La multi ani mama!

de La Ancuta in Torturi, 15 Aug 2011 | 14429 vizualizari

 

Postarea de astazi este una din cele mai speciale. Astazi am sarbatorit-o pe mama. Este o dubla aniversare, ziua de nastere si cea de nume. Nu puteam sarbatori fara un tort. Am vrut sa fie unul special, asa ca pentru mama. Nu am destule cuvinte sa-i multumesc mamei si nici destule urari. Ii doresc sa fim cat mai multi ani impreuna si sa ne bucuram de ea!
La multi ani mama scumpa si draga!!!

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 70 g nuca macinata
  • 70 g faina
  • 2 lingurite rase praf de copt
  • 40 ml cafea espresso
  • 130 ml ulei
  • 90 ml lichior de ciocolata
  • Crema:
  • 225 g ciocolata alba
  • 6 foi de gelatina
  • 6 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 50 ml lapte
  • 4 linguri lichior de ciocolata
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar pudra
  • 500 g branza de vaci fina
  • 8 linguri espresso rece
  • 2 lingurite ness
  • ~20 biscuiti amarettini
  • ~20 bezele
  • Bordura:
  • 400 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt
  • 50 ml lapte
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA La multi ani mama!:

Blatul:

Mixam bine galbenusurile cu zaharul pana se albesc apoi adaugam uleiul incet, ca la maioneza.
Mixam bine apoi adaugam cafeaua rece si lichiorul. Batem albusurile spuma cu un praf de sare apoi le incorporam usor in crema de ou.
Amestecam faina cu praful de copt si nuca macinata si le incorporam usor in aluat. Turnam aluatul in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor, la foc potrivit ~ 40 de minute. Testam cu scobitoarea pentru a vedea daca este copt. Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar.

Crema:

Amestecam galbenusurile cu 4 linguri de zahar, lichiorul, ciocolata rupta bucati si laptele. Punem torul pe baie de abur si amestecam pana se ingroasa. Dam de pe foc.
Hidratam gelatina in apa rece ~5 minute.
Adaugam gelatina hidratata in crema de galbenusuri putin racorita (atat cat sa fie suportabila la deget) si amestecam pana se dizolva. Dam apoi la racit.

Dupa ce s-a racit mixam crema de galbenusuri cu branza de vaci pana se omogenizeaza. Smantana pentru frisca o mixam cu cele 4 linguri de zahar pudra pana devine spumoasa. Adaugam apoi crema de branza in frisca batuta si amestecam usor pana se omogenizeaza.

Impartim crema in doua parti egale. In una din creme adaugam cafeaua amestecata cu 2 lingurite de ness si omogenizam.

Punem blatul racit pe un platou si montam un inel de tort in jurul lui. Punem crema de branza peste blat iar apoi biscuitii rupti grosier. Urmeaza apoi bezele zdrobite in bucati mai mari. Apasam putin cu mana si apoi acoperim cu crema de cafea.

Dam tortul la frigider peste noapte.

A doua zi ne ocupam de bordura (inspiratia a fost Miha).

Topim ciocolata impreuna cu laptele si untul, la foc mic.Taiem o fasie de folie pentru ambalat, din aceea cu buburuze (sau pocnitori). Intindem ciocolata topita pe o folie. Lasam sa se raceasca, doar atat cat sa nu mai curga. Scoatem inelul din jurul tortului si ungem marginea cu putina frisca batuta. Montam folia cu ciocolata si dam la frigider pana se intareste.

Lasam 1 ora la frigider apoi indepartam usor folia.

Ornam dupa preferinte si pricepere.

Sursa

Daca ti-a placut reteta noastra "La multi ani mama!" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort de ciocolata