Hai sa mancam ROMANESTE: Scovergi din Lunca Dunarii

de Brindusa in Aperitive / Garnituri, 19 Iul 2010 | 35498 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  • 15 g drojdie proaspata (sau 1 pachetel drojdie uscata)
  • 300 ml apa
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita zahar sau miere
  • Umplutura pentru 5 scovergi
  • 1 ou
  • 300 g telemea de oaie
  • Ulei destul de mult, pentru prajit
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Hai sa mancam ROMANESTE: Scovergi din Lunca Dunarii:

Poate mi se trage de la nou aparuta serie a minunatelor bucate romanesti culese de R.A.R. Sau de la faptul ca de 3 saptamani stau la tara. Nu stiu. Dar pentru sambata trecuta n-am vrut nici ceva Italian, nici Chinezesc, nici Indian. Am vrut sa am o masa asemanatoare cu cea a strabunicilor mei din ramura Dunareana a arborelui genealogic. Bine, ei ar fi stat la o masa scunda de lemn, pe scaunele de lemn cu trei picioare. Si ar fi luat din strachini cu linguri de lemn. Noi am avut tacamuri si farfurii si scaune (de plastic ca nu mai e nimeni in stare sa faca un scaun de lemn trainic si comod!) cu 4 picioare si o masa inalta. Mancarea, insa, nu ar fi pus in incurcatura pe nici un strabun. Ce am avut:



  • Scovergi,

  • Scovergi cu branza de oaie,

  • Ciorba de peste cu leustean si ardei iute,

  • Peste prajit cu mujdei de usturoi,

  • Mamaliga.


Poate Rasolul de Stiuca cu Cartofi, Morcovi si Maioneza sa fie putin frantuzit, dar mie asa imi place sa mananc stiuca :D


Am sa scriu aici reteta de la SCOVERGI, asa cum se fac ele in Lunca Dunarii


Coca se face ca la paine. Dizolva drojdia si zaharul in 100 ml apa.


Amesteca faina, apa, drojdia si sarea. Framanta pana ce coca nu se mai lipeste de maini si devine matasoasa.


Pune intr-un castron mare, Acopera cu un prosop si lasa la crescut 1 ora sau pana ce isi dubleaza volumul.


Scoate coca din castron pe o suprafata presarata usor cu faina si framanta sa scoti tot aerul din coca.


Imparte coca in 10 mingiute de marimi egale. Intinde fiecare mingiuta sub forma circulara nu foarte subtire.


Ia o scovarga si pune 1/5 din compozitie aproape de centru. Indoai-o pe mijloc si cu degetele lipeste cele doua margini. Repeta cu inca 4 scovergi.


Celor care au ramas fa-le o mica taietura in centru.


Incalzeste bine uleiul. Prajeste fiecare scovarga pe ambele parti, pana ce devine aurie.


Scovergile pot fi mancate calde, sau reci. A doua zi, insa, se intaresc si nu mai sunt la fel de bune ca atunci cand sunt proaspete.


 

TIPS-URI

1

Am pus si niste poze cu flori din gradina maea, ca sa va mai insenineze ziua asta de luni.

Daca ti-a placut reteta noastra "Hai sa mancam ROMANESTE: Scovergi din Lunca Dunarii" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

liana_geicu 1

21.07.2010, 21:32

Si la mine in zona (Teleorman) tot turte se numesc, dar se fac fara umplutura. Noi le mancam cu branza, gem/dulceata sau mujdei! Hmmm...o bunatate

Laly 1

22.07.2010, 14:19

Vreau si eu o scovearga

andreea90 1

20.06.2014, 23:15

Buna..ce sfaturi imi dati sa-mi iasa scovergile mai moi ca sa le pot rula..ca ale mele ies putin cam tari..multumesc!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Fasole batuta
  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Rulada cu crema de branza si somon