Mancare de bob cu prajeala

de Andra_Constantinescu in Mancaruri de post, 25 Mar 2016 | 3849 vizualizari

 

Anul trecut, din motive de sanatate nu mi-am permis sa prepar bobul asa cum il facea bunica, insa acum vi-l prezint exact asa. De aici am aflat lucruri interesante despre bob (Vicia faba), pe care nu le stiam. Ma bucur ca le-am aflat, insa este pacat ca o planta cu atat de multe proprietati este aproape pe cale de disparitie.
Eu una cand ma gandesc la bob, ma gandesc la copilarie, la cum abia asteptam postul Pastelui ca sa ma duc la tara sa mananc bob pregatit de bunica. Era atat de bun. Poate va intrebati de ce nu il pregatea si in restul anului...ei bine, pentru ca productia era mica si probabil si din cauza ca se decojeste anevoie.

 

INGREDIENTE

  • 325 g bob uscat;
  • apa;
  • sare;
  • 3 linguri bulion;
  • doua cepe;
  • 6 linguri ulei.
Portii: 5
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mancare de bob cu prajeala:

Bobul uscat se pune in apa rece si se lasa sa se umfle peste noapte.

A doua zi, se indeparteaza coaja bobului cu ajutorul unui cutit mic si, eventual, gargaritele sau alte stricaciuni. Se spala, se scurge de apa si se pune la fiert in apa curata cu putina sare. Se completeaza cu apa daca este necesar, pana cand bobul fierbe de tot si incepe sa se zobeasca. (Eu am folosit oala sub presiune si am pus apa cat sa acopere bobul plus inca vreo 4-5 cm deasupra lui. L-am fiert circa o ora si jumatate.) Trebuie sa ramana scazut, apoi se paseaza, capatand consistenta unui piure. Se pune intr-o strachina.

Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca. Se prajeste in 6 linguri de ulei pana cand devine aurie, apoi se adauga bulionul si se mai tine la foc 1-2 minute si cu acesta, mestecand continuu. Aceasta compozitie se toarna peste bobul din strachina. 

Daca doriti, cu ajutorul unui cutit se taie bobul pentru ca prajeala sa patrunda si in interior.

Se serveste rece, intins pe paine.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancare de bob cu prajeala" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

-Licurici- 1

16.12.2017, 11:35

Geanina87 1

16.12.2017, 18:33

- Andreea - 1

17.12.2017, 17:03

Aici se numeste fava si este foarte apreciata,cel mai des fiind consumata cruda cu pecorino ...

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

Reteta de salata de fasole rosie cu porumb si ardei gras

de oanapl 7

pe 25.03 la 19:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pasta de post, din masline negre