"MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei

de Mihaela11_jo in Oaie, 10 Dec 2010 | 8217 vizualizari

 

“Mansaf “ este mancarea nationala a Iordaniei si consta din carne de miel fiarta in supa de iaurt solid de capra - “jameed”.
Carnea se serveste pe o tava acoperita cu paine foarte subtire –“ markook” sau “shrak”- pe care se pune orezul; se presara cu seminte prajite de migdale si pin ( “snobar”) si frunza de patrunjel.
De obicei se prepara cu carne de miel proaspat sacrificat si capul mielului se aseaza in mijlocul tavii.
Traditional se mananca in stil beduin: pe o tava colectiva si oaspetii stau in picioare cu mana stanga la spate; se toarna supa de iaurt pe tava astfel pregatita si se mananca folosind mana dreapta: se formeaza mici bile de orez cu carne, de marimea unei imbucaturi.
Se prepara la evenimente deosebite: nunti, nasteri,zile de sarbatoare musulmane,oaspeti importanti,
“Jameed “este iaurt uscat preparat din lapte de capra.
Iaurtul de capra se pune intr-un tifon sa se ingroase; se adauga sare zilnic pentru a intarii iaurtul si mai mult.Dupa cateva zile , cand iaurtul a devenit suficient de gros se scoate din tifon si se formeaza bulgari rotunzi , care se lasa la uscat cateva zile.Iaurtul uscat la soare isi schimba culoarea in galben, cel uscat la umbra ramane de culoare alba.
Jameed este popular in Iordania , deoarece este folsit in prepararea mancarii nationale :”mansaf”.
Cel mai bun jameed este cel preparat in regiunea Karak.
Painea “ shrak” este o paine plata , preparata doar cu faina , apa si sare ( fara drojdie).
Se coace in mod caracteristic pe un cuptor convex, numit “ saj”.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg carne de miel  
  • 2 bulgari de iaurt uscat de capra”jameed”  
  • 2 paini “ shrak”  
  • 1 ceapa  
  • 3 cani de orez; care se fierb in 4 cani de apa  
  • sare dupa gust  
  • 1 cana de seminte de migdale  
  • 1 cana de seminte de pin”snobar”  
  • 2 lingurite condiment pentru “mansaf”:all spice,piper,cuisoare,coriandru,ghimbir,cardamom,scortisoara,nucsoara,piper alb  
  • 3 lingurite curcuma  
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 2 linguri untura de oaie( optional)
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei:

Se incepe cu “ jameedul”; cu o seara inainte se sparg bulgarii de iaurt si se lasa la inmuiat cu apa calduta pana a doua zi dimineata.






Carnea de miel se spala si se puna la fiert cu o ceapa,o lingurita de sare si 2 lingurite de condiment pentru mansaf.Se fierbe in cratita de fiert subpresiune cca o ora.






Intre timp se mixeaza intr-un robot de bucatarie jameedul si se strecoara, apoi se pune la fiert cu 1 lingurita de curcuma cca ½ de ora; se adauga carnea de miel cu apa in care a fiert si se mai lasa sa fiarba 15 minute.






Intr-o tigaie antiaderenta se prajesc semintele de migdale si de pin; se scot intr-un bol.






Orezul se opareste si se spala bine , apoi se adauga in uleiul in care am prajit semintele de migdale si pin






Se lasa la foc mic cca 5 minute , apoi se adauga cele 4 cani de apa , 2 lingurite de sare si 2 lingurite de curcuma; cand incepe sa fiarba se reduce focul la minim, se acopera si se fierbe 25 de minute.






Pe o tava punem painea “shrak”; se toarna o cana din supa de iaurt, apoi se pune orezul fiert.






Deasupra orezului se aseaza carnea de miel; se presara cu semintele de migdale si pin prajite si frunza de patrunjel verde tocata.






Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Orezul se fierbe cu apa astfel: la un pahar de orez -1 pahar si 1/3 apa; bobul de orez trebuie sa ramana ferm.

2

Beduinii fierb orezul in apa cu untura de oaie.

Daca ti-a placut reteta noastra ""MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (18)

Mihaela11_jo 1

09.01.2011, 22:26

Multumesc rivka

puideom150 1

17.03.2011, 04:28

Mansaf...probabil ca nu voi avea nici o data ocazia sa mananc asa ceva dar cred ca tare mi-ar placea...

Mihaela11_jo 1

17.03.2011, 16:30

Multumesc puideom150
Iordania nu este chiar atat de departe( 2 ore si jumatate cu avionul) si nu se stie niciodata cand se iveste ocazia unei vizite.
Este o mancare specific beduina extraordinar de aromata.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert briose cu ciocolata si ness
  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Miel la cuptor cu garnitura de legume