Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe

de Mihaela11_jo in Muraturi, 18 Noi 2010 | 23599 vizualizari

 

Maslinele verzi sunt o delicatesa care se prepara in aceasta perioada.Se conserva intregi, umplute sau taiate rondele.Ingredientele obligatorii sunt ardeiul iute si lamaia.
Se pastreaza 3 zile in apa( pentru a disparea amareala) si abia apoi se pun in borcane.
Se pot consuma dupa cca 1 luna.Dar cu cat sunt mai vechi cu atat sunt mai bune.

 

INGREDIENTE

  • 10 kg masline verzi  
  • 2,5 kg lamai  
  • 6-8 ardei iuti mari( in functie de cat dorim maslinele de picante)  
  • apa  
  • sare grunjoasa  
  • cca 700 ml ulei de masline natural,nerafinat
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe:

Maslinele se zdrobesc cu ajutorul unei pietre sau se trec printr-o masina special conceputa pentru acest scop, apoi se spala si se pun intr-un lighean. Se are grija sa nu depaseasca 2/3 din capacitatea ligheanul si se adauga apa; maslinele se umfla in cele 3 zile si de asemenea trebuie sa fie o cantitate suficienta de apa care sa absoarba amareala din ele.

Apa se schimba de 2 ori pe zi. In seara zilei a 3-a se scurge apa de pe masline.

Jumatate din lamai se storc si jumatate se taie in cubulete de 2-3 cm. Ardeiul iute se taie in rondele de cca 2 cm. Se amesteca ardeii si lamaia cu maslinele din lighean,strangand putin in maini lamaia pentru a se patrunde mai bine maslinele cu sucul lor.

Se pun maslinele impreuna cu lamaia si ardeiul iute in borcane; nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa. Zeama de lamaie stoarsa se repartizeaza in mod egal in toate borcanele. Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este “dulce de sarata”.Se pune apa cu sarea la fiert si  cand da in clocot se opreste focul.Se lasa sa se raceasca.

Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului. Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea. Se pun in camara si se pot consuma dupa cca o luna.

Am primit de la o pacienta ulei de masline proaspat nerafinat si am acoperit cu el maslinele; uleiul proaspat are o aroma speciala si e putin iute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

silvi0ara 1

23.11.2010, 16:45

Chiar asa,si eu m-am facut bine de stomac tot cu uleiul de masline.
Daca tot faci pomana,trimite si mie unul.

Mihaela11_jo 1

25.11.2010, 00:37

Draga Ligia, fiind noua pe bucataras am descoperit profilul tau si faptul ca locuiesti la Bruxelles; in plus uleiul de masline este foarte sanatos si datorita faptului ca are cel mai scazut continut in colesterol.
Noi folosim uleiul nerafinat, este mult mai aromat.

Mihaela11_jo 1

25.11.2010, 00:37

Silvioara nu pot sa-ti refuz nimic
Azi am pus si masline negre; se prepara diferit de cele verzi; in plus le crestez inainte de a le pune in apa ; o adevarata fericire sa crestezi boaba cu boaba( 9 kg !!!!!!!!!!)
Dar merita

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Salata pentru iarna cu ardei iute -Gogosari in otet