"Kabsa" cu stafide

de Mihaela11_jo in Pui, 27 Apr 2013 | 2266 vizualizari

 

Kabsa este o mancare care se serveste mai ales in Arabia Saudita , unde multi o socotesc mancarea nationala,dar si in restul tarilor din golf; totusi se pare ca este originara din Yemen.
Este o mancare mixta : orez si carne.
Condimentele care o fac deosebita sunt: piperul,cuisoarele,cardamonul,sofranul,scortisoara,lamaia neagra,foile de dafin si nucsoara.
Carnea folosita poate fi de miel,pui,capra,crevete.
Aroma este imbogatita de stafide, semintele de pin, migdale si khashu.
In Arabia Saudita se prepara preferential cu stafide si este foarte aromata.
Stafidele se pot adauga la orez cand incepe sa fiarba sau doar se presara inainte de consumare.
Carnea poate fi gatita in diverse moduri.
“Mandi” este o tehnica beduina in care carnea de miel condimentata este grilata intr-o groapa in pamant, care se acopere pana carnea este gata.
“Mathbi” este un alt procedeu beduin, in care carnea condimentata este plasata pe pietre plate asezate pe jaratec.
“Madghoot” este tehnica de fierbere a carnii in cratita de fiert sub presiune.
Loomi sunt lamai uscate negre; sunt foarte populare in tarile arabe si Iran.Se obtin prin fierberea si uscarea lamailor verzi.Dau mancarii un gust astringent si pot fi puse in orez intregi sau macinate cu restul condimentelor.

 

INGREDIENTE

  • 2 pahare de orez cu bobul lung Basmati
  • 1 pui taiat in sferturi
  • 2 lingurite condiment de pui macinat ( pentru marinat puiul):piper alb,coriandru,cardamon
  • 2 lingurite ulei de masline( pentru marinat puiul)
  • sucul de la o lamaie mica( pentru marinat puiul)
  • 120 g pasta de rosii
  • 2 cepe de marime medie taiate pestisori
  • 2 lingurite condiment macinat pentru kabsa:scortisoara,cardamon,coriandru,galingal( ghimbir albastru),chimin, piper,sofran, foi de dafin, nucsoara
  • 1 lingurita cuisoare intregi
  • 5-6 bucati loomi( lamai uscate negre)
  • 3-4 lingurite de ketchup( sau pasta de ardei iute)
  • ulei de porumb
  • 5 linguri stafide( lasate in apa calda 15 minute)
  • 1 ceapa medie intreaga pentru supa de pui
  • 2 batoane de scortisoara pentru supa de pui
  • 4 pahare supa rezultata de la fiertul puiului strecurata
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • seminte de pin ( optional)
  • seminte de migdale ( optional)
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Kabsa" cu stafide:



Puiul se condimenteaza cu condiment pentru pui , se stropeste cu ulei de masline si suc de lamaie si se lasa 2-3 ore.


Se pun la fiert intr-o cratita de fiert sub presiune o ceapa ,2 batoane de scortisoara, cateva cuisoare si 2-3 loomi in 2 litrii de apa.


Cand apa incepe sa fiarba se adauga carnea de pui si se potriveste de sare


Se fierbe 25 de minute.


Se scoate puiul si se aseaza intr-o tava termorezistenta.


Se unge cu ketchup (sau pasta de ardei iute), se stropeste cu ulei de masline si se presara cu sare si piper proaspat macinat.


Se adauga putina supa de pui si se da la cuptorul incalzit la 220 de grade pana se rumeneste.


Uleiul de porumb se incinge intr-o cratita antiaderenta si se prajesc semintele de pin, migdale si khashu pana iau o culoare aurie.


Se caramelizeaza stafidele in acelasi ulei.


Se scot intr-un bol.


In acelasi ulei se caleste ceapa pana devine aurie, apoi se adauga supa de pui , pasta de rosii,loomi,cuisoarele,condimentul pentru kapsa si stafidele.


Cand supa incepe sa fiarba se adauga orezul ( oparit in prealabil si spalat).


Se acopera si se fierbe la foc mic 25 de minute.


Orezul se pune pe un platou impreuna cu puiul scos de la cuptor; se decoreaza cu semintele de pin, migdale si stafidele caramelizate.


Se consuma cu salata mixta sau iaurt.


Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Stafidele se pot pune dupa ce se caramelizeaza cu orezul la fiert( eu le-am adaugat doar la sfarsit deoarece sunt persoane la care nu le plac)

Daca ti-a placut reteta noastra ""Kabsa" cu stafide" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (14)

babi5 1

20.05.2013, 10:07

bun si prezentarea pe masura

mihaelar63 1

26.09.2014, 12:55

Un adevarat regal al aromelor

-Licurici- 1

16.06.2015, 08:17

Arata foarte bine

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Bulion din rosii
  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

  • 25

    L

RETETA RECOMANDATA
Pilaf cu piept de pui in sos