Paine bruna

de mihaelar63 in Piine, 13 Mai 2015 | 5085 vizualizari

 

De mult timp am aceasta paine in proiect . Am prins ideea dintr-o emisiune TV numita ,, Arta si gastronomie '' . Realizatorul s-a dus la un brutar sa-i reconstituie o reteta dupa un tablou olandez din secolul XVI .Am sa mai prepar aceasta paine dar respectand pasul de a face dospeala inainte . Ma asteptam la o paine mai plina , mai rustica dar cred ca am exagerat cu drojdia , am uitat si de rolul berii care contine drojdii . Painea mea bruna este foarte pufoasa si bine crescuta , atat de buna incat o poti servi in loc de gustare / prajitura :D

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina secara
  • 1 kg faina integrala
  • 2 pliculete drojdie uscata [ 14gr]
  • 5 gr drojdie proaspata
  • 1l bere neagra
  • 300 ml apa calduta
  • 2 linguri miere
  • 1 lingura sare
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine bruna:

  1. Am pus faina intr-un vas incapator .
  2. Am amestecat drojdiile cu putina apa calduta , miere si putina faina .
  3. Am facut o adancitura in mijlocul fainii si am pus amestecul cu drojdie . Am lasat 10 minute pana acesta a inceput sa lucreze bine .
  4. Am framantat bine adugand berea si apa in mijloc si aducand faina de pe margini pentru amestecare .
  5. Am lasat aluatul sa dospeasca in apropierea aragazului unde gateam . In mai putin de o ora si-a dublat volumul .
  6. Am framantat din nou aluatul . Jumatate l-am pregatit chifle [ le-am format cu mainile unse cu ulei . Jumatate am facut doua paini frumoase la tava . Tavile le-am tapetat cu hartie de copt pulverizata cu putin ulei .
  7. Am presarat deasupra putina faina integrala care a format o cojita crocanta delicioasa .
  8. Am copt  in medie 30 minute- chiflele  [ asta in functie de cum va coace cuptorul ] si 40 minute painea .

TIPS-URI

1

Faina si lichidul pentru framantare sa fie caldute , din timp aduse in bucarie , astfel painea va dospi mai rapid .

2

Daca doriti o paine mai vartoasa reduceti cantitatea de drojdie si putin din lichid .

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine bruna" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Paine de casa