Gratin de cartofi Dauphinois

de Catalina L in Aperitive / Garnituri, 17 Ian 2016 | 568 vizualizari

 

Va propun o garnitura eleganta pentru o friptura, mancarica cu carne in sos......o budinca de cartofi gratinata care se topeste in gura.
Gratin Dauphinois este o reteta clasica a bucatariei franceze.
Reteta originala este inca disputata intre marii bucatari francezi. Cu sau fara branza, cu sau fara usturoi, cu sau fara cimbru.
Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari.
Eu am facut o varianta ROZ.
Varietati de cartofi colorate:
St. Galler - cartoful mov sau violet este un soi foarte productiv, puternic pigmentat recomandat in prevenirea si combaterea cancerului, protejeaza celulele sanatoase, apara organismul de radicalii liberi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mentin sanatatea inimii, previn imbatranirea.
Cherie - cartoful roz, la fel de productiv ca St. Galler, si pigmentat in roz.
Sunt doua soiuri foarte rare de cartofi care provin din Peru, cu beneficii pentru sanatate.

 

INGREDIENTE

  • 800 g cartofi
  • 2 catei de usturoi
  • lapte 1/2 litru
  • 25 cl de smantana
  • sare, piper,
  • 150 gr cascaval ras
  • 2 oua (ține o lingura de smantana pentru oua la final)
  • nucsoara
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gratin de cartofi Dauphinois:

Se curata cartofii, se spala si se taie în felii subțiri. 

Nu spalați  feliile de cartofi odată tăiate.

Curatati usturoiul si taiati cateii in doua in lungime. 

Freacati bine vasul de copt cu cateii de usturoi. 

Ungeti vasul de copt cu unt și puneti  apoi usturoiul tocat fin.

Plasati primul strat de cartofi, se condimenteaza cu sare si piper, se adaugă 1-2 linguri de smântână, un pic de nucsoara  și o lingură de brânză rasă. 

Continuati cu un al doilea strat de cartofi, sare și piper, puneti smantana, nucsoara si cascavalul.

Repetați din nou pana se umple vasul.

Varsati deasupra laptele cald.

Coaceți în cuptorul cald (180 ° - 200 °) timp de 40 de minute. 

Scoateți din cuptor.

Se bat ouale cu o lingura de smantana si un pic sare.

Se toarna peste cartofi.

Adaugati cascavalul ras si se coace inca 15 minute.

Poftă Bună !!!!

 

TIPS-URI

1

Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de cartofi Dauphinois" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

Zamfira 1

17.01.2016, 21:26

Gicuta69 1

18.01.2016, 08:52

simona72 1

18.01.2016, 10:25

Cam bun!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Rux

Rux 9

12420 puncte

oanapl

8690 puncte

Rocsi

8420 puncte

Constelatialeu

7600 puncte

mihaelar63

5970 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Taci si inghite
  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!