Musaca de vinete, cu carne de porc

de vasimur in Mancaruri cu carne, 8 Noi 2019 | 11356 vizualizari

 

Îmi plac vinetele indiferent de felul cum sunt preparate, fie că este vorba de salată, zacuscă și bineînțeles musaca. Rețeta de musaca este foarta populară în Balcani și în Turcia și variază de la o regiune la alta. Ea poate să conțină chiar și cartofi dar eu am să vă propun o rețetă doar cu vinete și carne tocată, de porc. Evident că poate fi făcută și cu carne de vită sau pasăre și poate conține orice legume vă plac. 

 

INGREDIENTE

  • 3 vinete
  • 300-350 g carne slabă de porc, tocată (pulpă sau cotlet)
  • 100-150 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 roșii prospete
  • 2 cepe nu prea mari
  • 1 legătură de verdeață de pătrunjel, tocată
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de făină
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei (dulce sau iute), după gust (opțional)
  • 150-200 g smântână
  • 75-100 g cașcaval ras
  • 1-2 ouă
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Musaca de vinete, cu carne de porc:

Pasul 1. Spălăm vinetele și le tăiem felii mai groase, cam de 1 cm. Le presărăm cu sare și le lăsăm la scurs cca jumătate de oră.

Pasul 2. Între timp curățăm și spălăm celelalte legume și carnea. Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt și le călim în uleiul încins. Punem și carnea tocată (eu am folosit un chopper pentru tocat) și lăsăm până ce carnea se albește, amestecând ca să nu se ardă. Adăugăm apoi roșiile și lăsăm să fiarbă înăbușit, la foc mic, cam 15-20 minute, cu capacul pus. Când umplutura este gata, oprim focul și adăugăm verdeața tocată mărunt și asezonăm cu condimente, după gust și preferință.

Pasul 3.  După ce vinetele s-au scurs, le ștergem cu prosoape de bucătărie sau de hârtie, le dăm prin făină de grâu și le prăjim în ulei încins. Scoatem vinetele într-un vas cu prosoape de hârtie pe fund și le lăsăm să se scurgă de uleiul în exces.

Pasul 4. Luăm un vas potrivit ca să încapă toate ingredientele pregătite pentru musaca. Eu am folosit un vas termorezistent, cu capac. Așezăm primul strat de vinete, deasupra punem umplutură, un nou strat de vinete și tot așa până ce terminăm ingredientele. Putem să mai condimentăm dacă dorim.

Pasul 5. Batem ouăle împreună cu smântâna și turnăm peste musaca iar deasupra presărăm cașcavalul ras. Punem vasul în cuptor și lăsăm cam 40 de minute, până când se rumenește frumos. Eu am pus capacul ca să fiarbă înăbușit iar după cca 20 de minute l-am îndepărtat pentru ca să se poată rumeni!

Poftă bună!

TIPS-URI

1

În loc de ulei de floarea soarelui, puteți folosi ulei de măsline.

2

La umplutură puteți folosi orice carne slabă: de vită sau de pasăre.

3

Dacă nu aveți roșii proaspete, folosiți: roșii în bulion, suc sau pastă de roșii.

4

Puteți pune ardei gras, kapia sau gogoșari și chiar cartofi, la umlutură, dacă doriți.

5

În loc de verdeață de pătrunjel puteți folosi: mărar, busuioc, oregano etc.

6

Înlocuiți smântâna cu iaurt și senzația de prea gras va fi diminuată de gustul acrișor al acestuia!

7

Dacă vreți puteți să puneți feliile de vinete așa crude, fără să le mai dați prin făină și să le prăjiți iar musacaua va fi mai dietetică și mai puțin grasă!

Daca ti-a placut reteta noastra "Musaca de vinete, cu carne de porc" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Musaca de vinete si telina