Paine lipie bosniaca - Lepinja / Somun

de Catalina L in Piine, 25 Noi 2015 | 728 vizualizari

 

Bosnia și Herțegovina, stat situat în Europa de sud-est, sărbătorește la 25 noiembrie ziua națională. Statul cu o suprafață de 51.129 km pătrați se învecinează cu Muntenegru, Serbia, Croația și are ieșire la Marea Adriatică.
Țara este patria a trei etnii constituente: bosniacii, sârbii și croații. Alți locuitori aparținând altor grupuri etnice nu au statutul de „constituenți”. Un cetățean al Bosniei și Herțegovinei, indiferent de etnie, este de obicei numit bosniac.
Capitala este la Sarajevo, care este de asemenea și cel mai mare oraș.
Bosnia și Herzegovina a fost una din cele 6 republici ale Iugoslaviei.
Denumirea „Bosnia” vine de la așezarea geografică a regiunii prin care trece râul Bosna. „Herțegovina” a fost în trecut un ducat austriac („Herzog” însemnând „duce” în limba germană). Teritoriile au fost unite administrativ după ce Bosnia a fost ocupată de Imperiul Otoman în 1463, iar Herțegovina 20 de ani mai târziu.
Bucătăria bosniacă utilizează multiple condimente, în cantități moderate. Majoritatea felurilor de mâncare sunt ușoare, gătite în multă apă; sosurile constau în principal din sucurile naturale ale legumelor. Ingredientele tipice sunt tomatele, cartofii, ceapa, usturoiul, ardeii grași, castraveții, morcovii, varza, ciupercile, spanacul, dovleceii, fasolea uscată sau proaspătă, prunele, laptele, ardeiul iute și smântâna. Bucătăria bosniacă este influențată atât de cea occidentală cât și de cea orientală. Ca urmare a dominației turcești de aproape 500 de ani, mâncarea bosniacă este strâns apropiată de cea turcească, grecească și a altor culturi culinare otomane și mediteraneene. Datorită anilor de dominație austriacă, au apărut și câteva influențe central-europene.
Câteva specialități locale sunt: painea lepinja sau somun, ćevapi-mititeii nostrii, burek, dolma, sarmalele, pilaful, gulașul, ajvar și diferite dulciuri orientale. Vinurile locale provin din Herțegovina, unde clima este potrivită viticulturii.
(surse : agerpres, wikipedia)

 

INGREDIENTE

  • 3 cani de faina
  • 1 lingurita. zahăr
  • 1 lingurita. sare
  • 2-3 linguri de lapte
  • 1 cană de apă caldă
  • 1 mic plic de drojdie uscată
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine lipie bosniaca - Lepinja / Somun:

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, laptele caldut, lingurita de zahar si 1 lingura de faina.


Lasam sa-si dubleze volumul.


In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, si sarea.


Amestecati si adaugati apa calda treptat. Framantam bine cca 10-15 minute.


Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 -3 ore într-un loc cald.


Făinăm suprafața de lucru. Scoatem aluatul și-l împărțim în 6 părți egale.


Framantam fiecare bucata, facem o bila si o aplatim cu mana sau usor cu ajutorul unui rulou.


Le punem pe o tava acoperita cu hartie de copt si le lasam sa creasca aproximativ 1 oră.


Ungem cu un pic de apa si desenam o grila la suprafata cu dosul unui cutit.


Incalziti cuptorul la 210 °.


Coaceți timp de 10 minute, apoi reduceti temperatura la 150 °C si se coace timp de 20 de minute.


Scoateți-le din cuptor si înfășurați lipiile într-un prosop de bucatarie curat timp de 10 minute să se înmoaie crusta.


Lepinja bosniaca se taie in 2 si se umple de obicei cu ceapa si cu "ćevapi" - mititeii nostrii !!!


Eu le-am umplut cu un sos alb pentru kebab facut de casa, cu mititei si un pic de ceapa rosie.


O bunatate!!!!


Reteta mea de mititei - aici


Reteta mea de sos alb - aici

 

TIPS-URI

1

cand le scoateți din cupto, înfășurați lipiile într-un prosop de bucatarie curat timp de 10 minute să se înmoaie crusta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine lipie bosniaca - Lepinja / Somun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 32 %
249.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (10)

Rocsi 1

25.11.2015, 19:57

Ce painici grozave

miki_a 1

26.11.2015, 00:06

Ce bine arata painea umpluta!!!

mihaelar63 1

26.11.2015, 23:15

Grozava painica

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Dovlecei la borcan pentru iarna
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tortilla