Oua in sos basquaise

de RODIMUR in Mancaruri de legume, 24 Oct 2020 | 2773 vizualizari

 

Când am preparat zilele trecute sosul basquaise, am făcut-o pentru că voiam să savurăm o specialitate spaniolă specifică orașului Bilbao ( ”Piperade version Bilbao”). Sunt niște ouă servite în sos basquaise, cu cârnați (chorizo), un preparat simplu, dar gustos, al bucătăriei familiale basce, considerat un fel principal (așa l-am savurat și noi) sau un ”brunch” de duminică. Și pentru că l-am considerat un fel principal, am făcut câte două ouă, pentru fiecare, deși rețeta cu patru ouă este pentru patru persoane.
Ouăle pot fi preparate direct în sos, la cuptor, dar cum asta durează cam mult, suntem sfătuiți să facem ouă poșate pe care să le adăugăm în sos, după ce a mai scăzut un pic în cuptor.
În rețeta originală, decorul verde era asigurat de un ardei verde-verde, tăiat mărunt și presărat pe toată suprafața preparatului. Mie mi s-a părut că deja sunt destui ardei în sos, așa că am folosit pătrunjel tocat, mai ales că nici nu prea îmi place ardeiul gras crud. Bineînțeles, se recomandă folosirea unor ingrediente spaniole (brânză, chorizo) dar cum acestea nu sunt chiar întotdeauna la îndemâna noastră, am adaptat rețeta folosind ingrediente autohtone.

 

INGREDIENTE

  • 4 ouă
  • 80-100 grame de chorizo (cârnați condimentați)
  • 50 grame de mozzarella (cașcaval)
  • Pentru sos:
  • 2 felii de jambon
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras verde
  • 2-3 roșii coapte
  • 1 ceapă galbenă medie (cam 100 grame)
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 linguriță de boia de ardei iute
  • sare
  • piper
  • Pentru decor:
  • 1/2 ardei gras verde (pătrunjel tocat)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Oua in sos basquaise:

Se prepară sosul basquaise, după rețeta: 

https://www.bucataras.ro/retete/sos-basquaise-94055.html

Când sosul este gata, se toarnă într-un vas termorezistent (sau de ceramică) după care se dă la cuptor, pentru 10-15 minute, ca să mai scadă puțin.

Între timp se răzuiește cașcavalul și se prăjesc feliuțele de chorizo (cârnat) în puțin ulei și la foc mic. Când sunt gata, feliuțele se scot pe o farfurioară și se lasă în așteptare.

Când sosul a mai scăzut puțin, se scoate tava din cuptor și se fac patru adâncituri în care se pune cașcavalul răzuit. În fiecare dintre ele se pune câte un ou și apoi se dă tava din nou la cuptor. (Pentru că prepararea ouălor la cuptor durează mult, este mai ușor (și chiar recomandat) să se poșeze între timp și apoi să se adauge, gata preparate în adânciturile aplicate în suos și umplute cu brânză răzuită.

Se adaugă rondelele de chorizo (cârnat) și se decorează cu ardei gras verde, tăiat mărunt, sau cu pătrunjel tocat, așa cum am făcut eu.

TIPS-URI

1

Folosiți roșii bine coapte, curățate de coji și de semințe.

2

Pentru sos, preparați legumele acoperit, la foc mic.

3

Atât ouăle, cât și rondelele de chorizo se pot prepara direct la cuptor, în sos, dar ca să dureze mai puțin și nici să nu se usuce sosul, este recomandat să poșați ouăle separat și să prăjiți în puțin ulei rondelele de pizza. Le veți pune în sos, la servire.

4

Pentru aspect, dar și pentru gust, presărați piper și boia de ardei peste ouăle poșate, puse în platoul cu sos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Oua in sos basquaise" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

Rocsi 1

25.10.2020, 20:43

Imi place mult aceasta idee, de a pregati ouale in acest sos delicios!

mihaelar63 1

07.11.2020, 18:57

Oua -oua . Sos -sos . Dar un piculet de carnacior schimba povestea )

RODIMUR 1

07.11.2020, 19:29

Așa ți se pare, Mihaela...? Sigur, măcar din punctul de vedere al aspectului...

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tocanita de ciuperci cu mamaliguta