Negresa din albusuri cu ciocolata si crema de lamaie

de merisor in Prajituri, 2 Ian 2017 | 1823 vizualizari

 

Cred că am mai spus că negresa este prăjitura preferată a unuia din băieții mei, mai ales dacă are ciocolată și nucă.
De la un timp, am început să prepar negresele doar din albușuri, fie că le am deja la congelator, fie pentru că folosesc gălbenușurile la cremă, ca în cazul de față.
Pot să spun despre această negresă cu ciocolata și cremă de lămâie că a ieșit demențială și a fost devorată într-o clipită, cu foarte multe reproșuri că a fost puțină. :)
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 8 albușuri
  • 10 linguri zahăr
  • 100 g nucă măcinată
  • 100 g nucă tăiată grosier
  • 3 linguri pesmet
  • 5 linguri făină
  • 200 g ciocolată amăruie(74%)
  • 200 g unt(65%)
  • 2 linguri ulei
  • un praf sare
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Pentru crema de lamaie:
  • 8 gălbenușuri
  • 8 linguri zahăr
  • 8 linguri lapte
  • 500 g mascarpone
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • un praf sare
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • ornamente de ciocolată pentru decor
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Negresa din albusuri cu ciocolata si crema de lamaie:

Pentru blat, topim mai întâi ciocolata ruptă în bucăți, in unt, dar adăugăm și ulei.


Bine, uleiul poate fi opțional, dar mie îmi place combinția unt + ulei și consistența pe care o dă ciocolatei, dar și luciul pe care îl conferă adăugarea uleiului.


Omogenizăm bine compoziția și o lăsăm să se răcească până preparăm bezeaua.


Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm căte un praf de sare peste ele.


Gălbenușurile le dăm la rece până le vine rândul să fie folosite.


Măcinăm nuca, cele 100 g, măcinăm și zahărul pentru a scurta timpul de preparare a bezelei, dar și pentru reușita sigură a bezelei.


Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.


Adăugăm apoi compoziția de ciocolată, răcită și omogenizăm, folosind un tel, sau o spatulă.


Treptat, adăugăm nuca măcinată, amestecată bine cu pesmetul, așa încât să se desfacă, apoi cu făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul stins în zeama de lămâie, nuca tăiată grosier și omogenizăm, amestecând ușor cu telul, după fiecare adaos.


Tapetăm tava cu hârtie de copt, doar la bază, iar pereții îi ungem cu puțin ulei și îi tapetăm cu zahăr pudră.


Zahărul de pe pereții tăvii, are rolul de a desprinde blatul copt de pe pereți, este mai eficient decât făina(truc deprins de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani).


Coacem blatul pentru 35-40 de minute la 180 de grade C, în cuptorul preîncălzit, în prealabil.


Bineînțeles că recurgem și la testul cu scobitoarea, pentru siguranță.


Pentru cremă, frecăm mai întâi gălbenușurile cu sare, apoi cu zahărul, adăugăm și coaja rasă de lămâie și le diluăm cu laptele rece.


Punem vasul pe foc moale, sau chiar pe baie de aburi și amestecăm intens în cremă, până se îngroașă ca o budincă.


La final de fierbere, adăugăm și esența de lămâie.


Lăsăm crema de gălbenușuri să se răcească, apoi o mixăm, adăugând treptat, mascarponele și zeama de lămâie.


Răsturnăm blatul de negresă, răcit, pe un platou și întindem crema peste el și dăm prajitura la rece, pentru cel puțin 45 de minute, după care o porționăm și o decorăm cu ornamente de ciocolată.


Spor și poftă bună!



 

TIPS-URI

1

Negresa este ușor amăruie de la blat și ușor acrișoară, cu o intensă aromă de lămâie de la cremă.

2

Dimensiuni tava: 23/36 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Negresa din albusuri cu ciocolata si crema de lamaie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (42)

GeorgiG 1

04.01.2017, 21:44

Arata delicios ! O mananci cu ochii !

merisor 1

04.01.2017, 22:07

Mulțumesc, dragilor!

ancutsa 1

07.01.2017, 10:46

Tare buna! Imi place mult negresa!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

MotanLaOale

14520 puncte

RODIMUR

7690 puncte

Andreea Caroline

7300 puncte

oanapl

7170 puncte

-Licurici-

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Rata cu portocale
  • 16

    MI

  • 17

    J

  • 18

    V

  • 19

    S

  • 20

    D

  • 21

    L

  • 22

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura frantuzeasca

de Rocsi 9

la 11:06

Mini penne cu salsa de busuioc si fulgi de migdale

ieri la 23:27

Desert prajitura cu dovleac si ciocolata neagra

de oanapl 5

ieri la 23:06

Somon pe pat de legume la cuptor

de oanapl 5

ieri la 22:59

Paste carbonara cu sos de smantana

de oanapl 5

ieri la 22:48

RETETA RECOMANDATA
Chec de ciocolata cu banane