Oua decorate cu servetele

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 26 Mai 2020 | 2191 vizualizari

 

Mai sunt câteva zile până la Înălțarea Domnului, sărbătoare mare pe care creștinii o sărbătoresc, la biserică și acasă, pregătind cozonaci, pască și ouă roșii, la fel ca la Paști. De vreo trei-patru ani de când am auzit de ouă decorate cu șervețele mi-am dorit să fac și eu așa ceva și iată că acum a sosit momentul. Am pregătit șervețele cu tematică pascală și mi-am propus mai întâi să decorez doar 10 ouă. Pe urmă am mai adăugat 5 și pe măsură ce lucram, parcă mă și ”specializam”.
Adevărul este că sunt destul de migăloase, pentru că decorarea lor cere mult timp, multă răbdare și îndemânare, dar cui îi place, merită, evident să încerce...

 

INGREDIENTE

  • 15 ouă
  • 1 albuș
  • apă
  • sare
  • 5-6 șervețele fine, cu 3 straturi
  • 1 penson cu peri moi
  • 1 foarfece ascuțit
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Oua decorate cu servetele:

Ouăle (de preferință albe, dar eu n-am avut) se spală de impurități și se pun la fiert cu apă rece și sare. Se fierb la foc mic, 10 minute, după care se lasă în apa fierbinte, să se răcorească puțin, pentru a putea fi decorate.

Cât timp fierb ouăle, se mixează albușul puțin, ca să se ”dezlege”, nu ca să facă spume. 

Se desfac șervețelele cu grijă și se păstrează pentru decorare doar primul strat, cu imprimeul. Se decupează motivele/desenele cu care vreți să decorați ouăle.

Când ouăle sunt calde și pot fi ținute în mână, se șterg de apă, se ung cu albuș, cu ajutorul pensonului, pe porțiuni de câte 2- 2,5 cm pătrați. Se lipesc pe rând, unele lângă altele, bucățelele de șervețel și se întind cu mare grijă, pe suprafața oului, ca să nu se rupă. Se aplică albuș și deasupra imprimeului, iar cu pensonul, cu mare grijă și răbdare se întinde șervețelul pe ou. Este foarte greu să nu se formeze deloc cute, sau să nu se suprapună bucățelele de șervețel, mai ales că mâinile devin lipicioase de la albuș și pot face să alunece modelul pe ou. Dar, cu mare străduință, se poate ajunge la un rezultat cât de cât satsfăcător...

Odată oul decorat, se mai unge cu un strat de albuș de jur împrejur și se depune pe o farfurie, de plastic, sau de porțelan.

Când se decorează toate ouăle, se lasă cam 2 ore să se usuce bine, după care se pun la frigider unde vor sta până la servire.

TIPS-URI

1

Sunt de preferat ouăle albe, pentru că imprimeurile de pe șervețele se văd mai frumos. Eu nu le-am avut decât pe acestea...

2

Alegeți șervețele de calitate, cu trei straturi și desfaceți-le cu grijă. Veți folosi doar stratul de deasupra, cu imprimeu. Dacă veți lăsa, din greșeală și un alt strat, atunci imprimeul nu se va lipi, ci va aluneca.

3

Pentru a fierbe ouăle, verificați mai întâi să nu fie sparte, iar apoi spălați-le de impurități.

4

Puneți ouăle în apă rece cu sare, ca să nu se spargă. Dacă le veți pune în apă fierbinte, vor crăpa.

5

Fierbeți ouăle la foc mic, ca să nu se crape.

6

Mixați ușor albușul, numai cât să se ”dezlege”, nu să facă spume.

7

Dacă vreți să decorați mai multe ouă, va trebui să folosiți mai multe albușuri.

8

Ungeți ouăle calde cu albuș, pe mici porțiuni și apoi lipiți bucățelele de imprimeu, cu grijă, ca să nu facă multe cute (deloc, este cam greu) și să nu se suprapună.

9

Nu ungeți tot oul cu albuș (cum am găsit pe net niște recomandări) pentru că degetele vor deveni lipicioase și șervețelul se va lipi de mână, în loc să se lipească de ou. Ungeți cu albuș mici porțiuni, lipiți bucățelele de șervețel și continuați așa, până ce decorați tot oul.

10

După ce lipiți bucățelele de șervețel, dați un strat de albuș deasupra și continuați decorarea, până ce terminați.

11

La sfârșit, ouăle decorate se mai ung cu un strat subțire de albuș și se lasă cam două ore, pe o farfurie, ca să se usuce.

12

Păstrați ouăle în frigider, până la servire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Oua decorate cu servetele" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

RODIMUR 1

27.05.2020, 21:12

Mulțumesc frumos, Rocsi!

dantes 1

03.06.2020, 10:57

Frumoase!

RODIMUR 1

03.06.2020, 11:12

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Oua decorate