Kürtős Kolacs (cozonac secuiesc)

de lia maria in Dulciuri, 3 Feb 2011 | 47630 vizualizari

 

Mi-am dorit de multa vreme, sa fac si eu acasa, acesti cozonaci care ne plac la toti. Singurul impediment era lipsa formelor. Si cum nu am reusit sa-mi achizitionez „instrumentele necesare” nici pana acum, mi-am pus imaginatia la treaba si am improvizat : cateva tuburi de carton(de la folia alimentara, prosoape hartie,etc, nu le-am aruncat, le-am pastrat...vre-o 8 la numar) le-am imbracat cu folie de alumniu si mi-am facut forme pentrut Kürtős.
Mai subtirei cozonaceii mei, cei drept...dar va garantez , ca sant la fel de gustosi.

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 30 gr drojdie
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar tos
  • 500 gr faina
  • 2 oua intregi
  • 2 galbenusuri
  • 80 gr margarina
  • un varf de cutit de sare
  • Sirop  
  • 200g zahar
  • 100ml apa
  •   Glazura  
  • 8 linguri zahar tos
  • 200g nuca macinata

     

Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Kürtős Kolacs (cozonac secuiesc):

Am pus ingredientele pt aluat in masina de paine, am setat-o pt framantat si dospit si am lasat-o sa-si faca treaba. Intre timp am pus apa si zaharul pe foc si l-am lasat sa dea cateva clocote, mai exact pana s-a topit zaharul, apoi am dat siropul la rece.

Am amestecat nuca cu zaharul si am pus amestecul intr-o tava/platou, in care sa am suficient spatiu pt tavalitul formelor.

Dupa ce aluatul a dospit, l-am intins pe planseta presarata cu faina intr-o foaie de aprox 1cm, pe care am taiat-o in fasii late cam de 2 cm .
Am uns formele, cu putina margarina si am infasurat  fasia de aluat, in spirala. Am uns cu sirop, spirala de aluat dupa care am tavalit-o prin zaharul cu nuca.

Am asezat formele in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele si le-am pus in cuptorul dinainte incalzit,  pentru 20’. I-am lasat cam 10-15 sa se raceasca, apoi rasucind usor, i-am scos de pe forme.

Sant la fel de gustosi si calzi si reci deopotriva. Pofta buna!

TIPS-URI

1

pentru coacerea kúrtósului adevarat,aveti nevoie de cativa cilindrii de lemn sau metal cu diametrul de cca 10 cm si lungi de 20-25 cm. se coc deasupra jarului din carbune de lemn.

Daca ti-a placut reteta noastra "Kürtős Kolacs (cozonac secuiesc)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (94)

Micutza Luana 1

06.09.2013, 17:57

Xandrinne 1

06.09.2013, 18:31

Un deliciu! Imi aduc aminte de copilarie, cand mergeam in cantonamente la Sovata, mancam pana nu mai puteam

Am salvat reteta.

Gabrielle_Gabi 1

06.09.2013, 22:51

O bunatate !

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert Kurtos Kalacs la tava