic de sare și piper, lăsați cartofii sa se înmoaie câteva minute înainte de a transfera totul într-un vas de copt. Taiati Reblochon-ul în două pe direcția grosimii și puneți-l peste cartofi. 

Coaceți în cuptorul fierbinte (220 ° C) timp de 20 până la 30 de minute.

Serviti cu o salata verde sau cu salata de  roșii, sau cu muraturi.

Simplu si bun ramane sa gasiti Reblochon-ul........

Poftă Bună !!!!!

TIPS-URI

1

branza se poate congela

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de cartofi cu branza Reblochon - Tartiflette" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Cartofi cu mozzarella la cuptor