Magiun de prune

de Retete cu Margareta Cismasiu in Dulceata / Gem, 14 Sep 2014 | 4597 vizualizari

 

La noi,la Ineu,facutul plimezului,adica al magiunului de prune,e o adevarata sarbatoare.Ne bucuram de roadele toamnei si oprim cate putin din aroma lor pentru iarna.Aici,fiertul prunelor se transforma in veselie si buna dispozitie.
Vecinii se grupeaza cate 2-3 la un loc,isi culeg prunele si fac impreuna magiunul.Se fierbe in caldari mari de 40-50l, la groapa. In imaginea de mai jos puteti vedea cum arata groapa cu caldarea pentru fiert magiunul.
Focul trebuie sa fie domol,sa fiarba incet,magiunul.Astfel,fiertul dureaza cate 10-12 ore.Si cum trebuie mestecat continuu in el,sa nu se prinda,toata lumea sare in ajutor si totul se transforma intr-o veselie.
Dar,pentru a iesi plimezul bun,trebuie sa vina babalugile sa joace.Sunt nelipsite de la plimez.Barbatii,baietii se costumeaza si vin seara,sa joace fetele ca sa iasa plimezul bun.

 

INGREDIENTE

  • prune
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Magiun de prune:

               Se aleg prune bine coapte,se spala,se scurg si se scot samburii.Se pun in caldare si se tin pe foc mic pana incep sa fiarba si se moaie.Se fierb in continuare mestecand mereu sa nu se prinda.Se fierb pana se leaga cat trebuie.Se verifica daca este legat, ca la orice gem.Magiunul trebuie sa fie foarte bine legat,ca sa nu mucegaiasca peste iarna.Se toarna cald in borcane sterilizate.Borcanele,desfacute,se pun in gura cuptorului,la cald,pentru a forma deasupra o crusta care va proteja magiunul .Cand sunt reci se leaga cu hartie pergament si se depoziteaza in camara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Magiun de prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (5)

Retete cu Margareta Cismasiu 1

15.09.2014, 00:20

Nu e doar o poveste.E un obicei vechi din mosi stramosi.

MotanLaOale 1

15.09.2014, 16:59

deyutzky 1

16.09.2014, 08:25

ador magiunul e preferatul meu!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Magiun de prune cu nuca