PAINE CU ULEI DE MASLINE SI FAINA MANITOBA

de adasev12 in Piine, 7 Dec 2011 | 5875 vizualizari

 

imi place painica de casa, dar recunosc ca nu prea ma pricep in a o face...nu prea imi iesea...ba nu crestea, ba nu se cocea bine...ba era prea tare...am stat si m-am gandit, care-i treaba??? sigur faina...( de mine nu zic, ca eu is nepriceputa...faina e de vina...)...am citit o reteta de panettonne si scria acolo ceva de faina manitoba..ce-o fi oare zic, ca nu mai auzisem,...=? am cautat in coop si gasii si eu...e faina speciala pt paine, cu agent de crestere in ea a( cica n-ar mai trebui drojdie adaugata, dar eu nu m-am increzut...), asa c a am luat si eu si am trecut la treaba...din nou....de data asta a iesit exact cum trebuia: buna, moale, cu o coaja subtiricaaaa....trebuia doar sa o coc in ceva mai inalt, sa iasa mai groasa.

 

INGREDIENTE

  • 300 g faina 00
  • 200 g faina manitoba
  • 15 g drojdie proaspata
  • 5 linguri ulei de masline( eu am pus normal, ca ala extravirgin e f amar, merge mai mult la focaccia , care se papa asa goluta)
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 3-4  linguri lapte
  • apa cat cuprinde, cam 250 ml.
 
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA PAINE CU ULEI DE MASLINE SI FAINA MANITOBA:

Am amestecat cele doua tipuri de faina si am pus intr-un castron incalzit bine. Am dizolvat drojdia cu zaharul si laptele caldut  si am amestecat foarte bine, apoi am turnat in mijlocul fainii, unde am facut o gaurica. Am lasat la loc cald pana drojdia a inceput sa dospeasca, cam jumatate de ora. Am amestecat apoi bine drojdia cu faina, am pus si sarea si uleiul si apoi am adaugat treptat apa calduta, framantand cu mana pana s-a luat toata faina din castron. Am transferat coca pe masa si am framantat-o bine de tot, vreo 12-15 minute. Asa ca ma dureau mainile, dar am zis ca musai tre sa iasa de  data asta...

In timpul framantarii am mai si dat-o de masa de cateva ori...se fragezeste aluatul asa...La sfarsit a rezultat o coca moale, elastica, care nu se mai leaga de maini nci daca o strangi intre degete...am pus-o inapoi in acelasi castron in care am facut-o si am presarat cu putina faina, am facut deasupra o incizie in forma de cruce si am lasat la dospit la loc cald. Tre sa fie peste 25 grade ideal 30 cica...( asta la panettone, inseamna ca merge si la paine...).Am lasat cam 1 1/2 ora.

Am turnat apoi pe masa iar aluatul, l-am mai framantat o data bine si iar l-am pus la dospit. Am mai lasat o ora. Apoi iar l-am framantat si l-am asezat intr-o forma unsa si tapetata cu faina, l-am uns cu ulei deasupra bine, am facut iar o incizie si am lsat asa in forma inca jumatate de ora buna sa creasca iar.

Am incins cuptorul la 200 grade si am copt painica cam 50 minute. Nu am uns cu ou deasupra, dar nici nu cred ca mai era nevoie...se vede crusta aurie frumoasa... Am scos din forma si asa cald am stropit-o deasupra cu apa rece si apoi am uns bine cu ulei( se fragezeste coaja incredibil si devine moale ) Am invelit in prosop gros si am lasat pana s-a racit suficient cat sa poata fi taiata.

Daca ti-a placut reteta noastra "PAINE CU ULEI DE MASLINE SI FAINA MANITOBA" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ksra marocana