Paine bruna

de mihaelar63 in Piine, 13 Mai 2015 | 5214 vizualizari

 

De mult timp am aceasta paine in proiect . Am prins ideea dintr-o emisiune TV numita ,, Arta si gastronomie '' . Realizatorul s-a dus la un brutar sa-i reconstituie o reteta dupa un tablou olandez din secolul XVI .Am sa mai prepar aceasta paine dar respectand pasul de a face dospeala inainte . Ma asteptam la o paine mai plina , mai rustica dar cred ca am exagerat cu drojdia , am uitat si de rolul berii care contine drojdii . Painea mea bruna este foarte pufoasa si bine crescuta , atat de buna incat o poti servi in loc de gustare / prajitura :D

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina secara
  • 1 kg faina integrala
  • 2 pliculete drojdie uscata [ 14gr]
  • 5 gr drojdie proaspata
  • 1l bere neagra
  • 300 ml apa calduta
  • 2 linguri miere
  • 1 lingura sare
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine bruna:

  1. Am pus faina intr-un vas incapator .
  2. Am amestecat drojdiile cu putina apa calduta , miere si putina faina .
  3. Am facut o adancitura in mijlocul fainii si am pus amestecul cu drojdie . Am lasat 10 minute pana acesta a inceput sa lucreze bine .
  4. Am framantat bine adugand berea si apa in mijloc si aducand faina de pe margini pentru amestecare .
  5. Am lasat aluatul sa dospeasca in apropierea aragazului unde gateam . In mai putin de o ora si-a dublat volumul .
  6. Am framantat din nou aluatul . Jumatate l-am pregatit chifle [ le-am format cu mainile unse cu ulei . Jumatate am facut doua paini frumoase la tava . Tavile le-am tapetat cu hartie de copt pulverizata cu putin ulei .
  7. Am presarat deasupra putina faina integrala care a format o cojita crocanta delicioasa .
  8. Am copt  in medie 30 minute- chiflele  [ asta in functie de cum va coace cuptorul ] si 40 minute painea .

TIPS-URI

1

Faina si lichidul pentru framantare sa fie caldute , din timp aduse in bucarie , astfel painea va dospi mai rapid .

2

Daca doriti o paine mai vartoasa reduceti cantitatea de drojdie si putin din lichid .

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine bruna" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

Gicuta 1

15.05.2015, 08:23

Arata bine!

mihaelar63 1

16.05.2015, 18:50

Mirela este foarte

mihaelar63 1

16.05.2015, 18:50

Gicuta ... si sanatoasa

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Rocsi

317 puncte

mihaelar63

275 puncte

Lau

Lau 9

272 puncte

Sidy

226 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Chifle cu lapte