"MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei

de Mihaela11_jo in Oaie, 10 Dec 2010 | 15756 vizualizari

 

“Mansaf “ este mancarea nationala a Iordaniei si consta din carne de miel fiarta in supa de iaurt solid de capra - “jameed”.
Carnea se serveste pe o tava acoperita cu paine foarte subtire –“ markook” sau “shrak”- pe care se pune orezul; se presara cu seminte prajite de migdale si pin ( “snobar”) si frunza de patrunjel.
De obicei se prepara cu carne de miel proaspat sacrificat si capul mielului se aseaza in mijlocul tavii.
Traditional se mananca in stil beduin: pe o tava colectiva si oaspetii stau in picioare cu mana stanga la spate; se toarna supa de iaurt pe tava astfel pregatita si se mananca folosind mana dreapta: se formeaza mici bile de orez cu carne, de marimea unei imbucaturi.
Se prepara la evenimente deosebite: nunti, nasteri,zile de sarbatoare musulmane,oaspeti importanti,
“Jameed “este iaurt uscat preparat din lapte de capra.
Iaurtul de capra se pune intr-un tifon sa se ingroase; se adauga sare zilnic pentru a intarii iaurtul si mai mult.Dupa cateva zile , cand iaurtul a devenit suficient de gros se scoate din tifon si se formeaza bulgari rotunzi , care se lasa la uscat cateva zile.Iaurtul uscat la soare isi schimba culoarea in galben, cel uscat la umbra ramane de culoare alba.
Jameed este popular in Iordania , deoarece este folsit in prepararea mancarii nationale :”mansaf”.
Cel mai bun jameed este cel preparat in regiunea Karak.
Painea “ shrak” este o paine plata , preparata doar cu faina , apa si sare ( fara drojdie).
Se coace in mod caracteristic pe un cuptor convex, numit “ saj”.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg carne de miel  
  • 2 bulgari de iaurt uscat de capra”jameed”  
  • 2 paini “ shrak”  
  • 1 ceapa  
  • 3 cani de orez; care se fierb in 4 cani de apa  
  • sare dupa gust  
  • 1 cana de seminte de migdale  
  • 1 cana de seminte de pin”snobar”  
  • 2 lingurite condiment pentru “mansaf”:all spice,piper,cuisoare,coriandru,ghimbir,cardamom,scortisoara,nucsoara,piper alb  
  • 3 lingurite curcuma  
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 2 linguri untura de oaie( optional)
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei:

Se incepe cu “ jameedul”; cu o seara inainte se sparg bulgarii de iaurt si se lasa la inmuiat cu apa calduta  pana a doua zi dimineata.



Carnea de miel se spala si se puna la fiert cu o ceapa,o lingurita de sare si 2 lingurite de condiment pentru mansaf.Se fierbe in cratita de fiert subpresiune cca o ora.



Intre timp se mixeaza intr-un robot de bucatarie jameedul si se strecoara, apoi se pune la fiert cu 1 lingurita de curcuma cca ½ de ora; se adauga carnea de miel cu apa in care a fiert si se mai lasa sa fiarba 15 minute.



Intr-o tigaie antiaderenta se prajesc semintele de migdale si de pin; se scot intr-un bol.



Orezul se opareste si se spala bine , apoi se adauga in uleiul in care am prajit semintele de migdale si pin



Se lasa la foc mic cca 5 minute , apoi se adauga cele 4 cani de apa , 2 lingurite de sare si 2 lingurite de curcuma; cand incepe sa fiarba se reduce focul la minim, se acopera si se fierbe 25 de minute.



Pe o tava punem painea “shrak”; se toarna o cana din supa de iaurt, apoi se pune orezul fiert.



Deasupra orezului se aseaza carnea de miel; se presara cu semintele de migdale si pin prajite si frunza de patrunjel verde tocata.



Pofta buna!

TIPS-URI

1

Orezul se fierbe cu apa astfel: la un pahar de orez -1 pahar si 1/3 apa; bobul de orez trebuie sa ramana ferm.

2

Beduinii fierb orezul in apa cu untura de oaie.

Daca ti-a placut reteta noastra ""MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Mihaela11_jo 1

09.01.2011, 22:26

Multumesc rivka

puideom150 1

17.03.2011, 04:28

Mansaf...probabil ca nu voi avea nici o data ocazia sa mananc asa ceva dar cred ca tare mi-ar placea...

Mihaela11_jo 1

17.03.2011, 16:30

Multumesc puideom150
Iordania nu este chiar atat de departe( 2 ore si jumatate cu avionul) si nu se stie niciodata cand se iveste ocazia unei vizite.
Este o mancare specific beduina extraordinar de aromata.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Piept de miel umplut cu ficat si kaizer afumat