'Mostarda' din must de struguri

de alba_zori in Dulciuri, 28 Sep 2012 | 2003 vizualizari

 

O specialitate siciliana care se face dupa culesul strugurilor,dupa o zi de fermentat al strugurilor se fierbe sucul cu cenusa din ramuri de strugur ars,si devine must,dulce de fel pentru ca strugurii contin o cantitate destul de mare de zahar,chiar am masurat zaharul cu un aparat si s-a verificat 21 deci va fi un vin dulce,in fine specialitatea aceasta face parte din dulciuri,ca o budinca gelatinoasa,sau ca o dulceata de struguri,dulce ca mierea,si fara sa adaugi nici un gram de zahar.Se poate face si in forme speciale rotunde ca mingiute sau simplu ca acasa in farfurii de plastic umede,dupa ce se raceste compozitia se poate pudra cu scortisoara cum am facut eu,dar si cu coji de portocala candite,sau cu nuci macinate,migdale macinate,orice fel de fructe,dar cred ca simplu cu scortisoara e destul de caloric,daca mai adaugi si alte fructe inauntru nu te poti plange ca ingrasi,in fine sper sa placa si sa fac pofta,am inteles ca specialitatea aceasta dureaza din evul mediu,deci nu e moderna,si se poate face si din suc de mere cand se culeg merele si se fermenteaza,apoi si din pere etc.este foarte buna si dulce.

 

INGREDIENTE

  • Pentru must:
  • suc de struguri fermentat de 24 ore
  • cenusa fina din vita de vie arsa
  • Pentru mostrada:
  • 1 litru si 500 ml de must
  • 150 gr faina sau amidon
  • scortisoara(si cuisoare daca vrem un gust mai decis)
Portii: 3
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA 'Mostarda' din must de struguri:

Mai intai am pregatit mustul:


Am pus pe foc de lemne o oala mare,cred ca avea vreo,15 sau 20 litri cu suc de struguri fermentat si doua maini pline de cenusa fina arsa din vie. S-a fiert in jur de 35 de minute amestecand din cand in cand ca sa nu dea pe afara spuma care se face deasupra. Apoi se strecoara cenusa ramasa la fundul oalei. Dupa o zi se pun in sticle la frigider.


Mostarda:


Se pune 1 litru si jumate de must rece cu 150 gr amidon(sau faina), cateva cuisoare daca dorim dar care se vor indeparta la urma. Se amesteca bine ca sa nu faca coloase.


Se poate face in doua feluri:


1. adaugand mustul la faina incet incet si amestecand bine cu furculita ca o maia,sau


2. adaugand amidonul la mustul rece dar amestecand cu mana bine de tot.


Apoi se pune pe foc si se amesteca cu un lemn mereu pana se ingroasa si dupa aceea se mai invarte bine ca sa prinda o consistenta ca a unei budinci, cam in 30 de minute e gata.


Se pregatesc farfuriile sau formele umede cu un strop de apa si se toarna incet incet.


Se pudreaza cu scortisoara.


Se mai pot adauga si nuci macinate sau migdale,ca ornament modern si coaja de portocala felii subtiri taiate si indulcite.


Daca se face cu faina mostarda se poate pune felii la soare si uscate 24 de ore pe partea cu cojita si odata ce sunt uscate se pot pune in borcane sau forme ermetice si se pot conserva asa pana la sarbatorile de Craciun cand se scot si se servesc alaturi de alte specialitati.


Daca o facem cu amidon putem servi in cateva zile dar tinut la frigider.


Se poate servi ca si garnitura la carnuri sau branzeturi sarate,ca si dulceata de gutui la parmiggiano reggiano...


 
Daca ti-a placut reteta noastra "'Mostarda' din must de struguri" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (24)

Sim0na 1

02.10.2012, 09:47

N-am mancat niciodata..

alba_zori 1

03.10.2012, 08:28

Ahh a m uitat sa scriu ceva..daca se face cu faina OO sau orice alt fel de faina atunci trebuie 120 grame la 1 litru de must si din momentul cand incepe sa fiarba trebuie amestecat mereu mereu 30minute.asa se poate usca la soare pentru iarna.am facut si ieri asa,foarte buna! Dar cu amidon personal mie imi place mai mult!

elucubratiiculinare 1

06.10.2012, 19:54

interesant

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert placinta cu rahat
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert cu struguri