Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki

de Cristi Roman in Mancaruri de legume, 7 Mar 2012 | 11205 vizualizari

 

M-am gandit sa va mai aduc in fata cate ceva din activitatea in restaurantul asiatic in care lucrez, iata, de mai bine de un an….ca tare repede trece timpul.

Uneori ajut la prepararea bufetului de la pranz, pe care il avem joi si vineri. Eu ma ocup sa gatesc orezul prajit cu ou si taiteii cu legume (noodless).
Astazi am sa va arat cum fac eu orezul prajit cu ou in stilul teppanyaki – metoda principala de gatit in restaurantul nostru. Teppan este o masa mare de otel sub care se afla foc iar mancarea se frige pe aceasta masa, in fata clientilor – acest stil se cheama teppanyaki – un concept extrem de popular in Japonia, de unde provine, dar care se bucura de succes din ce in ce mai mare in toata lumea (in Bucuresti se gatea asa la Benihana, sincer nu mai stiu acum care mai e situatia - cei din Bucuresti poate imi spuneti).

Sunt putini chefi teppanyaki in lume non-asiatici, asa ca sper sa ma ajute in cariera ce-am invatat pana acum si ce mai am de invatat (muuuuuuuuuuult de tot), indiferent in ce tara ma voi afla in anii urmatori.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg orez gatit la aburi;
  • 3 oua;
  • 30 ml ulei de masline;
  • 20 ml ulei de susan;
  • 20 de grame un t de usturoi (un t frecat cu sos de soia si cu usturoi maruntit);
  • 50 ml sos de soia;
  • sare, piper dupa gust.
Portii: 20
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki:

Dupa ce masa de otel s-a incins bine, am turnat uleiul de masline si l-am uniformizat cat mai mult pe suprafata centrala cu ajutorul celor doua “mistrii” – obiectele clasice de gatit pentru stilul teppanyaki. Am batut apoi doua oua din cele trei si le-am turnat pe masa incinsa, amestecandu-le, precum as face oua in tigaie. Le-am “rupt” apoi in mici bucatele.

Am pus peste oua apoi cele doua kg de orez fiert (2/3 orez long grain, 1/3 orez jasmine – ambele cu bobul lung) si am inceput amestecare propriu zisa. Cu cele doua mistrii am intors pe toate partile si am amestecat orezul cu ouale facute. Asta timp de un minut jumatate, doua. Am pus apoi sare si piper, dar si un cubulet de unt de usturoi.

Am adaugat apoi sosul de soia, pentru culoare si gust.

A urmat apoi iar o amestecare completa, dar si o “presare” cu partea laterala: sunt mai multe tehnici de manuire a ingredientelor pe masa incinsa.

Am turnat apoi si uleiul de susan, care confera o aroma deosebita, clasica, de susan prajit, dar si culoare.

Dupa inca 30 de secunde de amestecare am adaugat peste orez si al treilea ou batut, care s-a facut mintenas in interiorul orezului fierbinte. Apropo – temperatura de gatit ajunge la aproximativ 80 de grade Celsius cand orezul este aproape gata. Oricum trebuie respectat un minimum de 75 grade Celsius – ceirnta obligatorie pentru siguranta alimentara.

Cand a fost gata, am pus orezul in tavita speciala de bufet, am luat apoi temperatura (lucru cam obligatoriu) cu un termometru special, dupa care am presarat putina ceapa verde tocata marunt, pe deasupra.

Asta este orezul cu ou prajit in stilul teppanyaki. Pentru mesele de seara, pentru meniul a la carte adica, oferim un orez prajit un pic mai complex, care are pe langa toate ingredientele prezentate aici si ardei gras si morcov – taiate cubulete cat un zar mic.

Va doresc numai bine!

Daca ti-a placut reteta noastra "Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Cristi Roman 1

10.03.2012, 13:45

miuta, ruxyrux - va multumesc mult de tot .

babi5 1

17.12.2014, 08:30

Ksenya 1

10.05.2019, 09:27

foarte bun orezul,daca nu ai masa de otel nu-ti iese cum trebuie.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Hotdog de casa

de Rocsi 9

ieri la 19:49

Fursecuri americane cu bucati de ciocolata reteta de Chocolate Chip Cookies

ieri la 14:47

Prajitura Red Velvet un desert elegant si delicios

ieri la 14:40

Reteta de hribi cu smantana cu usturoi, absolut delicioasa

pe 14.06 la 23:01

TOP
utilizatori

 Merisor

1100 puncte

Caty

1096 puncte

Rocsi

511 puncte

Valclaudia

300 puncte

RODIMUR

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Vinete pane