Marlenka

de deliciousflavours in Prajituri, 13 Iul 2012 | 14048 vizualizari

 

Aceasta nebunie dulce a luat nastere prin anul 2003 in oraselul Frydek-Mistek din Cehia dupa o reteta armeneasca. Eu am ajuns sa o fac, deoarece mai aveam o cutie de lapte condensat si vroiam sa incerc o reteta noua…Ce sa va spun, este o praji cum altfel decat dulceeee ca mierea :) Eu sincer prefer prajiturile mai cremoase, dar este doar parerea mea, celorlalti din familie le-a placut.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru foi:

  • 250 gr zahar
  • 80 gr unt/margarina
  • 2 oua
  • 5 linguri lapte
  • 3 linguri miere
  • 1 lingura cacao
  • 600 gr faina
  • 1 lingurita bicarbonat

Ingrediente pentru crema:

  • 2 oua
  • 30 gr miere
  • 60 gr unt
  • 230 ml lapte condensate
  • 150 gr nuci/migdale/alune macinate

Ingrediente pentru glazura:

  • 75 gr ciocolata
  • 25 gr unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Marlenka:

Faina o amestecam cu bicarbonatul, iar restul ingredientelor se pun pe foc pe baie de aburi si se amesteca pana la omogenizare. Luam de pe foc, lasam putin sa se raceasca, adaugam faina si framantam pana obtinem un aluat usor de modelat. Impartim in 5 parti egale si coacem pe spatele tavii, pe care am uns-o in prealabil cu putin ulei si am presarat faina. Inainte sa introducem in cuptor, intepam usor cu o furculita din loc in loc foaia, pentru a nu se umfla. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute. Cand sunt gata toate foile, le punem deoparte sa se raceasca, iar pana atunci pregatim crema.


Topim untul, separat mixam usor ouale si peste ele turnam untul topit (putin racit) si mierea. Adaugam treptat laptele condensat si punem inapoi pe foc mic. Amestecand continuu lasam sa fiarba pana se ingroasa.


Sa nu va speriati daca vi se pare crema putin lichida, ea nu se ingroasa prea tare, ramane cam de consistenta laptelui condensat.


Impartim crema in 4 parti si umplem foile, peste fiecare strat de crema presaram nuca macinata. Mie mi s-a parut destul de putina crema, de aceea am economisit la inceput, astfel ca la final mi-a ramas sa pun si pe ultima foaie, pe care am


presarat-o cu nuca macina si am stropit din loc in loc cu glazura de ciocolata (topim untul pe baie de aburi, adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam, lasam sa se racoreasca putin).


Lasati peste noapte intr-un loc racoros si serviti a doua zi, pana atunci foile se vor inmuia si veti putea felia usor prajitura.



Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Marlenka" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei

Panini Maker

- 24 %
249.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (37)

anomisana 1

15.07.2012, 11:23

Nici mie nu-mi plac prajiturile prea dulci, dar arata asa bine, incat am salvat-o la favorite sa o incerc si eu.

deliciousflavours 1

16.07.2012, 15:34

va multumesc tuturor ptr aprecieri si va doresc o saptamana dulce ca Marlenka
liannas: laptele condensat are o consistenta cremoasa si este dulce, nu se poate inlocui cu laptele.

Ralumary 1

20.04.2014, 13:45

am incercat-o de nenumarate ori in diferite feluri.
Dar in comparatie cu Marlenka cumparata foile nu se inmoaie atat cat as vrea eu.
Marlenka din comert ti se topeste in gura.
Poate cineva sa-mi dea vreun sfat?
Poate fac ceva gresit

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Marlenka